ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Ekmeklik buğdayın hasat tarla günü yapıldı

Malatya Tarım Orman Müdürlüğünün "Yazlık Ekiliş ile Buğday Üretimi Artıyor" projesi kapsamında Yeşilyurt İlçemiz Karahan Mahallesinde yazlık ekmeklik buğdayın hasat tarla günü yapıldı. 

07 Temmuz 2022 22:24
Ekmeklik buğdayın hasat tarla günü yapıldı

Tarla gününe Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Müdürümüz Tahir Macit, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Mehmet Hanifi Acar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet Köksal, Yeşilyurt İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Berktaş, Malatya Tarım Platformu ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, teknik personeller ve üreticiler katıldı.

Tarla gününde konuşma yapan İl Müdürü Tahir Macit; "Yazlık Ekiliş ile Buğday Üretimi Artıyor projemiz ile boş, atıl ve nadasa bırakıldığı için ekilmeyen yaklaşık 11.000 dekar tarımsal alanda ekimi yapılan kaliteli ekmeklik yazlık buğdayın ilimizde üretimini teşvik etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla alınan tohumluğun %75'i Tarım ve Orman Bakanlığımız, Malatya Valiliğimiz ve Malatya Büyükşehir Belediyemizin bütçesinden karşılanmıştır. İlimizde yazlık ekiliş yaygın değil, burada ekimi yapılan Ziyabey 98 çeşidinin uyum sağladığını gördük. Bu projemiz ile 11 ilçede 268 çiftçiye 275.700 kg buğday tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Proje kapsamında dağıtılan tohumların ekim işlemleri 2022 yılı Şubat/Mart aylarında tamamlanmıştır. Yapılacak hasat işlemi sonrası ise tahmini 4.400 ton ürün beklenmektedir. Proje de bize desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Valimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekleşen hasadın hayırlı bereketli olmasını diliyorum" dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise; Önümüzdeki süreçte gıdaya sahip olan ülkeler söz sahibi olacaktır. Sulanabilir susuz arazilerin ekilebilir duruma gelmesi ve geçtiğimiz yıl nadasa bırakılan arazilerin verim alınabilir duruma getirilebilmesi noktasında Tarım İl Müdürlüğümüz 11bin dekarlık arazinin ekilebilir hale getirilmesini sağlamıştır. Geçtiğimiz şubat ayı içerisinde tohumların toprakla buluşması noktasında bugün burada hasat işlemini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde destekleri olan Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Malatya Valiliğimize ve burada paydaş olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Ziraat Odalarımıza, Muhtarlarımıza, Çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Yapılan çalışmanın Malatya'mıza  çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

Tarla sahibi üreticimiz Kasım Aslan ise; "Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce İlimizde buğday üretiminin arttırılması ve boş kalan arazilerin üretime kazandırılması amacıyla yapılan projeye katıldım. 2022 yılında boş olan arazimi değerlendirmek için Yeşilyurt İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Proje kapsamında 15 dekarlık arazime 450 kg buğday tohumunu 28 Şubat tarihinde ektim. Verilen buğday tohumluğu sertifikalı, kaliteli tohumlardı.  İlimizde yazlık buğday ekilişi yapılmadığı için çeşit hakkında bilgim yoktu. Proje sayesinde buğdayın erken bahar döneminde ekilerek verim alınabileceğini gördüm. Bundan sonra güz döneminde çeşitli nedenlerle ekemediğimiz arazilerimizi yazlık buğday ekerek değerlendireceğiz. 28 Şubatta ektiğim Ziyabey-98 buğday çeşidi 130 günde yetişip hasada geldi. Dekara ortalama verim 400 kg civarında verim aldım. Boş olan arazimi değerlendirip üretime katkıda bulundum. Bu proje olmasaydı bugün bu arazide ürün olmayacaktı. Bugün hasat yapıyoruz.  Projede emeği geçen Tarım Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze, Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, Tarım İl Müdürlüğümüze ve Yeşilyurt İlçe Tarım Müdürlüğümüze üreticilere vermiş olduğu destek için çok teşekkür ediyorum. Bu projenin İlimiz üreticileri için bir yenilik olduğuna inanıyorum ve devam etmesini istiyorum."dedi.

Konuşmaların ardından Biçerdöver ile hasat işlemi yapıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.