ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Ziraat Odalarından TARSİM'e büyük tepki

Ziraat Odaları İl koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç: "Bindiğiniz dalı kesmeyeceksiniz. Kestiğiniz anda o makamlarda birilerinin oturmasının hiçbir anlamı yok. Çünkü bizim oturduğumuz koltuklar, üreten insanların makamlarıdır. Patron çiftçi, biz marabayız. Çiftçinin yanında olmak zorundayız." dedi. 

10 Mart 2020 04:49
Ziraat Odalarından TARSİM'e büyük tepki

Ziraat odaları ve meteoroloji iş birliği içerisinde hazırlan programda üreticiler bilgilendirildi. TSO binasında yapılan toplantıya 13. Elazığ Bölge Müdürü Tamer Erdoğan, Bölge Müdür Yardımcısı M.Emin Kesan, Malatya İl Müdürü Ali Göksü, Erhaç Meydan Müdürü F.Kürşat Balban, Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Polat, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkanı Fevzi Çiçek,  Tarsim Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Şube Müdürü Çetin Bozkurt, Ziraat Odası Başkanları,  Oda ve Birlik başkanları ile kayısı üreticileri katıldı.

"SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ ÖNEMLİ"

Meteorolojinin çalışmasını değerlendiren ve çiftçinin görüşlerini içeren anket sonuçlarının kendisi için önemli olduğunun altını çizen Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Taner Erdoğan; "Ziraat Odaları Birliği Başkanlığıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol gereği siz değerli tarım faaliyetleri yapan, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yaptığı hizmetleri daha ayrıntılı bir şekilde anlatabilmek için bu toplantıyı düzenledik. Biz meteoroloji olarak 7/24 çalışan bir kurumuz. Biz yaptığımız hizmeti çok iyi yaptığımızı düşünüyoruz ama bunun sizler tarafından nasıl karşılandığını görmek için böyle bir toplantı düzenledik. Bu yüzden sizlere anket dağıtımı yaptık. Bu anketin sonuçları bizler için çok önemli, çünkü şu anda sizlere verdiğimiz hizmette neredeyiz, sizlere ne kadar ulaşabiliyoruz diye bu anket sonuçları kendimizi geliştirmemiz açısından önemli." dedi.

"İSTASYONLARIMIZ ÇOĞALDI"

160 olan otomatik istasyon, şu anda için bin 641’e ulaştı diyen Erdoğan; "Meteoroloji gelişen teknolojiyle beraber ekonomik şartların gelişmesiyle beraber son 20 yılda kendisini katbekat geliştirdi. Altyapımızı her geçen gün iyice artırdık. Eskiden sadece il merkezlerinde illere bağlı bazı ilçelerimizde meteoroloji istasyonu varken, şu anda artık Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde meteoroloji istasyonlarımız mevcut. Meteoroloji bilgileri alabiliyoruz. Bunları da siz vatandaşlarımızla paylaşabilmekteyiz. 160 olan otomatik istasyon, şu anda için bin 641’e ulaştı. Her geçen yıl da ekonomik şartlara göre özellikle 2020 yılında da 60 tane otomatik istasyon projesi var bütün Türkiye genelinde. Bunun bir tanesini de Hekimhan ilçesine kuracağız. Böylelikle amacımız hem gözlem sistemimizi artırırken hem de sadece ilçelerde değil beldelerde, belli havzalarda, yüksek yerlerde de meteorolojik bilgileri ulaştırmaya çalışmak. Bölge Müdürlüğümüze bağlı 5 il var. Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya, Adıyaman. Tabi hem nüfus bakımından hem de tarım faaliyetlerinin yoğunluğu bakımından biz bu toplantıyı Malatya’da sizlerle yapmak istedik. Malatya’da merkez dahil 13 ilçe bulunmakta. Bunların hepsine otomatik istasyon kurduk. Şu anda toplamda 26 istasyonumuz mevcut. Havan alanı ve Hekimhan’a kuracağımız istasyonla birlikte toplam 29 noktadan biz meteorolojik ölçüm alıyor olabileceğiz." şeklinde konuştu.

 "METEOROLOJİ ÇİFTÇİ İÇİN ÖNEMLİ"

Meteorolojinin üretici için önemine dikkat çeken Ziraat Odaları İl koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç: "Mart ayının sonuna kadar çiftçinin eli yüreğinde. Acaba 1 yıllık emeğini hangi gece don vurup elinden alacak ? diye o şekilde yaşıyor ve yinede aynı masrafları yapıyor. Meteorolojinin uyarılarında da Malatya üreticisinin, kayısı üreticisinin yapacağı hiçbir şey yok. Meteoroloji seracı için serasını kapatmak, vatandaş için ıslanmamak için takip ederken, biz üreticiler için meteoroloji raporları çok önemli çünkü tohum ekecekse yağışı takip ediyor, diğer gün yağış varsa ilaç atamayacak onun için önemli. Rabbim bizi don felaketlerinden tüm çiftçimizi muhafaza etsin. Çiftçimiz tohumunu tarlaya serptiği günden, çuvalına geri dönüş yapana kadar her tabi afetle karşı karşıya gelme durumu var." İfadelerinde bulundu.

 "ANLAŞMAZLIK VAR"

TARSİM ile meteoroloji raporları arasında çatışma olduğunu ifade eden Kılıç, bu çatışmadan ve anlaşmazlıktan dolayı çiftçinin zarar gördüğünü ileri sürerek şunları söyledi; "20 bin poliçe ile TARSİM'de yıllardır Türkiye'de birinci Malatya. Neden birinciyiz? Çünkü bizim öyle bir ürünümüz var ki, daha ağaç yaprak açmadan önce çiçek açıyor. Bu nedenle tabi afetlerde en çok nasibini alan il Malatya oluyor. En çok mağdur olan üretici bizim üreticimiz. Onun için herkes elini taşın altına koyması lazım. Burada bir tek istirhamım olacak, meteoroloji ve TARSİM'den. Bazen çatışmalar olabiliyor. Meteoroloji Malatya'da don hadisesi yok derken, Hekimhan'ın yükseklerinde, Yazıhan'ın Epreme'sinde bazı yanmalar ve don hadisleri meydana geliyor. Ama meteorolojide don hadisesi yokmuş gibi göründüğü için TARSİM'de bunu 'don olmadı' diyerek, don hadisesi yaşanmamıştır diyebiliyor. Meteoroloji üreticiye ne kadar önemliyse TARSİM'de o kadar önemli. Biz yıllardır bu çatışmanın anlaşmazlığın sıkıntısını yaşıyoruz. Çoğu zaman bazı kurumlar ile karşı karşıya geliyoruz. Tarımı durdurduğunuz anda istihdamdan bahsedemezsiniz. Bu üretici üretmezse, kamu kurumunda kalanlarda aç kalacak. Bindiğiniz dalı kesmeyeceksiniz. Kestiğiniz anda o makamlarda birilerinin oturmasının hiçbir anlamı yok. Çünkü bizim oturduğumuz koltuklar, üreten insanların makamlarıdır. Patron çiftçi, biz marabayız. Çiftçinin yanında olmak zorundayız. Deprem yaşamışsa, ahırı yıkılmış hayvanları telef olmuşsa, kurum ve kuruluşlar buna el atmıyorsa o zaman bindiği dalı kesmiş olurlar"  

Haber:Onay Ozan-SÖZ Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.