ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

İsmet İnönü Anıtında Çiftçi Figürü Düştü

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya Hükümet meydanında bulunan İsmet İnönü anıtı depreme dayanırken yan tarafında bulunan çiftçi figürü yerinden sökülerek düştü. 

04 Haziran 2023 02:26
İsmet İnönü Anıtında Çiftçi Figürü Düştü

Malatya Vilayet Konağı önündeki meydanda bulunan ve 1946 yılında yapımına başlanan İsmet İnönü Anıtı, 1947 yılında bitirilmişti. Heykeltıraşı Nejat Sirel ve Hakkı Atamulu’nun olduğu Anıtın Kaide kısmında antik beyaz taş kullanılmıştır. Anıtın dört cephesinde İstiklal Savaşı’na katılmış olan tam teçhizatlı Mehmetçik, elinde disk tutan genç bir sporcu, sol elinde kitabı, sağ elinde meşalesiyle bir öğrenci, buğday tarlası içerisinde kadın ve erkek çiftçi ve çekici ve örsüyle erkek figürleri bulunuyor.

DEPREMDE ÇİFTÇİ FİGÜRÜ DÜŞTÜ

Malatya'yı ve Hükümet Binasınında ağır hasar almasına ve yıkım kararı verilmesine neden olan depremlerde İsmet İnönü Anıtı yerinde kalırken, Heykelin sol yanında bulunan buğday tarlası içerisinde kadın ve erkek çiftçi figürü yerinden sökülerek düştü. 118 gündür düştüğü yerde duran çiftçi figürü düştüğü yerde kalırken figürün yerine monte edilmesi için Sivas'taki Kültür Varlıkları kuruluna başvurulduğu ifade edildi. Malatya Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Cengiz, Anıttan düşen figürün yerine konulması için Müzeler Müdürlüğü tarafından Sivas'taki Koruma Kuruluna başvurulduğunu ve onay beklediklerini söyledi.

Malatya Büyükşehir Beleidye Başkanı Selahattin Gürkan'da Anıt ile ilgili durumu takip ettiklerini belirterek, figürün düşen yere konulacağını bildirdi.

118 GÜNDÜR YERDE DURUYOR

Kurtuluş Savaşını sembolize eden İsmet İnönü Anıtından düşen figürün 118 günden beri yerde durduğu vatandaşların anıtı resimlemesiyle ortaya çıktı. 

İŞTE RESİMLER:

İsmet İnönü Anıtı Depremden önce:

İsmet İnönü Anıtı Depremden sonra:

Anıttan düşen Çİftçi Figürü

İnönü Anıtındaki çiftçi figürünün yerindeki eski durumu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat 2023-06-04 14:15:35

Sivas anıtlar kurulundan onay almayı bekleyecek kadar hassaslar ama yerde bırakıp daha korunaklı bir yerde tutmak akıllarına gelmiyor