ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

'Pandemi Hepimizin Yaşamını Olumsuz Etkiledi'

İnönü Üniversitesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında gerçekleşen çevrim içi seminerde Okul Öncesi Eğitimi Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Serpil Pekdoğan ve Eğitim Bilimleri Eğitim Programları Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bahadır Köksalan Covid-19 salgınının çocuklar üzerindeki tesirlerini anlattı. 

10 Şubat 2021 08:36
'Pandemi Hepimizin Yaşamını Olumsuz Etkiledi'

Pandemi sürecinin yaşamı olumsuz etkilediğine değinen Doç. Dr. Serpil Pekdoğan, çocukların okula gidemediği ve birçok ailenin evden çalışmak zorunda kaldığı bu dönemde, evde yapılabilecek etkinliklerden bahsetti. Pekdoğan, Covid 19 salgınının çocuklara açıklanması gerektiğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Çocukların soruları daha çok kendileri ve sevdikleri ile ilgilidir. Bu yüzden sevdiklerinin durumu ile ilgili bilgi vermemiz gerekiyor. Kardeşi, annesi, babası ya da bir yakın arkadaşı hasta ise kişinin hasta olduğunu ama kısa süre sonra iyileşeceğini ve salgın bitince hep beraber güzel vakit geçireceğini anlatmalıyız. Çocukların evde güvende olduklarını ve evde ne kadar karantinada kalırlarsa salgının o oranda çabuk biteceğini çocuklara uygun dille anlatmamız gerekiyor.”

Doç. Dr. Serpil Pekdoğan, çocukların pandemi sürecinde televizyon ve sosyal medyadan abartılı yorumlara ve haberlere maruz kaldıkları için kaygılarının artabileceğini, ebeveynlerin böyle durumlarda profesyonel yardım almalarının gerekebileceğini ifade etti. Pekdoğan, bu süreçte çocuklarla bol bol sohbet edilmesinin, çeşitli aktiviteler yapılmasının, çocukların kendi öz bakım ve becerilerini yerine getirebilmeleri açısından önemli olduğunu vurguladı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Eğitim Bilimleri Eğitim Programları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Köksalan, pandemi sürecinde çocukların bilinçli bir şekilde internet kullanmaları için ailelerin neler yapması gerektiğine değindi.

Doç. Dr. Köksalan, “Yaşanan psikolojik  sıkıntıların temelinde aile içerisinde iletişim becerilerinin geliştirilmesindeki olumsuz bağlanma, eksik bağlanma, güvensiz bağlanma gibi bir takım bağlanma sorunlarının yattığı görülüyor.” diyerek internet bağımlılığının sebeplerinden bahsetti. Doç. Dr. Bahadır Köksalan, eğitimin sadece öğrenme olmadığını,  talim ve terbiye denilen şeyin de eğitim ve öğretim olarak tanımlanabileceğini vurguladı.

Son olarak Doç. Dr. Köksalan,  çocukların özellikle sosyal medya araçlarını kullanmaması yerine sürekli ama sınırlı kullanması konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğini belirtti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.