ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Tarihi Arslantaşlar da İlk Resim 1881 Yılında Çekildi

Darende ilçesinin Yenice mahallesinde bulunan tarihi Arslantaşlar'ın ilk resminin 1981 yılında John Henry Haynes tarafından çekildiği belirtilirken, Arslantaşlar Dünya tarihi açısında yurt dışında müzelerde anlatılıyor. Biz ise Arslantaşları kaderine terk etmişiz. 

08 Ağustos 2022 19:59
Tarihi Arslantaşlar da İlk Resim 1881 Yılında Çekildi

M.Aykut Aytekin yaptığı paylaşımda Arslantaş'ların ilk resminin 19881 yılında çekildiğini belirterek şu uyarılarda bulunuyor:

ARSLANTAŞLAR: 1881 YILINDAN...

Sevgili Darendeliler,

Arkeolojik fotoğrafçılığın babası kabul edilen John Henry Haynes (1849-1910) 1881'de Darende'de, Arslantaşlar'ın belki de bilinen ilk fotoğrafını çekiyor.

Fotoğraf günümüzde Harvard Üniversitesi arşivinde yer alıyor.

Yazar Robert G. Ousterhout'un, John Henry Haynes'i anlatan kitabının kapağı da bu fotoğraf.

Bence Darende Tarihinin en önemli eserleri ne yazık ki günümüzde kaderine terk edilmiş vaziyette....

Darende tanıtımlarında da Hitit ve Roma dönemi hep es geçiliyor. Paylaşımlarımda bu eksikliğin giderilmesine bir nebze katkı olsun diye özellikle dikkat ediyorum.

Harvard Üniversitesi Arşivi linki: https://images.hollis.harvard.edu/primo.../fulldisplay...

Penn Müzesi tarafından düzenlenen bir konferansta Arslantaşlar'dan bahsediliyor. Onun da linkini bırakıyorum ilgilenenler için dakika 37.28'den itibaren: https://www.youtube.com/watch?v=MCMER8jHv3Y

#DarendeTarihi #Darende #Malatya

ARSLANTAŞLAR NEREDE?

 Tarihi Arslantaşlar Darende İlçesininn 20 km. güneybatısında kalan Yeniköy'ün hemen yakınında göz alabildiğince uzanan bir ovanın ortasında bulunuyor. Arslan heykelleri güney-kuzey yönünde ayakta durur vaziyettedir. Hitit dönemine ait olan ve MÖ 2000 yıllarından kalma heykellerin baş yüksekliği 2 metre, gövde uzunluğu 2,5 metredir. Bacak ve ayak aralıkları yontulmadan bırakılan heykellerin ne amaçla dikildiği bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda yakın çevrede yüzeyde herhangi bir yerleşim yeri veya heykeltıraşlık merkezi olduğuna dair bir bulgu tespit edilmemiştir. Aslan figürü bu topraklarda hüküm sürmüş bütün medeniyetler tarafından güç ve iktidarın sembolü olmuştur. Mezarlara, anıtlara, kaya yüzeylerine ve paralara işlenen aslan figürünün en güzel örneklerinden biri de Darende'dir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.