ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya İsmet Paşa’yı Törenle Anacak

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı, İkinci Cumhurbaşkanı, asker ve devlet adamı İsmet İnönü'nün vefatının üzerinden 49 yıl geçti. İsmet Paşa memleketi Malatya’da törenle anılacak. 

22 Aralık 2022 22:02
Malatya İsmet Paşa’yı Törenle Anacak

İsmet Paşa’yı anma töreni Hükümet meydanındaki İnönü Anıtı önünde 25 Aralık Pazar günü saat 11.00’de yapılacak. Malatya Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca Anıta Çelenkler Sunulacak. Siyasi Partiler, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşları Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğinin 2. maddesinin 6. fıkrası çerçevesinde çelenklerini sunabileceklerdir.

Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunacak.

ANMA KONFERANSI

Törenin ardından Saat: 11.30’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda Anma Konferansı düzenlenecek.

Konferansta “2. Cumhurbaşkanımız İsmet İNÖNÜ’ nün Hayatı” konulu video gösteriminin ardından,Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen, bir öğrenci tarafından şiir okunacak.

Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen, bir öğretmen tarafından “2. Cumhurbaşkanımız İsmet İNÖNÜ’ nün Hayatı” konulu konuşma yapılacak.

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 1

Vatan savunmasından Cumhuriyet'in kuruluşuna, reformlardan demokratik hayatın yerleşmesine kadar Türk tarihine damga vuran 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün vefatının üzerinden 47 yıl geçti.
 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 2

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın silah arkadaşı, İnönü Savaşlarının komutanı Mustafa İsmet, 24 Eylül 1884'te İzmir'de doğdu.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 3

Malatya'ya yerleşmiş Kürümoğulları ailesinden Hacı Reşit Bey ile Bulgaristan'ın Deliorman Türklerinden Cevriye Hanım'ın oğlu olan Mustafa İsmet, ilk öğrenimini Foça ve Sivas'ta mahalle mektebinde tamamladıktan sonra Sivas Askeri Rüştiyesini birincilikle bitirdi.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 4

Topçu Harbiyesinden 1903'te teğmen rütbesiyle yine birincilikle mezun olan Mustafa İsmet, Pangaltı'daki Harp Akademisinde öğrenime başladı.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 5

1906'da akademiyi de birincilikle bitirip "Altın Maarif" madalyasıyla ödüllendirilen Mustafa İsmet, kurmay yüzbaşı rütbesiyle ilk görev yeri olan Edirne'ye atandı.

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 6

Bu görevi sırasında İttihat ve Terakki Cemiyetine giren Mustafa İsmet, 1908'de kolağası oldu ve 31 Mart Olayı (13 Nisan 1909) olarak bilinen ayaklanmayı Selanik'ten gelerek bastıran Hareket Ordusu'nda kurmay yüzbaşı olarak görev aldı.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 7

İttihat ve Terakki faaliyetleri sırasında yolu Selanik'e düşen Mustafa İsmet, burada Mustafa Kemal'le tanışma fırsatı buldu. Bu karşılaşma, uzun yıllar sürecek "dava ve silah arkadaşlığı"nın da temellerini attı.
 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 8

ATATÜRK'ÜN EN GÜVENDİĞİ İSİMLERDENDİ

1910-1913 yıllarında Yemen İsyanı'nın bastırılması harekatına katılan Mustafa İsmet, hudut problemleri ve asilerle yapılan anlaşmalarda başarılı hizmetleri ve mesleki özellikleriyle dikkati çekti.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 9

Mustafa İsmet, I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi'nde Kolordu Komutanı olarak Atatürk'le çalışırken, dostlukları ve devletin geleceği hakkında ortak fikirleri gelişti.
 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 10

Ardından Suriye Cephesi'nde savaşan Mustafa İsmet, yeni Cumhuriyet'in kurulma aşamasında Atatürk'ün en güvendiği isimlerden oldu.
 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 11

Mustafa İsmet, 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Edirne milletvekili olarak girdikten sonra, 3 Mayıs'ta İcra Vekilleri Heyeti'nde Genelkurmay Başkanı oldu.

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 12

Albay Mustafa İsmet, bu görevler uhdesinde kalmak üzere Garp (Batı) Cephesi Komutanlığı görevine getirildi. Kuruluş aşamasındaki düzenli ordu ile Çerkez Ethem ayaklanmasının ve iç isyanların bastırılmasında etkin rol oynadı.

 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 13

"MİLLETİN MAKUS TALİHİNİ YENDİNİZ..."

Albay İsmet, hızla ilerleyen Yunan ordusunun İnönü'de önünü keserek, Birinci İnönü Zaferi'ni kazandı ve Meclis tarafından tuğgeneral rütbesine yükseltildi.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 14

Yunanlılar, yeni kuvvetlerinin de desteğiyle tekrar Garp Cephesi'ne yüklendi. İkinci İnönü Savaşı 23 Mart'tan 1 Nisan'a kadar süren çetin bir çarpışmaya sahne oldu.
 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 15

TBMM Başkanı Mustafa Kemal, düşmanı bozguna uğratan Mustafa İsmet'e bir telgraf göndererek, "Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz." sözleriyle tebrik etti.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 16

Sakarya Meydan Savaşı ile Büyük Taarruz arasındaki devre, İsmet Paşa için en yoğun çalışma dönemi oldu. İsmet Paşa, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'dan sonra kazanılan zafer üzerine, Mudanya Ateşkes toplantısında TBMM'yi temsil etti.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 17

1922'de Hariciye Vekili (Dışişleri Bakanı) olan Mustafa İsmet, gençlik yıllarından beri edindiği diplomatik müzakere tecrübesi nedeniyle Lozan Barış Konferansı'na Dışişleri Bakanı ve Türk heyeti başkanı olarak gönderildi.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 18

Görüşmeler sırasında Türkiye'nin çıkarlarını titizlikle savunan İsmet Paşa, konferansta, "Efendiler, çok ızdırap çektik, çok kan akıttık, bütün medeni milletler gibi hürriyet ve bağımsızlık istiyoruz." dedi.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 19

İnönü, 24 Temmuz 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasını sağlayan, "Türkiye'nin tapu senedi" olarak gösterilen Lozan Antlaşması'nı imzaladı.

 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 20

ATATÜRK "İNÖNÜ" SOYADINI VERDİ

Cumhuriyetin ilanından sonra 1923-1924 yıllarında ilk hükümette Başbakan olarak görev alan, Halk Fırkası Genel Başkan Vekilliğini üstlenen Mustafa İsmet, 1934'te Soyadı Kanunu çıktığında Atatürk'ün verdiği "İnönü" soyadını aldı.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 21

Başbakanlık görevini 1925-1937 yıllarında sürdüren İnönü, Atatürk'ün vefatından sonra 11 Kasım 1938'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin İkinci Cumhurbaşkanı seçildi.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 22

Bu görevinin yanı sıra CHP Genel Başkanlığına da getirilen İnönü, CHP'nin 26 Aralık 1938'de toplanan I. Olağanüstü Kurultayı'nda partinin değişmez genel başkanı seçilerek "Milli Şef" unvanı aldı.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 23

İnönü, Avrupa'yı uçurumun kenarına sürükleyen İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi savaşın dışında tutarak olası yıkımların önüne geçti.

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 24

MUHALEFET LİDERLİĞİ YAPTI

Genç Cumhuriyetin "İkinci Adamı" İnönü, çok partili demokratik hayata geçilmesinde önemli bir rol oynayarak, 14 Mayıs 1950'de iktidarı seçimle devretti.
 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 25

Demokrat Parti'nin çoğunlukla iktidara gelmesi üzerine İnönü Cumhurbaşkanlığından çekilerek muhalefet liderliği görevine başladı.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 26

27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçilen ve 10 Kasım 1961'de Başbakanlığa atanan İnönü, 1965'te bu görevden ayrıldıktan sonra milletvekili olarak siyasi yaşamını sürdürdü.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 27

İnönü, 1972'de toplanan CHP Kongresi'nde kendi desteklediği grubun, Bülent Ecevit'in listesi karşısında yenilgiye uğraması üzerine genel başkanlıktan istifa ederek senatör kimliğiyle TBMM'de görev yapmaya devam etti.
 

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 28

Cumhuriyet tarihi boyunca 1923-1924, 1925-1937 ve 1961-1965 yıllarında Başbakan olan İnönü, 25 Aralık 1973'te bir hafta süren rahatsızlığının ardından hayata gözlerini yumdu. İsmet İnönü'nün naaşı, hükümet kararıyla Anıtkabir'e defnedildi.
İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 29

İsmet İnönü'nün, 1916'da evlendiği Mevhibe Hanım'dan birisi Kurtuluş Savaşı sırasında ölen İzzet ile Ömer, Erdal, Özden isimli dört çocuğu oldu.

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 30

İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor - 31

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.