ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

DARENDE YUSUF PAŞA CAMİ NE OLACAK?

Üç yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyonuna tabi tutularak tamiratı başlatılan Darende ilçesindeki tarihi Yusuf Paşa camisinde yenileme çalışmaları durdurularak kaderine terk edildi. 

07 Ağustos 2022 13:34
DARENDE YUSUF PAŞA CAMİ NE OLACAK?

Darende ilçesinin İbrahim Paşa mahallesindeki eski çarşı camii olarak anılıp bilinen YUSUF PAŞA CAMİİNİN gereken onarımı için Vakıflar genel müdürlüğünce üç yıl önce başlatılan onarım hizmeti durdurulurken, işe yeniden başlanmaması endişe yarattı.

300 kişilik cemaat kapasitesi ile bayramlarda Darende geneline sair vakitlerde ise 300 hane halkına hitap eden tarihi caminin gelinen noktada kaderine tek edilmesi mahalle sakinlerini olduğu kadar ilçe halkının da tepkilerine yol açtı.

 Senelerden beri camiinin müdavim cemaati olduğunu belirten “Kalender dayı” namı unvanlı Mehmet Akdağ, tarihi Camiinin akıbetini Darendelilerin hizmetinden koparılan Nadir ve Uzunok köprüsünün konumuna döneceğinden endişe duyduğunu belirterek,  İlçe kaymakamı ile ilçe müftüsünün camiinin sahipsiz durumuna ilgi duymalarını dile getiriyor.

   Müteahhittin tadilattan vazgeçtiğinin bilgisi verilen camiinin yapılıp yapılmayacağından haber alabilecek bir mercii ve kuruma ulaşma imkanlarının olmadığını belirten mahalle sakini Mehmet AKDAĞ İlçe kaymakamından özellikle ilgi beklediğini ifade ederek, gerekirse hizmet seyrini mahalleliler olarak alabileceklerini de ifade etti.

 Kalender dayının gözyaşlarına ilgi duyarak Yusuf Paşa Caminin terk edilen halinden kurtarılması için,  Mahalle sakini olarak ilçe kaymakamının tetkik ve olurları ile caminin projesini kaldığı noktadan takip etmeye mahalleliler talip olurken, Yusuf Paşa camiinin köprülerin akibetine düşüp hizmet dışı kalması istenmiyor. (Kaynak:Maşara)

DARENDE- HÜSEYİN ( YUSUF VE İBRAHİM ) PAŞA CAMİ

Camii;18. yüzyılda Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hüseyin Paşa’nın oğlu Yusuf Paşa ve torunu İbrahim Paşa H. 1331 (M.1913) yılında genişleterek camiyi onartmışlardır. Bina yaklaşık 315 m2 olup 1917 m2 ’lik bir alan üzerindedir.

Caminin kuzey cephesinde son cemaat yeri yer almaktadır. Ortada sekizgen kesitli sütunlara, yanlarda duvara oturan üç sivri kemerli revak şeklinde düzenlenmiştir. Doğu ve batı cephesi kapalıdır. Bu iki duvarda birer pencere yer almaktadır. Son cemaat yerinin üzeri çıtalı ahşap tavanla örtülüdür. Harim kısmından son cemaat yerine dört adet dikdörtgen kesitli pencere açılmaktadır. Son cemaat yerinin döşemesi ortada düşük, yanlarda yüksek tutulmuştur. Son cemaat yerinden ikiz kemerli kapıdan harim kısmına girilmektedir. Kapı kemer ve söveleri taştandır. Kapının ahşap kanatları cevizdendir. Kapı kanatlarında kitabe yer almaktadır. Kapı içten basık kemerli niş içerisine alınmıştır. Harim kısmının üzeri ortada serbest dörder sekiz, yanlarda duvara bitişik dörder taştan ayaklara oturan doğu-batı yönünde atılan sivri kemerler çıtalı ahşap tavanı taşımaktadır. Yapı boyuna dikdörtgen planlı olmasına rağmen, kıble duvarına paralel beş neflidir. Ortadaki kemerler yanlardaki kemerlere göre daha geniş tutulmuştur.

Mihrap nişi yarım daire kesitlidir. Nişin iki yanında ikişer yalancı sütun yer almaktadır. Niş kısmının üzerinde kemerli alınlık yer almaktadır. Minber ahşaptan ve üzerinde bitkisel motifler görülmektedir. Duvarlar moloz taştan su basman üzerine kerpiç örgülüdür. Aralarına ahşap hatıllar atılmıştır. (Kaynak Malatya Kültür Envanteri)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hilmi Keyhıdır 2022-08-07 12:46:13

soruna ilgi duyarak bölgede ve ilde merakla takip edilen gazetenizde yaınladığınızdan dolayı sizlerş tebrik eder saygılarımı sunarım