ALTIN
 2.104,05
DOLAR
 31,3822
STERLİN
39,7428
EURO
 34,0576

DARENDE, ‘UZUNGÖL VAKASI’ YAŞANSIN İSTEMİYOR

Güzergahını ‘Küçük Tohma’ çayının oluşturduğu Günpınar Vadisi’ni, bölgenin kültürüyle birlikte korumak isteyen çevreciler ‘Günpınar Vadisi Koruma Derneği’ni kurdu. 

20 Temmuz 2022 17:55
DARENDE, ‘UZUNGÖL VAKASI’ YAŞANSIN İSTEMİYOR

Darende’nin Günpınar, Beybağı, Kılıçbağı, Sayfiye, Mehmetpaşa ve Nadir mahallelerinin ortasından geçen Küçük Tohma çayının oluşturduğu ‘Günpınar Vadisi’ndeki güzellikleri yaşatmak isteyenler dernek kurdu.

Kısa adı GÜNDER olarak belirlenen Günpınar Vadisi Koruma Derneği’nin ilk genel kurula kadar başkanlığını üstlenen Barış Sürenkök, “Türkiye’nin en güzel kanyonları arasında yer alan Günpınar Vadisi’ni korumak amacıyla kurduğumuz GÜNDER, aynı zamanda 6 mahallemizin kültürünü yaşatacak faaliyetler gerçekleştirecek. Temeli sosyal medyada oluşan ve binlerce çevre ve Darende’yi sevenlerin ilgi gösterdiği platformu dernekleştirme kararı aldık. Amacımız başta yerel yönetim olmak üzere ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde Günpınar Vadisi’ni korumak ve bölge kültürünü yaşatmak olacak” dedi.

 

İKİNCİ UZUNGÖL VAKASI OLMASIN!

Son dönemde Günpınar Vadisi güzergahında Darende Belediyesi’nin altyapı gerekçesiyle uygulamak istediği projelerin doğayı tahrip edeceğini belirten Sürenkök, “Vadide bulunan her mahallemiz yol, kanalizasyon, doğalgaz, aydınlatma gibi tüm altyapı hizmetini uzun yıllardan beri bekliyor. Ancak, burada uygulanacak projenin doğaya zarar vermemesi, yöre halkının rızası alınarak hayata geçirilmesi ve akılcı olması gerekiyor. Kuşu, böceği, yeşili, çağlayan suyu ve havasıyla Türkiye’nin en güzel vadilerinden birini sadece kendimiz için değil, geleceğimiz için korumak zorundayız. Bu bölge Doğu Anadolu Bölgesi bozkırında adeta çölde bir vaha gibi. İkinci bir Uzungöl vakasının Darende’de yaşanmasını istemiyoruz. Bu bölgenin doğallığına, gelişimine katkı sunanlarla birlikte, doğayı tahrip edecek proje ve faaliyetlerde bulunanların da karşısında olacağız” diye konuştu.

Geçici başkanlığını Barış Sürenkök’ün yaptığı GÜNDER’in kurucuları arasında Mehmet Uluğtürkan, Ahmet Fırat, Bahadır Sezegen, Yalçın Ateş, Osman Günpınar, Fuat Turgut ve Cebrail Akan bulunuyor.

Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi, Aşudu diye de bilinen, Günpınar Köyü sınırları içerisinde; Tohma Çayı yatağında yer alan, 40-50 metre yüksekliğinde kayaların arasından suyun aktığı bir şelaledir. Turizme açık sit alanıdır. Ülkemizin birkaç doğal şelalesinden birisi olan Günpınar Şelalesi, 2019 yılında ülkemizin 243. tabiat parkı ilan edilmiştir. Darende ilçe merkezine 8 km, Malatya-Kayseri D-300 karayoluna 5 km mesafededir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet kocatekin 2022-07-20 11:36:52

Hayırlı olsun çok isabetli bir karar gönülden destekliyorum her konuda yardımcı olmaya desteğe hazırım

banner43