ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

İnönü Üniversitesi 14. Uluslararası Kısa Film Festivali Başladı

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Sinema Topluluğu tarafından organize edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen, Yeşilyurt Belediyesi ile Battalgazi Belediyesinin sponsor olduğu İnönü Üniversitesi Uluslararası Kısa Film Festivali’nin 14’üncüsünün açılış töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi. 

17 Mayıs 2022 18:19
İnönü Üniversitesi 14. Uluslararası Kısa Film Festivali Başladı

Tüm gün süren etkinliklerin ardından, festivalin açılış programının gerçekleştirileceği Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’ne gitmek için İletişim Fakültesi önünden başlayan ve Bilgeler Yolu boyuncu süren kortej yürüyüşü bando eşliğinde yapıldı.

Açılış programına İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya İl Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Ercan Altın, Malatya İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Ahmet Çınar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Gündoğdu, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Akdemir, Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ünal İmik, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, İletişim Fakültesi öğretim elemanları, sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış programı daha sonra Yeşilyurt Belediyesi, Battalgazi Belediyesi ve İnönü Üniversitesinin tanıtım filmlerinin gösterimiyle devam etti. Tanıtım film gösterimlerinin ardından 24 Ocak’ta vefat eden Türk sinemasının usta ismi Sinema Oyuncusu Fatma Girik’in anısı için hazırlanan görüntüler ile festivale başvuran filmlerden derlenen görüntüler katılımcılara izletildi.

Açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Aycan festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek şunları söyledi: “Bu yola çıktığımız Ocak ayından itibaren çok yoğun bir şekilde çalıştık. Herkesin o kadar büyük bir emeği var ki bunu tarif edemem. Herkes bir yerlerde, bir şekilde bu festival için koşturuyor. Teşekkür edilecek çok fazla isim var. Herkese ayrı ayrı şekilde teşekkürlerimi iletiyorum. Biz bağımsız sinemayı ve sinemacıları desteklemek için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu noktada Kültür Bakanlığımızdan, Sinema Genel Müdürlüğümüzden ve belediyelerimizden de yardımlarını desteklerini esirgemedikleri için kendilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum.”

Ersin Aycan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Biz akıl ve kalp yani bilim ve sanatı beraber götürmeye çalışan bir departmanız. Bilimin akla, sanatın kalbe hitap ettiğini de düşündüğümüz zaman böyle şeyler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz bu festivalde her gün, her dakika yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Her dakika yeniden doğuyoruz ve seyircilerimizle, filmlerimizle, sizlerle var oluyoruz. Bu noktada Sayın Rektörüme de özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bizi tamamen destekleyen Sayın Dekanımız Ahmet Yatkın hocama teşekkürlerimi sunuyorum. Başarılı bir festival diliyorum. Mutluyuz gururluyuz iyi ki geldiniz iyi ki buradasınız.”

“Çok özel ve evrensel temalı filmler var”

Hürriyet Gazetesi Yazarı ve Festival Basın Danışmanı Sayım Çınar “Malatya benim evim gibi. Burada çok özenli bir jüri seçmeye çalıştım. Son 30 yıldır kültür, sanat dünyasına katkıda bulunmaya çalışıyorum. Buradaki jüriler çok özenli bir çalışma yürüttü. Çok özel ve evrensel temalı filmler var. Bu festivalde olduğum için çok mutluyum.” dedi.

Festivalde konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güner, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın’a Malatya’da yapmış olduğu festivalden dolayı teşekkür ederek şunları söyledi:

“Bu etkinliklerin amacı Malatya’mızı bir yerlere taşımak. Aslında hepimizin bir görevi var; hayatımızı kolaylaştırmak, tecrübelerimizi, duygu ve düşüncelerimizi, hayallerimizi, ileriye dönük planlarımızı aktarmak. Bu aktarımın değişik yöntemleri var. Sinema, sanat, kültür gibi gördüğümüz uygulamalı şeyleri unutmuyoruz, unutamıyoruz. Ülkemizi, dışarı taşıma noktasında en önemli iletişim noktalarından bir tanesini bugün burada açılışını gerçekleştiriyoruz. İnsanlar değiştirmeli, değiştirerek güzelleşmeli.” 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise Malatya’da güzel etkinliklerin gerçekleştirildiğinden bahsederek şu ifadeleri kullandı:

“Bu güzel organizasyon, gençlerimizin kendilerini geliştirmeleri için, hem de ilimizi tanıtmak için çok büyük bir katkı sunuyor. Biz büyük bütçelerle çok büyük zamanlarda geniş alanlarda daha büyük uluslararası film festivallerine ortak olduk ama buradaki gençlerin heyecanını orada göremedim. Şehrimizdeki her türlü güzelliğe, şehrin gelişimine katkı sunacak olan çalışmalara destek veriyoruz. Bizler her zaman gençlerimizin yanındayız, gençliğin her türlü projesine destek vermeye hazırız.”

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, festivali destekleyenlere teşekkür ettikten sonra şunları söyledi:

“Hepimiz üniversiteleri bilimin yuvaları olarak görür ve öyle kabul ederiz. Üniversitelerde bilim düşünülür, bilim yapılır, teknik tasarlanır, teknoloji geliştirilmeye çalışılır. Bu yönde gelişen üniversitelerimiz çok önemlidir, kutsal görevi yerine getirir. Ama bunun yanında en az bu kadar önemli olan bir misyonu daha var. O da kültür ve sanatın çok önemli ve değerli bir parçası olması. Sanat iletişimin ve ifadenin en güçlü ve rafine halidir. Bir heykeltıraş maharetlerle ürettiği bir ürününe, eserine bir ruh katabilir. Sinema, o büyülü dünya, o ihtişamlı beyaz perde bize çok şey anlatır, çok şey yaşatabilir. Kalbimizde ve gönlümüzde daha önceden izleri olmayan yollar buluruz. Bizim de bu festivalde amacımız öğrencilerimizin bu yolu bulmalarını sağlayabilmek. Bazen bir duyguyu ve düşünceyi ifade etme konusunda yüzlerce kelimenin yetersiz olduğu bir durumda bir kâğıt ile bir damla mürekkebi buluşturur, çok güçlü bir şekilde duyguyu veya düşünceyi ifade edebilirsiniz. Bu sanattır. Dolayısıyla akla ve kalbe hitap ettiği sürece elbette ki güzel şeyler çıkacaktır.”

Dekan Prof. Dr. Ahmet Yatkın festival ile amaçlarının öğrencileri usta isimlerle buluşturarak öğrencilerin duygu dünyasına bir nebze de olsa dokunabilmek olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: 

“Çok mütevazı bir bütçeyle ve kolektif bir çalışmayla hazırlanmış olan bu festivalin gerçekleştirilmesinde gerçekten çok büyük destekleri olan başta Kültür Bakanlığı Turizm ve Sinema Genel Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, Battalgazi Belediye Başkanlığı, Yeşilyurt Belediye Başkanlığı, İletişim Fakültesi akademik personeli ekibimize ve Sinema Topluluğu’na teşekkür ediyorum. Hepsinin emeğine ve eline sağlık.”

“Festivale 86 ülkeden 1062 eser başvurdu”

Festival Onursal Başkanı ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay 14. Uluslararası Kısa film Festivali ile ilgili şunları söyledi:

“2007 yılında başlayan festivalimiz 2022 yılında 14’üncüsüne kavuştu. 86 ülkeden 1062 eser bu festivalde yarışmaya başvurdu. Bu festivalin hem ülkemizde hem de dünyada takip edildiği izlendiğini önemsendiğini gösteriyor. Bizim ülkemizden 186 eser başvurdu, İran’dan 193, Hindistan’dan 100’e yakın, ABD, arkasından Rusya’da başvuru var. 86 ülkeden başvuru var. Bu şunu gösteriyor: İnsanlarımız 2 yıllık pandemide susamış, bir arayış içerisinde. Uluslararası ilgi alanları film sinema olan eser sahipleri, belli birikime sahip, kendini kanıtlamış, artık değerini bulmuş festivalleri takip ediyor. Bizim festivalimiz de bu yönüyle belki de dünyada önemli festivallerden birisi. Sadece ülkemizde değil 1062 eserin başvuru yapıldığı önemli festivallerden bir tanesi.”

Konuşmasının devamında Rektör Kızılay “Üniversitemizde Radyo televizyon ve Sinema bölümü artık Kampüs FM’e ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Web TV kurduk. Televizyon da yine Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından yürütülmektedir. Ayrıca İletişim Fakültemizde İNÜHABER Merkezi var. İNÜHABER de Anadolu Ajansı gibi bir ajans. Resmi bir ajans kimliği yok ama Üniversitemizin, Fakültemizin ajans ayarında merkezi. Dolayısıyla İletişim Fakültemiz kendi alanında çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Uygulama sahası oluşturmuş olmaktayız. Hocalarımızın öğrencilerine rehberliği, koçluğu var. Öğrencilerimiz böyle bir uygulamadan çıktıkları için ulusal yarışmalarda ödüller aldı. Festival bu anlamda başta Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerine, hocalarına, İletişim Fakültesine, daha sonra da tüm Üniversitemiz için çok değerli. Ustaları, sanatçıları Üniversitemizde ağırlamak, atölyelerinde dersler almak, iletişim kurmak, şehrimizin önemli kurumlarıyla iletişim halinde olmak, böyle organizasyonları gerçekleştirmeyi sağlıyor.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay konuşmasının sonunda; Dekan Prof. Dr. Ahmet Yatkın’a, Sinema Topluluğu’na, İletişim Fakültesi akademik ve idari personeli ile festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Festivalin sonunda Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Eroy ile Doktora Öğrencisi Bilge Aycan sahne alarak birbirinden güzel film müziklerini seslendirdi.

İnönü Üniversitesi 14.Uluslararası Kısa Film Festivali, 16-19 Mayıs tarihleri arasında atölye, etkinlikler ve açık hava gösterimleriyle dört gün boyunca devam edecek.

Haber: Eren Sakallı- Leylanur Çelik- Habibe Culum- Marah Süleyman

Fotoğraf: Mehmet Tevfik Cibiceli- Eren Sakallı- Leylanur Çelik

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.