ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'da Tane tane alma dönemi

Malatya'da Sebze ve meyve fiyatları tarihinin en yüksek zirvesini gördü. Esnaf, yaş meyve ve sebze halinde ürün bulamıyor, buda tezgahta fiyatlara yansıyor. Vatandaşta yüksek fiyatlardan dolayı ürünleri tane tane almaya başladı. 

07 Nisan 2022 13:46
Malatya'da Tane tane alma dönemi

Son aylarda artan sebze ve meyve fiyatlarından dolayı esnaf ürün bulamıyor, vatandaş ise kilo ile değil tane ile almaya başladı. Malatya Sebzeciler Oda Başkanı Yasin Yıldız, yaşanan fiyat artışlarını ihracata bağladı ve hükümetin ihracata kota getirmesini talep etti.

“İÇ PİYASADA ÜRÜN YOK”

 

Ürünlerin dış piyasaya ihraç edildiğini bu nedenle hem ürünlerin iç pazarda azalmasına neden olduğu, hem de durumun fiyatları etkilediğini işaret eden Yıldız; “Bayram sonuna kadar fiyatlarda düşüş beklemiyoruz. Çünkü Rusya’ya uygulanan ambargo bizim ülkemizdeki ihracatı arttırdı. Önceden haberlerde izlemiştir siniz, ‘kötü ürün sinekli ürün’ diyerek gönderirlerdi. Şimdi bu uygulamayı yapmıyorlar ve ürünü tamamen alıyorlar. Bu yüzden aşırı bir ihracat var. Arz talebi karşılamıyor. Bundan dolayı da fiyatlarda aşırı bir yükseliş var. Tabi ayrıca mazota, gübreye bağlı olan bir yükseliş var. Ama bundan bir ay önce de fiyatlar bu seviyelerdeydi. İhracatın artış göstermesi ister istemez iç piyasadaki dengeyi bozdu. Tabi burada devletimiz bunu kontrol altına alıp ihracata belirli bir kota getirmesi lazım ki, iç piyasadaki dengeyi sağlayabilelim.” dedi.

“ESNAF BAŞINA 1 KİLO DÜŞÜYOR”

Yaş meyve ve sebze halinde ürün bulunmadığını vurgulayan Yıldız; “Bugün Malatya hal binasında 54 tane dükkan var, toplasanız 100 kasa biber gelmedi. Bu sektörde Malatya’da sadece bin 300 sadece manav ve pazarcı var. Bunun bakkalı, kasabı, lokantacısı da hariç. Bu ürünleri doğrudan kullanan insanlara adam başı 1’er kilo biber düşmüş durumda. Çoğu esnafta almadan gitti. Biber böyle, salatalık böyle, patlıcan böyle, kabak öyle, acı biber örneğin 40 liraya ele geçmiyor. Meyveler yine öyle. Kışlık meyve fiyatlarında bir düşüş var, Yazlık yeni çıkan meyvelerde bir artış var. Geçen senen 10-15 TL bazında sattığımız çilek şuanda 40 lira.  Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 200’lük bir artış var.” diye konuştu.

“VATANDAŞ GÜNÜ KURTARIYOR”

Vatandaşın alım gücünün olmadığını bu nedenle tane ile ürün alıp günü kurtarmaya çalıştıklarını dile getiren Yıldız; “Birkaç ay sonra hem yerli ürünlerin, hem tarla ürünlerinin çıkmasıyla fiyatlar yarı yarıya düşer. Ama Ramazan ayında bu düşüşü beklemiyoruz. Çünkü hava şartları belli olmuyor. 2 gün soğuk gidiyor, bir gün sıcak. Bu dengesizlikte ister istemez ürünleri etkiliyor. Bazı ürünlerde özellikle yeşillik ürünleri tarihinin en büyük zirvesini görmüş durumda. Şuan bir marol 18 lira, ıspanak 15-18 lira bandında. Yeni ürünler çıkana kadar yani 5-6’ıncı aya kadar fiyatlar hem hemen bu şekilde gider. Oda 3 aylık bir süre için fiyatlar düşer. Allah beterinden korusun. Kilodan adete düştük. Şuan insanlar tamamen gününü kurtaracak şekilde alış veriş yapıyor. İhracata kota getirilmesi lazım ki fiyatlar düşebilsin. Patates, soğan önümüzdeki hafta çok rahat 15 TL’yi görebilecek. Çünkü eski ürün ihracata gitti bitti.  Olan ürün yüksek fiyat çekiyor. Yeni mahsul çıkana kadar patates, soğan 20 lirayı çok rahat görür.” dedi.

 Haber: Onay OZAN 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.