ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

BEYDAĞI'NDA UYUYAN DERVİŞ SORACAK OLURSA...

 

26 Şubat 2023 15:10
BEYDAĞI'NDA UYUYAN DERVİŞ SORACAK OLURSA...

Her şehir bir dağ ile bakışır. Anti-Toroslar'ın uzantısı olan Beydağı da Malatya'nın çatısıdır. Anadolu'da başka Beydağları da var. Mitolojideki "Olimpos"un Anadoluca karşılığıdır. 1967 yılında Beydağı'nın zirvesine çıkışımızı daha önce paylaşmıştım.

Malatya'yı ovada kurulduğu yıllardaki "Aspuzu" adıyla anmayı sürdüren büyükannem anlatmıştı. Beydağı’nda bir derviş varmış, kayalara gömülü olarak kaç yüzyıldır uyuyormuş. Her bahar gözlerini açar, ‘Malatya ovası artık altın sabanlarla sürülüyor mu?’ diye sorarmış. Hayır dediler mi tekrar uyuyormuş. Efsaneye göre, bir gün Malatya çok zengin olacakmış ve tarlalar altın sabanla sürülecekmiş. Derviş de uykusundan ebediyen uyanacakmış. Efsaneyi 1980’de Yurt Ansiklopedisi’nin Malatya kültür bölümüne eklemiştim, oradan başka araştırmalara da aktarıldı.

Yine bahar geliyor. Derviş gözlerini açıp aynı soruyu sorarsa, bilmem ki ne cevap vereceğiz?

Tahir Abacı-

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.