ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Yıl 1953... İstanbul'da Malatya Öğrenci Yurdu

1953 Yılında İstanbul'da Malatya Öğrenci Yurdu olduğunu yazıyor Sami Fenercioğlu... 

13 Kasım 2020 19:31
Yıl 1953... İstanbul'da Malatya Öğrenci Yurdu

1953 Yılı, o dönemlerde eğitim için Malatya'dan İstanbul' a gelen öğrencilerin ilk uğrak yeri idi, Malatya yurdu.

Şehzadebaşı' nda, ahşap, zemin üzeri iki katlı bir binaydı. Malatya Milletvekili Mahmut Nedim Zapcı'nın önderliğinde, bir dernek kurulmuştu. Adı, OKUMUŞU KORUMA, OKUYANI ÇOĞLALTMA DERNEĞİ  idi. Öğrenci Yurdunu bu Dernek yönetiyordu.

Derneğin statüsü meclisten geçirilerek vergiden muaf kılınmıştı (Kızılay gibi), buda yönetime büyük menfaat sağlıyordu.

Sanki İstanbul'da bir Malatya gibiydi. Çoğumuz zaten birbirimizi tanıyorduk, tanımasak bile abilerimiz konumundaki büyüklerimiz bizlere mihmandarlık ediyorlar, tanışıp tanıştırıyorlar dı. Kısaca zorlanmadan yatacak yerlerimizi gösterdiler. Tramvaylara inip binmeyi, Üniversitelerin nerede olduğunu, berberi, öğrenci Lokantalarını, Hamamları vs. kısa zamanda bunların desteği ile öğrendik. O tarihlerde İstanbul bu kadar karmaşa değildi zaten.

Yurtta yemek çıkıyordu, binanın bodrumdan bozma bir büyükçe bir oda da bu işler görülüyordu. Okuma salonu üst katta idi ve girişte Müdür odası onun hemen yanında Misafir kabul, dinlenme yurt1salonu vardı .Resimde görülen Arka planda sıvası dökük duvar ve pencere yemekhanedir.

Yurdun birde küçük iç bahçe vardı. Boş zamanlarda voleybol maçları yapılırdı, hemen yakınında çinili fırından pastasına bahis oynanırdı.

Yazı ve Resim:Sami Fenercioğlu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.