ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Battalgazi'de Kervansaray 400 Yıldır Ayakta

Osmanlı Padişahı IV. Murat'ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Kervansaray Battalgazi ilçesinde 400 yıldır ayakta duruyor. 1960 yıllarda tam bir harabeye dönen Kervansaray restore edilerek bu gün tarihi mekanların başında geliyor. 

06 Ekim 2022 09:59
Battalgazi'de Kervansaray 400 Yıldır Ayakta

Battalgazi ilçe merkezinde 400 yıldır ayakta durmayı başaran Kervansaray'ın 1960'lı yıllarda harabeye dönen halini gösteren resimleri Batu Işık paylaştı. Resimlerde görüleceği üzere ağır hasar alan Kervansaray restore edilerek günümüze kadar ayakta kaldı. Bu esere daha fazla sahip çıkan Malatya'da Kervansarayı görmek için çok sayıda ziyaretçi Battalgazi'ye gidiyor.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı - Malatya

Battalgazi İlçesi Alacakapı Mahallesi’nde, 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. 68x76 metre boyutunda dikdörtgen bir alan üzerine, açık avlu ve kapalı hol olarak inşa edilmiştir. Kemerli olan giriş kapısının her iki yanında bir oda görülür. Bu kapının üstünde duvar içerisinden merdivenle çıkılan bir mescit olduğu sanılan kısma varılır. Holün avluya bakan yüzünde ve girişin her iki yakasında üstleri tonozla örtülü altışar oda sıralanır. Asıl kapalı kısmın üstü ise üç sıra tonozla örtülmüştür. Tonozlar sade ayaklar üzerine basmaktadır.

Yapının mimarı Halep Mimarbaşısı Üstat Mehmet’in oğlu Üstat Ebubekir’dir. Doğu'ya giden yollar üzerinde bulunan bu kervansaray, şehrin ticari yoğunluğunu göstermesi açısından önem taşır. Ticari olduğu kadar askerî fonksiyonu da bulunan han oldukça sağlam bir temel üzerine kurulmuştur. Bir çizgi üzerinde sıralanmış dükkânların külliye halinde yer aldığı bir yapıdır. Hanın iki kitabesi mevcuttur. Biri iç han girişinin kapısının üstünde, diğeri avlu giriş kapısının üzerindedir. 2007-2010 arası yapılan restorasyonda kervansarayın ön yüzünü çevreleyen dükkânlar kaldırılmış, mescit bölümü, revaklar, havuz bölümü ve duvarlar restore edilmiştir. Kervansaray haftanın her günü 09.00-17.00 arası ziyarete açıktır.

İŞTE 1960 YILINDA KERVANSARAY'IN HALİ:

KERVANSARAY'IN BUGÜNKÜ HALİ:

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.