ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Dünyanın En Kaliteli Yaş Kayısıları Belli Oldu

Malatya Kültür Sanat ve Kayısı Festivali dolayısıyla düzenlenen Yaş kayısı yarışması sonuçlandı. Dünyanın en kaliteli kayısılarının belirlendiği yarışmada 140 kayısı üreticisi birinci olmak için yarıştı. En iyi kayısılar Doğanşehir ve Darende ilçesinden çıktı.  

18 Temmuz 2021 05:32
Dünyanın En Kaliteli Yaş Kayısıları Belli Oldu

Dünya kayısı üretiminin başkenti olan Malatya’da bu yılın en iyi yaş kayısıları seçildi. Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yarışmada en iyi yaş kayısılar Doğanşehir ve Darende İlçelerinden seçildi.

Kayısı yarışmasına  toplam 150 kayısı üreticisi katıldı. Yarışmada, jüri tarafından en iyi kayısılar seçildi. Yapılan değerlendirme sonucunda Kabaaşı kategorisinde birinciliği Doğanşehir Yuvalı’dan Mahir Mete'nin yetiştirdiği kayısı aldı. Aynı kategoride ikinciliği Darende Balaban’dan Halit Özdemir, üçüncülüğü ise Akçadağ Kömekavak Mahallesinden Hüseyin Olgun’un kayısıları aldı.

Bir diğer kategori olan Hacıhaliloğlu türünde de birincilik Darende Balaban Mahallesinden Murat Özdemir adlı üreticiye gitti. Aynı kategoride İkinciliği Darende Balaban Mahallesinden Cemal Çelebi adlı üretici alırken üçüncü ise Doğanşehir Yuvalı’dan Ali Mete’ye ait kayısılar oldu.Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde gerçekleştirilen Yaş Kayısı yarışması öncesinde protokol konuşmaları yapıldı.

Malatya 24. Kayısı Festivalinin hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Dün açılışını gerçekleştirdiğimiz 24. Kayısı Festivalinde bugün ise en iyi yaş kayısıları belirleyeceğiz. Bu ürünü bize ikram eden Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır. Bu ürünün yetişmesinde yoğun gayret gösteren üreticilerimizin ürünlerini değerinde satacağı bir dönem yaşamalarını diliyorum. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte çok önemli projelerde işbirliği içerisinde 100 bin ton ihracatla 500 milyon dolar hedefine doğru hızla yürümeye devam ediyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan ve yakın çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Pandemi nedeniyle iki yıl yaş kayısı yarışmasının yapılmadığını belirten Malatya Tarım İl Müdürü Tahir Macit, “ Geçtiğimiz iki yıl pandemiden dolayı yaş kayısı yarışması yapılmadı. Bu sene itibariyle kayısı yarışması yapıldı. Kayısı yarışması Malatya için önemli. Dünya’da kuru kayısıda birinci olan kayısımız, yarışmamızın iki yıldır yapılmaması nedeniyle biraz buruktu. Kayısı yarışmasını tertip eden Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz. Özellikle tarımsal anlamda Büyükşehir Belediyemizle birçok projeyi ortak yürütmeye başladık. Bunlardan bir tanesi de ekonomik verim alınamayan kayısı bahçelerinin dönüşüm projesi. Çiftçimiz son yıllarda kayısı fiyatlarından kısmen memnunlar. Ben ümit ediyorum ki ihracatçılarında bağlı olduğu Ticaret Borsası’nda 2015 yılının kayısı fiyat rekoru kırılır. 2015 döneminde kayısının ortalama ihracat fiyatı 4.60 dolar. Bu sene inşallah 5 dolar rekorunu bekliyoruz. 100 bin tonla 500 milyon dolar gelirle çıtayı biraz daha yükseltiriz ümidindeyim. Yarışmamızın çiftçilerimize ve Malatya’mıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Malatya Büyükşehir Beleidye Başkanı Selahattin GÜrkan  "Kayısının Malatya’ya sağladığı katma değeri yıllardan bu yana 250-300 milyon olarak takip ediyoruz. Borsa başkanımız ve Tarım İl Müdürümüz rakamın 500 milyon dolar olacağını ifade etti. Neredeyse rakamlar iki katına çıkıyor. Bunlar tesadüf değildir. Bir şehrin kimliği, kalitesi, marka değeri, hafızası ve belleği yükselince bütün ürünlerde kendiliğinden yükselmeye gider. Ticaret Borsamız Organize Sanayide lisanslı depo yaptı. Biz şuanda lisanslı depoyu bitirmek üzereyiz. Örnek bir Şire Pazarı yapıyoruz. Hizmetlerimizin hepsi bitecek inşallah. Şuanda Malatya Türkiye’de örnek gösterilen bir şehir hizmetlerimiz bittiğinde Türkiye’de örnek gösterilen tek şehir Malatya olacak. Üretimde, kültürde, sosyal hadiselerde ve hizmet anlayışının temayüz etmesinde, yeşil alanların çoğalmasında Malatya farklı bir konsepte bürünecek. Birlik içerisinde hareket ettiğimiz sürece Malatya’mız vebali sorumluluğu Malatya dün Dünya’ya yön veriyordu. Malatya dün Anadolu’yu Anayurt yapan şehirdi. Bu şehir Mevlana’nın ‘Gel ne olursan ol yine gel. Bin kere tövbe etsen de tövbeni bozmuş olsan da yine gel’ dediği şehrin adıdır. Evliya Çelebi’nin Dar’ül Rifat dediği seçkin insanların diyarıdır. Peygamberimizin sahabesi Abdulvahapgazi’nin himmetli zatlar dediği zatül himmelerin yaşadığı şehirdir. Bizde bunun bilinci içerisinde şehrimizi mazisine layık istikbale hazırlamak için çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah Uluslararası Malatya Kayısı Festivali’ni hem ülkemizde ses getirecek şekilde hem de dünyada ses getirecek şekilde kutlanması noktasında ilgili arkadaşlara gerekli talimatı verdim. İnşallah eskiden Kernek Meydanı’nda kayısı yarışmaları yapılırdı. Gerekirse Kernek Meydanı’nda ya da yeni fuar merkezi alanında yarışmamızı yapacağız. Binlerce üreticimizin katılacağı kayısı yarışmamızı icra edeceğiz. Nitelik ve kalite anlamında kayısının segmentini yükseltmek ve akabinde de kayısıyla ilgili ürün, ambalaj ve gıda çeşitlendirmesiyle ilgili çalışmalarımızı da ilerleyen zamanda kamuoyuyla paylaşacağımızı ifade etmek istiyorum. Yarışmamıza katılım gösteren bütün çiftçilerimizi tebrik ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.