ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

90 Yıl Önce Malatya Tören Alanıydı

1942 Yılına ait bu resimde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları yapılıyor. Öğrenciler gösterilerini yaparken, vatandaşlar öğrencileri kenardan izliyor.  

17 Kasım 2020 08:38
90 Yıl Önce Malatya Tören Alanıydı

1930 Yılından itibaren bugünkü Atatürk Evinin önce önü, sonra ise yanı tören alanı olarak kullanılmaya başladı.Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü burada konuşmalar yapmışlardır. Mitinglrde yapılmıştır.  23 Nisan, 19 Mayıs Mayıs kutlamalarının değişmez adresi burasıydı. Asfalt henüz yok, düzeltilen alanda sulanarak sıkıştırılan toprak üzerinde 23 Nisan ve 19 Mayıs gösterileri yapılırdı. 

1942 Yılına ait bu resimde Sivas Caddesi henüz yeni açılmış Konaklar göze çarpıyor. Üstadımız Atilla Kantarcı Resimde yer alan konakların "Sivas caddesi yeni açılmış ve bizim Konak arkada kalmış. Artık beton ve tuğla kerpiçin yerini almaya başlamış. Konağın ön tarafındaki ev Abit Karakaş’ın daha sonra Başaranlara sattığı ev. Sağ yanda Kıbrıs şehidi Kemal Özalperin eviydi. Karşı sıra inşaat olan binanın Yeri Oral'lara aitdi. Vahap Karakaya satın aldı ve ev inşaatına başladı. Bitişiğindeki ev Müminlerin eviydi" diye anlatıyor.

Tam 90 yıl öncesinde tören alanı olarak kullanılan bu alana daha sonra Ticaret Lisesi, Halk Eğitim, Bir lise ve öğretmenevi binaları yapıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi bu alanda yapılan binaları yıkarak 90 yıl öncesinde olduğu gibi tören alanı yapmak istiyor. 1942 yılında çekilen resimde doğal ve sade Malatya tören alanı görülüyor. Yerine yapılacak yeni tören alanının resmi ise aşağıda yer alıyor. Tören alanı için 3 Okul binası ve Halk Eğitim Merkezi binasını yıkmaya değer mi? Onu tartışmak dahi isteyen yok. 

90 Yıl Sonra yapılacak tören alanının projesi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.