ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

'Okullarımıza Her Türlü Desteği Veriyoruz'

Malatya Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, Malatya'da Müdürlüğünün çalışmaları hakkında Yeni Malatya Gazetesi Ekibine önemli açıklamalarda bulundu. Remzi Hayta'nın sorularını cevaplandıran Özdemir Malatya'da tüm okullara her türlü destekleri verdiğini anlattı. REMZİ HAYTA'nın Röportajı: 

21 Ekim 2022 15:29
'Okullarımıza Her Türlü Desteği Veriyoruz'

Malatya insanı ilk andan itibaren misafirperverliği ile beni karşıladı bu yüzden hiçbir zaman yabancılık hissetmediğim gibi şu anda kendimi de buraya ait hissediyorum; Malatya eğitim alanında başarılı bir şehir ancak biraz daha gayretle çok daha iyisini yapabilecek kapasitede; yapımı devam eden okullarımızı gelecek eğitim öğretim dönemine yetiştirmek için gayret gösteriyoruz, Sayın Valimizin vermiş olduğu kıymetli destekler sayesinde yol alıyoruz diyen Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, Malatya’nın eğitim gündemi ve banka promosyon ihalesi başta olmak üzere sorularımızı yanıtladı.

Remzi HAYTA: Hatice Hanım, yaklaşık 6 aydır buradasınız, Malatya için neler söylemek istersiniz?

 

Hatice ÖZDEMİR: Malatya, özellikle insanlarıyla çok eşsiz bir şehir. Anadolu’nun tüm vasıflarını barındıran son derece özverili ve misafirperver bir şehirde görev yapmaktan dolayı çok mutluyum. Geldiğim ilk günden beri kendimi hiç yabancı hissetmedim. Beni de fazlasıyla sahiplendiklerini görüyorum elbette koca bir şehirde herkesi memnun edemem ki öyle olsa kendimde hata aramam lazım ama genel anlamıyla çok mutluyum, şehri sevdim, kendimi buraya ait hissediyorum.

Remzi HAYTA: Geçtiğimiz günlerde yine eğitim çalışanlarına dönük üzücü bir havadis meydana geldi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Hatice ÖZDEMİR: Olayı öğrenir öğrenmez karakola gittim arkadaşlarımın yanında yer aldım. Sürücü aday sınavlarında, adayların heyecanını yenmek ve dikkatlerini dağıtmak için araç içindeki görevli arkadaşlarımız adaya bazı sorular yöneltirler. Birisi sürücü kursunun kadın öğretmeni olmak üzere üç öğretmenin yer aldığı araçta öğretmenimiz dediğim gibi heyecanını yenmesi adına kadın sürücü adayına nasılsınız, evli misiniz, çocuğunuz var mı, çalışıyor musunuz?’ gibi rutin sorular sorarak onun odak noktasını değiştirmeye çalışıyor. Kadın aday bu konuşmaların akabinde  teşekkür ediyor. ‘bayağı heyecanlıydım ama heyecanım bitti’ deyip arabayı kullanıyor ama sınavda başarısız oluyor. Bizim arkadaşlarda tam aracı teslim ederken, hanımefendinin eşi sinirli bir şekilde geliyor ve öğretmen arkadaşımıza tokat atıyor. Akabinde ikinci hamleyi yaparken ilçe müdürümüz araya giriyor. Bir tanede maalesef ona vuruyor. Sonrasında hanımefendi arayıp özür dilemiş ama benim arkadaşlarımın böyle bir şeye maruz kalması tasvip edilecek bir durum değil. Tabi ki şikayetçi olduk. Orada hiçbir sıkıntımız yok. Ama bunu bir ikinci aşamaya götürüp bir kin tutma olamaz. Çünkü herkes kendisine yakışanı yapar. Bizim arkadaşlarımız kendisine yakışanı yapmış. İnşallah bundan sonra ne biz ne başka bir kişi bunu yaşamasın.

Remzi HAYTA: Hatice Müdürüm, peki bu süreçte Malatya’nın eğitim seviyesini nasıl yorumluyorsunuz, sürekli sahadasınız gözlemlerinizi merak ediyoruz?

Hatice ÖZDEMİR:  Öncelikle şunu ifade edeyim bir okul; okul müdürü kadardır. Sahada çok fedakar çalışan öğretmenlerim, yönetici arkadaşlarım var.  Ufak tefek hataları da gördüğümüzde gerekli uyarılarımızı yaptık, yapıyoruz. Arkadaşlarımıza her türlü desteğimizi de vermeye çalışıyoruz. Gerek maddi, gerek manevi sahadaki arkadaşlarımın en çok istediği aslında manevi destek. Gidip onların yanında olmak, görmek. Hafta sonu kurslara gittiğim zaman çok fedakar öğretmenlerimi gördüm.  Geçenlerde bir okulumuzu sabah saatiydi ziyarete gittim, içeri girdim baktım simit falan almışlar atıştırıyorlar. Dedim ‘bede istiyorum’ oturup çayımızı içtik. Tam muhabbet ederken o esnada öğretmenler odasının kapısında erkek bir öğrencimiz geldi elinde karton bir bardakla bekliyor. ‘Hayırdır yavrum neyi bekliyorsun’ dedim. Çocuk yanımdaki matematik hocamız Hüseyin hocaya dedi ki, ‘öğretmenim kahve alacaktım’. Öğretmenimiz, ‘yavrum yerini biliyorsun gel al’ dedi. Masanın üzerinde de öğretmen arkadaşımızın küçük siyah çantalar var ya onlardan vardı geldi öğrencimiz öğretmenin çantasının ön kısmındaki fermuarı açtı, içinden kahvesini aldı, sıcak suyu da öğretmenler odasından aldı doldurdu ve gitti. Şimdi böyle öğretmenin kölesi olurum. Böyle öğretmen arkadaşlarımız sahada var. Hesapsızca fedakarca görev yapan arkadaşlarımız var.”

Akademik anlamda da Malatya, son derece başarılı bir şehir ancak bir tık daha gayret etmemiz gerekecek. Gayret- kadere aşıktır. Eğer gayret edersek, içimizdeki o cevherler dışarıya çıkarsa çok daha güzel olacak. Yapılan sınavlarda da inşallah çok daha başarılı olacağımıza da inanıyorum.

Remzi HAYTA:  Müdüre Hanım, halihazırda kaç okulun inşası devam ediyor, bu inşaatlar ne zaman tamamlanacak, okulların taşınması ile ilgili süreçte ilk etapta bir takım karışıklıklar yaşanmıştı bu sorunlar aşıldı mı?

Hatice ÖZDEMİR:  Malatya’da 40 okul yeniden yapılıyor bunlar arasında 9 tanesinin inşaat süreci tamamlandı.  Yapımı devam eden okulların tamamlanma süreci ile ilgili müteahhitlerin sözüne bakarak net tarih vermem doğru olmaz. Süreci yakından takip ediyoruz, sadece okullarımızın 2023-2024 eğitim öğretim yılına yetiştirmek için gayret edeceğimizi belirtmek isterim.

Okulların taşınması ile ilgili olarak da şu anda tüm sorunlar aşılmış durumda zaten gündeme gelen okulumuz Kemal Özalper’di. Feyzullah Taşkınsoy’a taşınacaktı ama oranın inşaatı bitmediği için burada öğrenim gören 1800 öğrenciyi yerleştirmemiz gerekiyordu. Bu kadar çok öğrenciyi de bir binaya sığdırmamız mümkün değildi. Bir okulda başka bir yere sığdırırken, o okula ‘buraya başka birini taşıyacağız, sen şuraya git’ demek doğru olmazdı. Dolayısıyla Kemal Özalper ile ilgili mecburen böyle bir dağıtım yapmak zorunda kaldık. Ortaokul kısmını Abdulhamithan’a taşıdık, ilkokul kısmını İl Özel İdare ve Atatürk ilkokuluna taşıdık. Ancak şöyle bir durumda var, bu taşınmadan dolayı da çocuklar ücret ödemeden rahatlıkla taşımalı eğitim kapsamına alındılar. Taşımalı eğitim kapsamındaki yazımızda bizim Pazartesi okul açılacaktı, Perşembe günü geldi bakanlık tarafından. Onları da ücretsiz taşımaya aldık.

Remzi HAYTA:  Fahri Kayahan, Tecde ve Çilesiz mahallerinde sürekli yeni konutlar inşa ediliyor ve bu bölgede kalabalık sınıf mevcutları ön plana çıkıyor. Bu bölgelere yeni okullar inşa edilecek mi?

Hatice ÖZDEMİR: Dediğim gibi şu anda yapımı devam eden çok sayıda okulumuz var, halihazırda zaten 130 tane yatırımız var. 130’un 7 tanesi tamamen hayırsever tarafından yapılıyor.  Bu bölgelere şu inşaatlar bitmeden hiçbir hamle yapmamamız gerekiyor. Çünkü bu sefer tamamen içinde boğuluruz, tamamen kendimizi çıkmaza sokarız. Öncelikle şunları bitirelim, bölgesel planlamamızı da bu okulları da net bir şekilde tabloyu gördükten sonra bakılır.

Remzi HAYTA: Müdüre Hanım, köy okullarını yeniden hayata geçirme projesi hangi aşamada?

 Hatice ÖZDEMİR: Bakanlığımızın projesi kapsamında bizlerde ilimizde yeniden eğitime kapıları açılabilir 18 tane köy oklu belirledik. Aşağı Kozluk, Yukarı Kozluk, Hacı Yusuflar gibi ama şöyle bir sıkıntı yaşanabiliyor örneğin Hekimhan’da bir köy okulu açıldı mesela, oradaki yaşayan vatandaşlarımız diyor ki, ‘benim ortaokulda yada lisedeki çocuğum zaten taşımalı eğitimle şehre gönderiyorum, ilkokul da eğitim gören çocuğum da oraya gitsin’ ben buradaki okul açılsa da göndermem’ diyor. Yine de elimizden geldiği kadarıyla köy okullarımızı yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Bu örneğin tam tersi de Başpınar köyünde yaşadık. Köylüler birleştirilmiş sınıf değil de sayımız fazla bağımsız sınıflar kurarsanız çocuklarımızı taşımalı eğitimden alırız dediler. Okulun imkanı da olduğu için orada 1-2-3-4 kademe şeklinde sınıflar oluşturuldu. Ayrıca Okul öncesi sınıfımız açıldı,  kadınlar için köy yaşam merkezi ve kütüphane kurduk. Elmalı’da bağışçımız devreye girdi çok güzel bir okul yaptı oda bitirmek üzere şuan. Beydağı’nda da keza aynı şekilde vatandaşlarımız buradaki okulu açarsanız biz çocuklarımızı buraya göndeririz dediler. Oranında inşallah inşaat işi az kaldı. Gönül ister ki hemen hızlıca olsun. Bizim en büyük şansımız Allah razı olsun Sayın Valimiz Hulusi Şahin. Eğitim anlamında bize yapmış olduğu amirlik, liderlikle hakkı ödenmez. Geldiğimizden beri biz bir arpa boy yol alabildiysek Sayın Valimizin sayesinde.

Remzi HAYTA: Hatice Hanım, okullardan bizlere de yansıyacak şekilde özel güvenlik görevlisi talepleri geliyor. Bu konuda bir çalışma var mı?

Hatice ÖZDEMİR: İŞKUR bünyesinde özel güvenlik görevlisi gönderilmesi uygulaması bu yıl bildiğiniz gibi yok. Bazı okullarımız kendi imkanları ile özel güvenlik görevlisi çalıştırıyorlar ancak zaman zaman bizlere de yansıyan bu talebi bizlerde Bakanlığımızla paylaşıyoruz. Bu konuda bir çalışmanın yapıldığını bizlere ifade ettiler. Süreci hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Remzi HAYTA: Müdüre Hanım, yeni hizmet binanıza ne zaman taşınacaksınız?

Hatice ÖZDEMİR: Bildiğiniz gibi üç kız meslek lisemizi bir çatı altında topladık ve Fatma Aliye Kız Meslek Lisesini, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanacağız. Okulun, hizmet binasına dönüşebilmesi için bir takım bakım, onarım, tadilat ve diğer işlemler gerekiyor, Kasım ayının ilk haftasında ihaleye çıkacağız, yeni yılı ilk haftalarında da taşınmayı planlıyoruz. Akabinde de mevcut hizmet binamız Battalgazi İlçe Milli Eğitim ve Battalgazi Halk Eğitim Merkezi olarak vatandaşlarımıza hizmet sunmaya devam edecek.

Remzi HAYTA: Hatice Hanım,  hassas bir konuya değinmek istiyorum zaman zaman kulağımıza şu devlet okulunda görev yapan öğretmen şu özel kursta da derslere giriyor. Yanlışım varsa düzeltin lütfen ancak kamuda görev yapan öğretmenlerin öze kurumda görev yapması yasak değil mi ve bu konuda size yansıyan şikayet var mı?

Hatice ÖZDEMİR: Devlet okullarında çalışan öğretmenlerimiz yasal olarak sadece özel okullarda ders tamamlama adına derse girebilirler. Kurslarda kesinlikle görev alamazlar. Bununla ilgili bize bir dilekçe verilmesi lazım ki Biz onun üzerine bir yasal işlem yapabilelim. Sözlü gelen bilgiler doğrultusunda maalesef işlem yapamıyoruz. Ama böyle bir durum varsa ki, var olduğu iddia ediliyor. O zaman bizde diyoruz ki yazılı bir belge ile gelsin.

Remzi HAYTA: Müdürüm, tüm öğretmenlerin gözü kulağı yeni promosyon ihalesinde. İhale ne zaman olacak?

Hatice ÖZDEMİR: Çalışmalarımız halen devam ediyor. Bu süreçte Sendikalarla görüştük, bankalarla görüştük ‘ne dersiniz ne yapalım, sahayı siz daha iyi biliyorsunuz’ diyerek bilmediğimiz bir şey olmasın istedik. Ama tabi banka promosyonu ile ilgili sahada maalesef kamuoyunda böyle çok uçuk fiyatlarda oluşturulmuş bir vaziyette. Sene sonu geldiği için bankaların zaten artık sermaye kısmında daralma olduğu için çok sağlıklı gözükmüyor. Ancak biz önümüzü görebilmek adına en azından sahadaki bankaların bir nabzını yoklayıp, ne verecekler şeklinde görmek adına bir ihale aşamasına girdik. Ama bu ihale aşaması içinde öğretmen arkadaşların bize taahhüt vermesi lazım. Taahhüttü gönderdik, öğretmen arkadaşlarımız imzaladığı takdirde onları toparlayıp öncesinde bir ihale aşamasına gireceğiz. Eğer istediğimiz fiyat verilirse devam ediyoruz, onaylıyoruz. İstediğimiz fiyat verilmezse Ocak ayından sonra tekrar ihaleye gireceğiz.”

 Remzi HAYTA: Hatice Hanım, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığınız için teşekkür ederiz.  REMZİ HAYTA

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.