ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Zengibar Karakucak Güreşlerinde Başpehlivan Alirıza Kaya Oldu

Malatya’nın Darende ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen Zengibar Karakucak Güreşlerinde başpehlivanı Fatih Kambur oldu. 

22 Ağustos 2021 13:35
Zengibar Karakucak Güreşlerinde Başpehlivan Alirıza Kaya Oldu

Bu yıl 190 sporcunun katıldığı güreşlerde  başpehlivanlığı Ali Rıza Kaya kazandı. Bbaşpehlivanlık için Ali Rıza Kaya ile İbrahim Bölükbaşı finalde karşılaştı. Çekişmeli geçen müsabakada rakibini altın puanla yenen Ali Rıza Kaya, başpehlivan oldu. Başpehlivan Ali Rıza Kaya da Darende'nin karakucak güreşlerinde önemli bir merkez olduğunu belirterek, "Bugün başpehlivanlık bana nasip oldu. Çok mutluyum. Saha ve seyirci çok güzeldi. Zengibar Karakucak Güreşleri'nde şampiyon olmanın gururunu yaşıyorum" dedi. 

Zengibar Güreşlerinin ağalığı ise iş insanı Vehbi Güzel'e verildi.

Konuşmaların ardından dereceye giren güreşçilere çeşitli hediye ve ödüller takdimGüreşleri izleyen Malatya Valisi Aydın Baruş, Zengibar Karakucak Güreşleri’nin bu milletin en kıymetli değerlerinden biri olduğunu söyleyerek Darende’de 66 yıldır karakucak güreşlerinin yapıldığını söyledi.

Darende Belediyesi tarafından bu yıl 68.’si düzlenen Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivaline Malatya protokolünün yanı sıra çok sayıda güreş sever katıldı.

Güreşleri izleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yapmış olduğu konuşmada, “Darende Malatya’nın kadim ilçesidir. Ülkemiz içinde önemlidir. Darende Somuncu Babanın diyarıdır. Battalgazi’nin amcası Hasan Gazi’nin diyarı Darende’dir. Darende hem İslam tarihi hemde Türk tarihi açısından önemli kadim bir ilçemizdir. Burada ata sporumuz olan ve bu yıl 68.’si düzenlenen Zengibar Karakucak Güreşlerinin düzenlenmesi bizleri memnun etmiştir. Battal Gazi’nin, Hasan Gazi’nin, Melik Gazi’nin diyarı ve Hüseyin Gazi’nin uğrak yeri olan Darende Türk İslam tarihinde ve Anadolu’nun İslamlaşmasında, fethinde önemli görevler ifa etmiştir. Tasavvuf ehli olan Emir Sultanların ve Somuncu Babaların irşadıyla da Darende de dervişliğin belli bir aşamaya geldiğini görüyoruz. Darende’nin bir diğer güzelliği de ticaret ehli insanlarının olmasıdır. Türkiye’nin dört bir yanında Darendeli ticaret insanlarımızı görmek mümkündür. Bu anlamda da Darende’nin bu güzel topraklarında güzel yetişen insanların hepsine müteşekkir olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu vesileyle gerçekleştiren Zengibar Karakucak güreşlerinin Türk sporuna katkı sağlayacağına inanıyor festivalin gerçekleşmesinde emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.