ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

MALATYALI MERKEZ BANKASI BAŞKANI: Hafize Gaye Erkan

Malatyalı Özal ailesinden olan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı yakından tanıyalım 

21 Haziran 2023 09:29
MALATYALI MERKEZ BANKASI BAŞKANI:  Hafize Gaye Erkan

Hafize Gaye Erkan

Biyografisine göre Malatya kökenli. Aslına bakılırsa bir İstanbul-Bağdat Caddesi çocuğu. ANAP’ın önde gelen isimlerinden Yusuf Bozkurt Özal'ın yeğeni Hüsnü Doğan ile kuzen. “Hafize” ilk adı da Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal'dan yadigâr.

1982 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Hafize Gaye Erkan'ın babası Elazığlı Makine Mühendisi Erol Erkan, annesi ise Matematikçi Gamze Erkan. Hafize Gaye, ailenin tek çocuğu. Ailenin hali vakti yerinde, Bağdat Caddesinde oturabilecek kadar bir gelire sahipler. Erol Erkan’ın amcasının oğlu Hüsnü Doğan Turgut, Korkut, Yusuf Bozkurt Özal kardeşler ile hala-dayı çocukları. Hafize Hanım'ın erkek kardeşi İsmail Doğan 1948 yılında ölünce, kardeşinin oğlu dört yaşındaki Hüsnü Doğan'ı annesi Hatice’nin ricası üzerine yanına almış. Hüsnü Doğan, iki yıl aile ile birlikte kalmış. Hüsnü Doğan'ın politik kariyeri aile ile çok iç içe geçmiş.

Özal Ailesi Malatya'nın Çırmıktılı-Yeşilyurt ilçesinin Ünlüoğulları ailesinden banka memuru Mehmet Sıddık Özal’dan geliyor. Mehmet Sıddık Beyin eşi Tunceli Çemişgezekli, ilkokul öğretmeni, Kürt kökenli Hafize Hanım. 1 Temmuz 1905 Çemişgezek Mezire Köyü doğumlu olduğu bilinen Hafize Sevgi Özal'ın köyünün asıl adı Tuma Mezire. Turgut Özal’ın ne zaman Kürt açılımı yapmaya niyetlense “Benim anneannem de Kürt’tü” demesi bundan. Hafize Hanım, Hasan Celal Güzel başta olmak üzere birçok ANAP’lının da öğretmenliğini yapmış.

3 BİN 200 DOLAR CEP HARÇLIĞIYLA

Hafize Gaye Erkan üniversite sınavında Türkiye 26. Olmayı başarmış. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş. Boğaziçi Üniversitesi bitirme tezi NATO Helikopter Projesi. İncirlik üssünde meydana gelebilecek bir kriz anında hangi helikopterin hangi üsse nereye ineceğini en ince ayrıntısında kadar detaylandırmış. Tüpraş Rafinerisi’nin verimini artıracak bir bilgisayar destekli üretim projesi de var iddiaya göre. Erkan’a aralarında Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California'nın olduğu 9 üniversiteden burs teklifi gelmiş bu çalışmaları üzerine. Erkan, tercihini Princeton'dan yana kullanmış. Böylece her yıl sadece 2 kişiye verilen 'onursal doktora' bursu karşılığında, bir ev, ayda 3 bin 200 Dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan araştırmaları için sınırsız bütçe imkânına sahip olmuş.

2014 yılında First Republic Bank'a katılmadan önce 9 yıl boyunca Goldman Sachs dahil birçok finans kuruluşunda çalışş. ABD'deki mortgage krizinin ardından, Türkiye'deki TMSF'nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) ABD'deki karşılığı olan FDIC, 2009 yılında First Republic Bank'ın mali kontrolüne müdahale etmiş. Gaye Erkan, Başkan olarak atanmadan önce First Republic Bank'ta Kıdemli Başkan Yardımcısı, Yatırımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Riskten Sorumlu Eş Başkan ve Mevduattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış.

2016 yılında "Turk of America" dergisinin özel sayısında, San Francisco Silikon Vadisi'nden New York finans dünyasına, spordan sanata, film endüstrisinden mühendisliğe kadar ABD'deki en etkin 40 Türk genci sıralandı. Listenin ilk sırasında, aktif büyüklüğü 60 milyar dolar olan First Republic Bank'ın kıdemli üst düzey yöneticisi Hafize Gaye Erkan'a yer verildi. Mart 2022'de Fortune 500 firması, Marsh McLennan'ın Yönetim Kurulu'na katılan Erkan, 2019'dan şirketin 2021'de LVMH tarafından satın alınmasına kadar Tiffany & Co. Yönetim Kurulu'nda görev yaptı. Ayrıca Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapıyor. First Republic Bank'ta yaklaşık sekiz yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi görevlerde bulundu.

Hafize Gaye, Batur Biçer ile evli. Batur Biçer, 1997 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nden sonra Boğaziçi’nden mezun. Çiftin “Aslan Selim” adında 9 aylık bir oğlu var. Batur Biçer ve Hafize Gaye Erkan'ın beraberliklerinin başlangıcı ise Boğaziçi Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarına dayanıyor. 2005 yılında ABD'de Princeton Üniversitesi'nde finans mühendisliği konusunda doktora yapan Batur Biçer, Barclays Capital, Goldman Sachs ve Citigroup'da başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş. Şu anda, Napier Park Global Capital'de Genel Müdürlük görevinde.

Hafize Gaye aynı zamanda CFR (Council on Foreign Relations) üyesi. CFR, ABD merkezli Ford Vakfı, Rockefeller Vakfı ve çok sayıda sermaye tabanlı vakıf tarafından fonlanıyor. Dev şirketlerle siyasetçileri bir araya getiren CFR, içinden ABD başkanları, bakanlar ve CIA yöneticileri çıkardı. CFR’nin üyeleri arasında ABD Başkanı Joe Biden, iş adamları Henry Ford, David Rockefeller, Gianni Agnelli, Eduard Şevardnadze, Mihail Gorbaçov, Madeleine Albright ve Rahmi Koç gibi isimler var.

Kaynak: İbrahim Cemil Güven

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.