Ordu Müfettişi Fahrettin Altay, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik Bıyıklıoğu, İçişler Bakanı Şükrü Kaya, Recep peker, A.Afet İnan, Vasıf Çınar, Dr.Reşit Galip, Cumhurbaşkanlığı erkanından Hasan Rıza Soyak, İsmail Hakkı Tekce ve baş yaver Rusuhi Bey’den oluşan bir heyetle  13 Şubat 1931 Cuma günü saat 17.30’da Malatya’ya ulaşan Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’lılar tarafından büyük heyecanla karşılanır.

Mustafa Kemal Atatürk, trenden indikten sonra Başvekil İsmet Paşa’ya (İnönü) çekilmek üzere Vali Mehmet Tevfik Bey’e  “Yeni yapılan yol ile Malatya’ya vardığımız bu günde, sizi takip ettiğiniz pek isabetli imar faaliyetlerinden dolayı bir daha tebrik ve takdirlerimi arz ederim…” içerikli tergrafı göndermesini emir eder.

Mustafa Kemal Atatürk, trenden indikten sonra kalabalık bir insan topluluğu ile şimdi “Atatürk Evi “ adını taşıyan Türkocağı binasına gider. Atatürk, Türkocağı binasında gençlere ve izleyiciler şu konuşmayı yapar. “Malatya’yı görmek, Malatyalılarla daha çok görüşmek için bu kadar zaman kafi değildir. İleride daha uygun bir mevsimde belki Başvekil İsmet Paşa ile gelip görmek, sizlerle görüşmek fırsatını bulurum. Arkadaşlar önemli bir ilimizin merkezine bizi getiren demiryolu olmuştur. Bu güne kadar bu önemli ve feyizli Malatya’ya gelmek isteyenler bu medeni vasıtanın bulunmamasından dolayı isteklerine kolaylıkla muavffak olamamışlardır. Bu istekler bu memlekete çok feyz getirecek ve memleketin tabii değerlerinden dünyayı faydalandıracak mahiyettedir. Yeni eser, bu genel isteği tatmin edecektir ümidindeyim. Türkiye Hükumetinin tespit ettiği projeler dahilinde belirli zamanlar içinde vatanın bütün bölgeleri çelik raylarla birbirine bağlanacaktır. Demiryolları memleketin tüfenkten toptan daha önemli bir koruma silahıdır. Demiryollarını kullanacak olan Türk Milletinin refah ve medeniyet yollarıdır…”

13 Şubat akşamını Malatya’da geçiren Atatürk, 14 Şubat günü Belediye başkanını ziyaret ederek belediyenin sorunları hakkında bilgi alır. Devamnında  Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret ederek “Millet Mektebi” hakkında bilgi alarak talimatlar verdikten sonra çarşıda esnaf ziyaretinide bulunur. Kooperatifçilik üzerinde ısrarla duran Mustafa Kemal Atatürk akşam saatlerinde Dörtyola’a gitmek üzere Malatya’dan ayrılır.

Kaynak:İsmail Akbaba