ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Hububatta kuraklık tehlikesi

Uzun yıllar yağış ortalamasının altında kalan 2022 yılında kuraklık çanları çalmaya devam ediyor. Tarım takviminde yeteri yağış alınamaması gerçeği ile karşı karşıya olunan bölgemizde hububat üretiminde riski de beraberinde getiriyor. 

13 Ekim 2022 00:41
Hububatta kuraklık tehlikesi

Havaların kurak gitmesi özellikle hububat alanında etkisini fazla gösterirken, Malatya Ziraat mühendisleri odası başkanı Fevzi Çiçek; “Mevcut durumun devam etmesi ileride kuraklık, kuraklığında tabi yansımaları da ekonomik olarak sıkıntılı bir ortam oluşturacak.” Dedi. 

“YAĞIŞ MİKTARI OLDUKÇA DÜŞTÜ”

Bölgede yağışların neredeyse yok denilecek düzeyde olması nedeniyle kuraklığın tarım açısından riskini değerlendiren  Çiçek; “Geçmişten bu tarafa ve git gide sıklıkla tekrar eden iklim değişikliği konusu var. Buda bölgemizde bariz şekilde tarımsal anlamda kuraklıkla karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda yağış rejimlerinin değişmesi ve her 5 yılda bir şiddetli bir şekilde tekerrür eden kuraklık riski ile karşı karşıyayız. Türkiye’de meteoroloji verilerine bakarsak, geçen yılla bu yıl arasında yaklaşık olarak yüzde 34’lük bir yağış kaybı söz konusu. Bu ise bölgemiz için daha şiddetli bir şekilde devam ediyor. Biz tarımsal açıdan baktığımızda tarım takviminden bakarız. Oda Eylül- Haziran ayı yağış miktarına bakarız. İçinde bulunduğumuz dönem, özellikle hububatta ekimlerin yapıldığı, birçok üründe de hasatların yapıldığı bir döneme geliyor. Dolayısıyla da bu dönemdeki verilecek sulama olsun, toprağın ekime hazırlanması sonuna gelmesi açısından yağışlar çok çok önemli. Bu yıl uzun yıllar ortalamasına göre düşük yağış söz konusu. Bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzdeki dönemde sıkıntılar çıkarabileceğini gösteriyor. Benzer durumu biz 2021 yılında yaşamıştık. Buda özellikle Türkiye genelinde hububatta bölge dediğimiz ovalarda verim kayıplarına sebebiyet verdi. Yine 2021 yılı tarım takvimi açısından baktığımızda son bahar döneminde de yeterli yağış almadığımızdan birçok hububat alanlarında ekilen tohumun çimlenmemesi ile karşı karşıya geldik. İçinde bulunduğumuz durumda da yine uzun yıllar ortalamasına göre az, hatta hiç yağış alamama gibi bir süreç söz konusu. Buda bizi günümüz itibariyle ekim alanlarının gecikmesine getirecek. Mevcut durumun devam etmesi ileride kuraklık, kuraklığında tabi yansımaları da ekonomik olarak sıkıntılı bir ortam oluşturacak.” İfadelerine yer verdi.

 Haber: Yeni Malatya Gazetesi: Onay OZAN 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.