ALTIN
 2.104,05
DOLAR
 31,3822
STERLİN
39,7428
EURO
 34,0576

Kayısı Üreticileri TMO'nun Alım Yapmasını İstedi

Malatya'da kayısı üreticileri fiyatların düştüğünü belirterek Toprak Mahsülleri Ofisinin kayısı alımı yapmasını istedi. 

25 Eylul 2022 21:38
Kayısı Üreticileri TMO'nun Alım Yapmasını İstedi

Malatya'da kayısı üerticisi Hekimhanlı Erdem Uzunoğlu Malatya Valiliğinden izin alarak Soykan Meydanında üreticiler adına basın açıklaması yaparak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hasat döneminin bitmesine karşın kayısıda taban fiyat açıklamaması ve alım yapmamasını protesto etti.

Çiftçiler adına konuşan Erdem Uzunoğlu, kayısının üretim ve girdi maliyetleri bir yıl içerisinde yüzde 350 arttığını kayısının 2021'deki fiyatının altında kaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Mazot 7 TL'den 30 TL'ye, gübrenin torbası 250 TL'den bin 200 TL'ye, 225 TL olan bakır bin 200 TL'ye çıktı. Ana girdi ücretleri yüzde 300 arttı. Ürettiğimiz kayısının bedelinin ise 200 TL olması gerekirken, halen 70 TL'dir. Hükümetin fiyat açıklamaması ve kayısı taban fiyatının belirlenmemesi çiftçileri mağdur etmiştir. Kayısı emekçisi, üretim bedeli olan fiyatı alamamıştır.

Şu anda kayısı fiyatları maliyetin çok altındadır. Kayısı şu anda maliyetinin yarı fiyatının altındadır. TÜİK, enflasyonu yüzde 80 olarak açıklarken, tarımsal girdi maliyetleri yüzde 350 olmuş durumdadır.

Kayısı üreticisi, enflasyonun belirlediği fiyatlara kavuşamıyor. Üretici, ürettiği kayısının değerini bulamıyor, tamamen tüccarın inisiyatifine, vicdanına kalmıştır. Tüccar ne fiyat verirse, üretici kabul ediyor. Maliyetinin altında satılan tek ürün kayısıdır. Kayısının 2022'de 200 TL olması lazımdı ancak bu fiyatın çok altında bulunuyor.

Kayısının hak ettiği değeri bulması için birlik olunması gerektiğine dikkat çeken Uzunoğlu, “Tüm kayısı üreticilerinin ortak değeri olan kayısının sahiplenilmesi bekliyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde kendi birliği ve kooperatifini kurup, halka açık şirket bazında örgütlenmeliyiz. Emekçinin emeğinin karşılığını birleşerek, el ele, omuz omuza hareket edersek alabiliriz ve kayısı da değerini bulur. Böylece tüccarın eline kalmayız. Bu noktada Malatya'daki siyasi parti temsilcilerinin, seçtiğimiz milletvekillerinin de kayısıya sahip çıkmalarını bekliyoruz. Birliğimizi ve kooperatifimizi çiftçilerin bir araya gelmesiyle kuracağız ve kayısı fiyatını kendimiz belirleyeceğiz.” 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner43