ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya Su Çalıştayı'na Hazırlanıyor

MASKİ genel müdürlüğü organizasyonuyla 51 ilden katılımcının bulunacağı ulusal su ve atık su çalıştayı 27-28 Mayıs tarihleri arasında Malatya’da gerçekleştirilecek. Çalıştay öncesi verilen mesajlarda suyun önemine dikkat çekilerek, suyun doğru yönetilmesi konunda mesajlar verildi. 

24 Mayıs 2022 00:54
Malatya Su Çalıştayı'na Hazırlanıyor

27-28 Mayıs tarihleri arasında Malatya MASKİ genel müdürlüğünde toplamda 51 ilin temsilcisinin katılacağı temiz ve atık su ile alakalı toplamda 8 oturumun yapılacağı çalıştay öncesi duyuru açıklaması yapıldı.

 MASKİ Genel müdürlüğü binasında gerçekleştirilen basın toplantısına Malatya Büyükşehir belediye başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti il başkanı İhsan Koca ile MASKİ personeli katılım sağladı.

 

Açıklamada bir değerlendirme yapan MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, arıtma tesislerine önem verdiklerini ifade ederek; “Suyun doğru yönetilmesi gerekiyor. Bununla alakalıda MASKİ’de çok ciddi bir ekibimiz var. Kısım kısım ihaleler yaptık, yatırımlar yaptık. Ama dediğim gibi suyun doğru yönetilmesi gerekiyor. Örnek vereyim, Darende’nin alt yapısını iller bankası projesiyle yenilemişiz. İshale hatları yapmışız. Ama daha sonrasında 8 tane sondaj vurmuşuz, 8 tane sondaj ile bu sistemi beslemeye çalışıyoruz. Baktık ki bu böyle olacak gibi değil. Tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte ciddi bir eğitim gerekli. Bununla ilgide takdirinizle birlikte ciddi bir çalıştay düzenlenecek ve hoca ekibi gelecek. Ekip olarak bu eğitimi almamız gerekiyor. Suyu doğru yönetmemiz gerekiyor. Suyun çok kıymetli olduğu bir dönemde MASKİ genel müdürlüğü olarak her bölgenin, her kaynak suyun depoya getirilmesi gerekiyor. Darende veya Malatya özelinde kaynağımızı önce temizledik. İshale hatlarımızda kayıp kaçakları ölçerek depolarımıza getirdik. Depolarımızın ciddi anlamda tahrip olduğunu, yenilenmesi gerektiğini gördük. Genç bir mühendis ekibimiz var bu ekiple birlikte ne kadar kayıp kaçak var, ne kadar elektrik parası ödüyoruz, kaynaklarımız yeterli mi? Sorularını masaya yatırıyoruz. 27-28’inde 51 tane ilin katılımıyla inşallah iyi çalıştay gerçekleştirilecek.  Bu çalıştay da atık ve temiz suyla alakalı 8 tane oturum yapacağız. Bu çalıştay Malatya ve Malatya’nın geleceği için önemli bir çalıştay.” dedi.

“KURAKLIK, EKOLOJİK DENGE” VURGUSU

Suyun iyi yönetilmesi gerektiğine işaret eden Malatya Büyükşehir belediye başkanı Selahattin Gürkan; “ Su ve Atık su Çalıştay’ının Malatya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Özellikle küresel ısınma, iklim değişiklikleri, kuraklık, ekolojik dengenin bozulması ve karbon gazının atmosfere salınımı dünyanın birinci düzeltmesi gereken konulardır. Bizler yöneticiler olarak bunlara dikkat etmemiz lazım. Herkes kendi sınırı içerisinde hareket ederse, Cenabı Allah’ın kurmuş olduğu ilahi düzen devam eder. Bitkileri hayvanlar kendi hukukuna riayet ediyor ama biz insanlar kendi hukukumuza riayet etmediğimiz gibi başkalarının hukukuna riayet etmiyoruz.  Tabiatın ve doğanın doğasını biz insanlar bozuyoruz. Küresel ısınma, kuralık ekolojik dengenin bozulmasının akabinde de ileride gıda krizi ile su sıkıntısı karşı karşıya kalacağız. Dünyanın bu konjektörel durumunda MASKİ Genel Müdürlüğümüz güzel bir konuya parmak başmış ve demiş ki ‘su ve atık su yönetimi ile ilgili Türkiye geneline hitap eden bir çalışma ihtas edeyim’ demiş.  Bu anlamda 51 şehrimizde sular idaresi genel müdürlerini buraya çağırmışlar, üniversitelerimiz ve ilgili bakanlıklarımız bu çalışmaya paydaş olmuş.” dedi.

“EN ÇOK YATIRIM YAPAN BELEDİYEYİZ”

Yatırım anlamında Türkiye’de en çok yatırım yapılan belediyenin Malatya Büyükşehir belediyesi olduğuna dikkat çeken Gürkan;“Biz göreve geldiğimizde şunu ifade ettik. ‘Akarsulara atık su karışmayacak’ dedik. Bu çok önemli bir iddiadır. Sonra ‘her ilçeye arıtma yapacağız’ ve üçüncü olarak da ‘asfaltsız hiçbir yer kalmayacak’ dedik. Malatya şu anda Türkiye’de en çok yatırım yapan belediyedir. Ben bunu söylediğim zaman eleştiri konusu oluyor ama bu duruma üzülüyorum ‘bu insanlar neden kendisini bu kadar küçültür’ diye kaldı ki ben bir belediye başkanıyım. Konuştuğum ifadeler ulusal bazda yayınlanıyor. Yarın o bürgün birisi çıksa ‘başkanım bunları neye göre söylüyorsunuz?’ dese ve benim de buna bir cevabım olmazsa, bu ifadeleri kullanabilir miyim? Arkadaşlar, Malatya birinci olmak zorundadır. Hayatında birinci olmayan insanlar belki bu sözümüzü abartılı algılayabilir ama biz tevazulu rakamlar söylüyoruz. kırsal kesime en fazla yatırım yapan belediye Malatya Büyükşehir Belediyesi’dir. Geçtiğimiz yıl 8 büyükşehir belediyesinden daha fazla TÜPRAŞ’tan asfalt aldık. Bu ne demek 8 büyükşehirden daha çok asfalt yapmışız demektir. Biz bunu götürüp dereye dökmüyoruz. Dolayısıyla bu şehre vebali sorumluluğumuz var. O nedenle su konusu da çok önemlidir.” Diye konuştu.  

“MALATYA LOKOMOTİF OLACAK”

Konuşmasının sonunda Malatya’nın lokomotif bir kent olacağını ifade eden Gürkan; “Geçen yıl suyumuz 1,5 metreküpe kadar düştü ama hiç kimsenin ruhu duymadı. Çünkü biz, hemen ikinci kaptajımızı devreye koyduk. Saniyede 500 litre suyu buraya aktardık. Şimdi de 3. kaptajımızı yapıyoruz ve kamulaştırması da bitti. Akarsularımıza atık su karışmasın diye bütün ilçelerimize arıtmalar yapıyoruz. Şu anda 13 arıtma yapılıyor ve büyük kasabalarımıza da arıtmalar yapacağız. Eskilerimiz ‘su akar Türk bakar’ derlerdi. Suyun bir yönetiminin olması lazım ve suyun kontrolü noktasında da hepimizin bilgi birikimine ihtiyacı var. Su ve Sular İdaresi doğru yönetilirse hem elektrik anlamında tasarruf ediyoruz hem var olan suyumuzun optimum kullanımını gerçekleştiriyoruz hem de vatandaşımıza kendi cazibesiyle akan su veriyoruz. Bu anlamda düzenlenen çalıştayda MASKİ, tecrübelerini ve bilgi birikimini diğer illerden gelen yetkililerle paylaşacak. Malatya bu konuda önderlik eden bir şehirdir. Artık Malatya’da herkes şuna inansın ve bilsin Malatya bundan sonra her lokomotif olacak.”şeklinde konuştu.

 Onay OZAN 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.