ALTIN
 2.104,05
DOLAR
 31,3822
STERLİN
39,7428
EURO
 34,0576

Sayıştay: Akçadağ'da 452 İş Yerinin Ruhsatı Yok

Akçadağ İlçesinde Belediye alanında faaliyet gösteren 452 iş yerinin ruhsat almadan ruhsatsız olarak çalıştığı Sayıştay Raporunda yer aldı. Akçadağ'da ise 23 adet ruhsatlı işyeri olduğu açıklandı. 

16 Kasım 2022 20:53
Sayıştay: Akçadağ'da 452 İş Yerinin Ruhsatı Yok

Akçadağ Belediyesinde deneti,m yapan Sayıştasy denetçişlerinin hazırladığı raporda "BULGU 10: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Olmayan İşyerlerinin Bulunması Belediye sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet yürüten işyerlerinin bulunduğu tespit edilmiştir" denilerek  T.C. Sayıştay Başkanlığı Malatya Akçadağ Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 39 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun’un, 3’üncü maddesinin (b) bendinde, belediye hudutları ile mücavir alan içinde kalan tüm işyerleri ve işletmelere, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını vermeye belediyelerin yetkili olduğu belirtilerek şun tespitlerde bulunuldu:

"Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bu Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin açılıp faaliyet gösterebilmesi için ilgili belediyeden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatının olması gerekmektedir.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun İşyeri Açma İzni Harcı başlıklı 81’inci maddesinde ise, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılmasının işyeri açma izni harcına tabi olduğu belirtilmiş olup dolayısıyla yetkili idareden alınan ruhsat olmaksızın işyerinin açılıp çalıştırılamayacağı ifade edilmektedir Belediye verilerine göre Akçadağ İlçesi sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan 23 adet işyeri bulunmaktadır. Ancak Malatya Vergi Dairesi Başkanlığından alınan bilgilere göre ilçe sınırları içerisindeki faal işyeri sayısı 1.060 adet olduğu görülmüştür. Söz konusu işletmelerden belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu olmayan Gayrı Sıhhi Müesseseler, bağlı oldukları odalardan ruhsat alan muhasebe, avukatlık, mühendislik büroları gibi yerler ve eldeki veriler ile belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorunda olup olmadığı tespiti yapılamayan işyerleri çıkarıldığında 475 adet işyerinin belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması gerektiği tespit edilmiştir. Bu verilerden hareketle, Belediye sınırlarında aktif olarak faaliyet gösteren ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorunda olan 452 adet işyerinin ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır. Bu itibarla, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan işyerlerinin tespit edilerek söz konusu işyerlerinin ruhsatlandırılma işlemlerinin yapılması gerekmektedir."

Kaynak:Sayıştay Raporu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner43