ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Ferman: 'İşleyebildiğin kadar Malatya Toprağı Senindir'

Hasan Bey Malatya'nın il olmasının ardından ilk Belediye Başkanıdır. Mezarı halen Kuyulu mezarlığındadır. Ancak Hasan Beyin torunu Emre Derinkök, aile bağlarının Osmanlı dönemine dayandığını ve Napolyon Ordularına karşı verilen savaş nedeniyle Hasan Beyin Ataları Osman Paşa'ya İstanbul Hükümetince “sulayabildiğin, işleyebildiğin kadar Malatya toprağı senindir” fermanı verildiğini, ayrıca Malatya Hükümet Binası ile eski Belediye binası yerinin Hasan Bey tarafından bağışlandığını açıkladı. Sosyal Medya da "İnleyen Konak" adlı şiirle birlikte Hasan Bey Konağının yıkılmadan önceki resmini yayınlanınca yine eskilere döndük.  

15 Kasım 2020 21:18
Ferman: 'İşleyebildiğin kadar Malatya Toprağı Senindir'

Malatya'nın ilk Belediye Başkanı Hasan Derinkök, Malatya'nın şehir olmasıyla birlikte kalkınması için büyük hizmetler verdiği bilinmektedir. Ancak Emre Derinkök'ün paylaşımından da görüyoruz ki Hasan Beyin ailesi Osmanlı Döneminde de oldukça etkiliymiş ve bu nedenle de Malatya'da istediği kadar toprak alması için ferman verilmiştir.

İşte  Torun Emre Derinkök'ün anlatımıyla Hasan Bey:

"Kendisi Hasanbey kayısısını, ıslah ederek aşılayan, Malatya’nın ilk Belediye Başkanıdır. Hasan Bey, Osmanlı İmparatorluğu döneminin son Malatya Beyi’ dir. Cumhuriyet döneminde ilk Malatya Belediye Başkanı olan Hasan Bey, 1924-1928 yılları arasında hizmet vermiştir. Eski başkanların fotoğraflarının asılı bulunduğu Belediye Meclis salonunda Hasan Bey’in fotoğrafı, ilk sırayı almaktadır.

Hasan Bey, Malatyalı köklü bir aileden gelir. Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar önce “Bey”liği, Hasan Sıtkı Bey’ in atalarına vermiştir. Hasan Bey’ in atalarından Osman Paşa, Cezzar Ahmet Paşa ile birlikte, Napolyon Orduları’na karşı Suriye’deki Akka Kalesi’ni savunmuştur. Burada gösterdiği yararlılıklar sonucu Osman Paşa’nın ünü imparatorluk içinde yayılmıştır. İstanbul Hükümeti’nce kendisine, “sulayabildiğin, işleyebildiğin kadar Malatya toprağı senindir” fermanı verilmiştir.

Hasan Bey' in sülalesi, “Hacıabdioğulları” olarak anılmıştır ki şu an Hasanbey Caddesi' nin bulunduğu mahalle de yine Hasan Bey' in aile adını taşıyan Hacıabdi Mahallesidir. Caddeye Hasanbey adının konmasının sebebi; Hasan Bey' in Konağının bu cadde üzerinde bulunmasıdır. 

Soyadı Kanunu çıkınca da Hasan Sıtkı Bey, “Derinkök” soyadını seçmiştir. Şu anki Hükümet konağı, eski belediye binası vs. yerlerini hibe etmiştir. Kendileri dedelerimizdendir. "

Hasan Beyi rahmetle bir kez daha anıyoruz.

İNLEYEN KONAK

Hasanbey Caddesi üzerinde bulunan Hasan Bey Konağı da yıkılarak yerine apartman yapıldı, Adına  da Hasan Bey Apartmanı diye yazmışlar. Hasan Bey Konağı özel bir mimariyle yapılmış tarihi bir konaktı. Hasan Beyin Konağını Sülbiye Kutlu şiirle anlatıyor: 

Resim: Nurten Derinkök

  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.