ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

NEMRUT DAĞI'NA EN KOLAY ULAŞIM MALATYA'DAN

Malatya ve Adıyaman il sınırının tam ortasında yer alan Nemrut Dağına en kolay ulaşım Malatya-Pütürge kara yolu üzerinden Tepehan-Büyüköz yolu ile sağlanıyor. Nemrut Dağı Malatya'ya 90 km. mesafede bulunuyor. Peki Nemrut Dağı Tümülüs'ün de ne var? Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Levent İskenderoğlu, Tümülüs'ün altında yer alan mezarı ve çevresini yazdı: 

16 Aralık 2020 13:43
NEMRUT DAĞI'NA EN KOLAY ULAŞIM MALATYA'DAN

"Nemrut Dağı Tümülüsü
Tepenin eteğinde dikdörtgen görünümlü altı tane yapı var, bu yapıların zeminle birleştiği yerin sağına ve soluna dikkat ile bakarsanız iki çizgi görünüyor. Bunlar tepe ile sağda ve solda bitiyorlar ya, işte Nemrut Dağı'nın (ikiz kenar üçgenin tepesi görünümlü) tepesi (volkanik kayadır), dağın tam tepesinden bu çizgilerin on-on iki metre ilerisine kadar kesildi ve dümdüz yapıldı. Aslında o çizgi dairedir. Nemrut Dağı'nın kesilen tepesininin dümdüz edildiği bu alanın ortasına, Kommagane Kralı Antiochos'un mezarının içinde olduğu 'mezar odası' kondu. Mezar odasının üstüne iki el büyüklüğünde milyarlarca çakıl taşı yığıldı, işte tümülüs o yığıntının adıdır, tepe gibi görünür, yığma mezar demek.
2 bin metrelik dağı düzlüyor, tepesine mezarı yapıyor ve üzerini de çakıl taşıyla kapatıyorsunuz. İnanılmaz. Tümülüs mezar, tanrı, tanrıça, aslanlar, kral, yanlarda kabartmalar ve onun önünde sunak. Çakıl yığınının altının bu şekilde olduğunu gittiğinizde hayal edebilirsiniz.
Nemrut Dağı’ndaki kutsal mezar yapısı (Hierothesion), Kommagene Krallığı’nın (MÖ 109-MS 72) en parlak döneminde hükümdar olan Kral I. Antiochos (MÖ 69–32) döneminde inşa edilmiştir."
 
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.