ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatyalı bilim insanının başarısı taçlandı

Malatyalı hemşerimiz Prof. Dr. Serdar Bulun'un başarısı taçlandı. Malatya'nın yetiştirdiği ABD’nin Chicago şehrindeki Nortwestern Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Bölümü Anabilim Başkanı Prof. Dr. Serdar Bulun, ABD’nin ‘Ulusal Tıp Akademisi’ (NAM) üyeliğine layık görülen ilk Türk doktor oldu. 

01 Mayıs 2023 08:25
Malatyalı bilim insanının başarısı taçlandı

Malatya mızın yetiştirdiği Prof. Dr. Serdar Bulun, ABD’nin ‘Ulusal Tıp Akademisi’ (NAM) üyeliğine layık görülen ilk Türk doktor oldu.  

SERDAR BULUN KİMDİR?

Prof.Dr.Serdar Bulun; 1959 yılında Malatya‘da doğmuştur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Üreme Tıbbı ve Kısırlık Profesörü, Türk Bilim İnsanıdır. Serdar Bulun; ilk ve ortaöğrenimi Malatya‘da, lise öğrenimini 1973 yılında yatılı olarak İstanbul Robert Koleji (İstanbul Amerikan Robert Lisesi) sonrası, 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde tıp eğitimine başlayan Dr. Bulun, 1983 yılında mezun olmuştur. Dr. Serdar Bulun; mezuniyet sonrası Antalya İlinin Gazipaşa İlçesi Çobanlar Köyü’nde 1984 – 1986 yılları arasında 2 yıl mecburi hizmet yapmıştır. 1987 yılında Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde bir yıl boyunca Patoloji eğitimi almıştır. 1988 yılında stajer olarak Columbia Harlem Hospital‘da bir yıl boyunca Kadın Doğum eğitimi almıştır.

1991 yılında Buffalo, New York Eyalet Üniversitesi‘nde Kadın Doğum alanında ihtisasını tamamlayıp uzmanlığını sürdürdüğü sırada Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi‘nde üreme tıbbı ve kısırlık (üreme endokrinolojisi ve infertilite) alt uzmanlık bursu kazanarak ihtisasını tamamlamıştır. 1991 yılında Teksas Üniversitesi Southwestern Dallas Tıp Fakültesi’nde 7 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışırken laboratuvar çalışmalarına da başlamıştır. 1999 yılında Chicago-Illinois Üniversitesi Hastanesi’nde 4 yıl üreme tıbbi servis şefliği yapmıştır. 2003 yılında ABD’nin Chicago kentinde Nortwestern Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Bölümüne transfer olmuştur. Nortwestern Üniversitesi’nde kapsamlı olarak kadın sağlığı araştırma programı oluşturan Dr. Serdar Bulun; laboratuvar araştırmaları arasında meme kanseri, çikolata kisti (endometriozis) ve rahim miyomları (uterus fibroid) gibi hormona bağımlı olan insan hastalıklarında östrojen biyosentezi ve metabolizması ile aromataz dışa vurumu (ekspresyon) üzerine yoğunlaşmıştır. Prof.Dr.Serdar Bulun; laboratuvarında doktora ve doktora sonrası öğrenciler ile doktora sonrası araştırma görevlilerine danışmanlık yapmaktadır. Prof. Dr. Serdar Bulun; Üreme Tıbbı Seminerleri Genel Yayın Yönetmenidir. Amerikan Hekimleri Derneği ve Klinik Araştırmalar American Society, Üreme Araştırmaları Derneği’nin başkanlığını yapmıştır.

Başarılar

Ulusal Tıp Akademisi – IOM,

2015 Amerikan Hekimler Birliği – AAP,

2012 Amerikan Üreme Tıbbı Derneği – ASRM,

Seçkin Araştırmacı Ödülü,

2012 Ulusal Sağlık Enstitüleri MERIT Ödülü 2010 –

2020 Amerikan Klinik Araştırmalar Derneği – ASCI, 2003

Haber: Malatyatime

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.