ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Kayısı Yetiştiriciliği Müfredata Girdi

Kayısı Yetiştiriciliği dalında;  Kayısı fidan üretiminden meyvelerde budama ve terbiye, kayısı yetiştirme, kayısıyı muhafaza, işleme ve pazarlamasına kadar olan müfredat programı kabul edildi ve mesleki eğitim merkezlerinde 4 ders olarak tanımlandı.   

05 Ağustos 2022 13:21
Kayısı Yetiştiriciliği Müfredata Girdi

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları ve Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talepleri üzerine Mesleki Eğitim Merkezlerinde uygulanmak üzere Tarım alanı altında Kayısı Yetiştiriciliği dalı öğretim programı hazırlama çalışması 02-05 / 08 / 2022 tarihleri arasında Malatya Öğretmenevi ve ASO’nda gerçekleştirildi. Çalıştayın sonucu Malatya İl milli eğitim Müdürü Hatice Özdemir tarafından açıklandı.

“4 DERS TANIMLANDI”

Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, çalıştay için şu açıklamalara yer verdi; “Bugün burada Kayısının bir meslek edindirme programının son noktasını koyacağımız bir gündeyiz. 4 gündür gerek Malatya, gerek Ankara ekibimizle yaptığımız yoğun çalışmayla yüreğini ortaya koyan herkese çok teşekkür ediyorum. Dünkü yaptığımız toplantı sonucunda ise kayısı Allah’ın izniyle artık bir meslek olacak. Kayısı ile ilgili 4 ders tanımlandı. Mesleki Eğitim merkezlerimizde bundan sonra kaysı bir meslek haline gelecek. İsterseniz mezun olmuş, isterseniz 30 yaşında olun, eğer kayısıda ben de varım diyorsanız ve ben bu işi meslek edinmek istiyorum diyorsanız inşallah kısa bir süre sonra mesleki eğitim merkezlerinde kayısımızın tamamen daha resmi, daha kaliteli daha profesyonel üretimi konusunda inşallah Meslek edindirme çalışmalarımız başlayacaktır. Burada bulunan sayın başkanımıza hocalarımıza,  Milli eğitimden gelen Uzman arkadaşlarımıza, okul müdürlerimize, programda emeği geçen hocalarımıza herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlara vesile olsun”

“MALATYA’NIN HER TARAFI ALT YAPI”

Gazetecilerin ‘müfredat ile ilgili alt yapı var mı? sorusunu da yanıtlayan Özdemir; “Şu anda ki Mesleki eğitim merkezlerinde bu konuda eğitim alanlara diplomalar da verebiliyoruz. Çocuklar isterlerse Üniversite sınavlarına da girerler. Herhangi bir engel yok. Altyapı dediğimizde de zaten hazırız. Altyapı için program yazılması gerekiyordu. Malatya’nın her yeri bizim için bir altyapı. Mesleki eğitim merkezlerinde zaten çocuklar 2 saat ders için kuruma gelecekler. Onun dışında gerek fabrikada, gerek tarlada olmak üzere sahada olacaklar. Çünkü kayısının meslek edinmesiyle ilgili süreç fidanından başlıyor. Fidan dikiminden, budamasından başlıyor. Gidip sadece kayısıyı dalından toplayıp da fabrikasyon kısmına gelmeden daha temelden başlıyoruz. Fidanlıktan, ekip, biçip, toplanıp tamamen sahaya sürülme aşamasından başlıyor. Dolayısıyla 4 ana dal üzerinden konuyu daha da farklılaştıracağız. Zeminimiz zaten hazır. Çünkü Malatya’nın her yeri bizim için bir altyapıdır. İsteyen herkes bu müfredattan yaralanacak, ama kayısı Malatya’ya özel olduğu için öncelikle tabii ki bu proje bizimdir. İsteyen herkes kullanabilir.” dedi.

MÜFREDAT DETAYLARI

İl milli eğitim müdürlüğü tarafından verilen bilgilendirmede ise müfredat detayları ile ilgili şu veriler paylaşıldı; “Kayısı Yetiştiriciliği dalında;  Kayısı fidan üretiminden meyvelerde budama ve terbiye, kayısı yetiştirme, kayısıyı muhafaza, işleme ve pazarlamasına kadar müfredat programı hazırlanmıştır. Yapılan çalışma sonrasında Mesleki Eğitim merkezlerinde uygulanmak üzere taslak olarak Mesleki Eğitim Merkezi Tarım Alanı Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Öğretim Programı ile lise ve üstü mezunlar için kısa sürede meslek edinmelerine yönelik Mesleki Eğitim Merkezi Tarım alanı Kayısı Yetiştiriciliği Telafi Öğretim Programı hazırlama çalışması gerçekleştirilmiştir.  Mesleki Eğitim Merkezi Tarım Alanı Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Öğretim Programının uygulanması ile sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek elemanın karşılanması, kayısı yetiştiriciliğinin eğitimli ve bilinçli kişiler tarafından yapılması amaçlanmıştır. Böylece; yaklaşık %90 oranında ihraç edilen bir ürün olan kayısının ihracatında karşılaşılan sorunların (kükürt rezidü (kalıntı), zararlı, hastalık vb.) ortadan kaldırılması, kayısıda kalite ve verim artışı sağlanması ile pazara kaliteli ürün sunmak mümkün hale gelebilecektir.”

Haber: Yeni Malatya Gazetesi Onay OZAN 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.