ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'nın İlk Belediye Başkanını Kim Öldürdü?

Cumhuriyetin Kuruluşu ile il olan Malatya'da ilk Belediye Başkanı Hasan Derinkök'tür. İl olmadan öncede Malatya'da Belediye başkanlığı yapan isimler vardı. İşte Malatya'nın ilk Belediye Başkanı olarak Azizlerin Mustafa Ağa gösteriliyor. İşin tuhafı Mustafa Ağa baltayla öldürülüyor. 

22 Kasım 2020 17:17
Malatya'nın İlk Belediye Başkanını Kim Öldürdü?

Tarih 192'li yıllar Malatya daha henüz il olmamış.

Ancak Belediye Başkanlığı yapan isimler var.

Malatya'nın ilk Beleidye Başkanı olarak Azizlerin Mustafa Ağa gösteriliyor. Merhum Sami Fenercioğlu şunları anlatıyor:

"Azizlerin Mustafa Ağa 1920'li yıllarda Malatya belediye başkanlığı yapmış, benimle şöyle bir ilgisi var zira benim doğup yaşadığım sokak ismini Azizler sokağı  bu ailleden ismini alıyor. Oturduğu ev oğlu Azizlerin İhsana kalmıştı. Tipik bir Malatya konağı idi ev, kerpiç doldurma, kare şeklinde avlunun etrafında altlı üstlü odalar vardı. Avlunun ortasında küçük bir havuz vardı. Eski evlerde devamlı bu mimari çalışmanın yapıldığı gözlemleniyor, loş ve serin bir ortam hazırlanmış oluyordu. Mustafa ağa için Mehmet Ali Cengizin kitabında,Belediye Başkanlığı konusunda belli başlı otorite olmadığı için kimin borusu öterse o dönemde birisini indirip yerine geçiliyordu diyor.

"MUSTAFA AĞAYI OĞLU NAMAZ KILARKEN BALTAYLA ÖLDÜRDÜ"

Mustafa Ağanın "Cücük Ekrem" namıyla maruf oğlu vardı, kocası askerde olan bir hanımla ilişki kuruyor. Mustfa Ağa buna şidetle karşı çıkıyor. O da babası namaz kılarken Baltayla babasını katladiyor. Mustafa Ağanın Fotoğrafını Adnan Işıkın 1830/1919 Malatya isimli kitabından almaya çalıştım."

Sancaktar mahallesindeki Azizler Sokağına adını veren Mustafa Ağa oğlu tarafından öldürülmesi Malatya'da büyük üzüntü yaratmıştı.

Sami Fenercioğlu Azizler Sokağı içine şunları yazıyor:

Azizler sokağı bir tarafdan Sivas Caddesine diğer taraftan Sancaktar mahallesine bağlanıyordu. Daracık ama o dercede şirindi. hatırlarım 5 tonluk kasalı kamyonlar geçmekte zorluk çeker, kasaları evlerin çıkmalarına çarpar hasar verir veya hasar görürdü. Malatyanın en eski yerleşim alanlarındandı. İsmini ilk belediye başkanlarından olan Azizlerin Mustafa ağa’dan alıyor olmalı. Malatyanın siyasi tarihi ve spor geçmişinde önemli isimler yetişti. 

Fenercioğlu, bir zamanlar Azizler Sokağında yaşayanların evlerinin krokisinide hazırlıyor:

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.