ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Şampiyon Yine Kayısı Olacak

Malatya Ticaret Borsası (MTB) başkanı ramazan Özcan; “Bu yıl inşallah ekonomik olarak Türkiye’deki kuru meyve gurubunda ihracat şampiyonu yine Malatya kayısısı olacak. Bu hepimiz için tamamen gurur kaynağı.” dedi. 

18 Ekim 2022 10:20
Şampiyon Yine Kayısı Olacak

 Malatya’nın kuru kayısıda ihracat rakamlarını ve hedeflerini değerlendiren MTB başkanı Ramazan Özcan, dünyada yaşanan enerji  ve ekonomik krize rağmen kayısıda ihracat rakamlarını yüksek beklediklerini  ifade etti.

“78 milyon 63 bin Dolar gelir elde ettik”

75 gün içerisinde kayısıda elde edilen gelir oranlarını değerlendiren Özcan, “Bildiğiniz gibi 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yeni sezon diye adlandırdığımız 2022-2023 yılının tahmini rekoltesi açıklandıktan sonra hızlı bir şekilde ihracat serüvenimiz başladı. Tabi Ağustos ayından itibaren rakamlarımızda bir gerileme var ama bununda sebepleri var. Mahsulün gecikmesi, devir stoklarındaki azalmadan dolayı Ağustos’un ortalarında daha çok hızlı bir şekilde ihracat başladı. Ama Eylül ayı ve Ekim ayının ortalarına doğru da ihracatımızda geçen yıllara oranla bir paralel seyir söz konusu. Eylül ayında 8 bin 972 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da hem ülkemize, hem Malatya’mıza 48 milyon 296 bin Dolar’da gelir kazandırmış olduk. 1 Ağustos ve Ekim ayının ortalarına kadar da yaklaşık burada 75 günlük süre içerisinde de toplamda 14 bin 426 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da 78 milyon 63 bin Dolar’da gelir elde etmiş olduk.” İfadelerine yer verdi.

“Miktar az, gelir fazla”

Geçen yıl ile bu yıl aylar ortalamasını alan Özcan; “Geçen yılla rakamları karşılaştırdığımız zaman kısmen miktarda bir düşüş söz konusu. Fakat gelirlerimize baktığımız zaman da geçen yılın ortalamalarının üstünde bir gelir elde etmişiz. Tabi ihracattaki kısmi yavaşlamanın dünyada oluşan ekonomik kriz, enerjide yaşanan krizler önemli bir durgunluğa yol açıyor. Özellikle Avrupa’da Ama inşallah bundan sonra İhracatta yine geçen yılın ortalamalarının da üzerine çıkmayı planlıyoruz. Yüz bin ton ihracatla 500 milyon Dolar gelir hedefimizden sapmadan yolumuza devam ediyoruz. İnşallah Ekim ayı sonu Kasım ve Aralık ayını sağlıklı bir şekilde tamamlarsak yılsonu ihracat rakamlarımızın bu yıl için 40 bin tona ulaşmasını bekliyoruz. Tabi mutlaka bu arada da dünyadaki bütün ekonomik gelişmeler, gıdada yaşanan sıkıntılar, yaşanan krizleri de dikkate alarak da seyir büyük ihtimalle hakim olacak. Ama bu yıl inşallah ekonomik olarak Türkiye’deki kuru meyve gurubunda ihracat şampiyonu yine Malatya kayısısı olacak. Bu hepimiz için tamamen gurur kaynağı” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.