ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Darende Çimento Fabrikasına Nasıl Engel Oldular...

1975 Yılında Darende Çimento Fabrikası, rahmetli Necmettin Erbakan'ın projelerinden biriydi. Ancak rezerv yok denilerek proje 1980 yılından itibaren rafa kaldırıldı. MTA 2009 Yılında yaptığı açıklamada Darende ve Hekimhan'da bir kaç çimento fabrikasına yetecek rezerv olduğunu basına bildirdi. Darende Çimento Fabrikası da unutulup gitti. MGC Başkanı Vahap GÜNER, Darende Çimento Fabrikasını yazdı: 

13 Kasım 2020 06:49
Darende Çimento Fabrikasına Nasıl Engel Oldular...

Yıl 1975-76 Yıllarıydı.

CHP-MSP Koalisyonu ülkeyi yönetiyordu.

Necmettin Erbakan Ağır Sanayi diye bas bas bağırıyordu.

MAKSAN'ı kuruyordu, MİMSAN'dan bahsediyordu.

Vagon Onarım Fabrikasını kuracağız diyordu.

Önem verdiği bir diğer proje ise Darende Çimento Fabrikasıydı.Bölgede çok miktarda çimento rezervi olduğunu ve Çimento üretimiyle orta doğuya ihracatı hedefleyeceklerini anlatıyordu.

Projesini hazırlamıştı. Sanayi Bakanı Oğuzhan Asiltürk'de çimento fabrikasının Malatya'yı nasıl kalkındıracağını anlatırdı. 

Erbakan ısrarla Darende Çimento Fabrikası derken kararlıydı.

Dalga geçenler oldu, hayalcilikle suçlayanlarda vardı.

MAKSAN'ı kurdu trafo üretimine başladı, Vagon Onarım'ın temelini attı. Dostları Erbakan'ın Vagon Onarım'ın yanı sıra Türkiye'nin yerel motorunu da Malatya'da üretmek istediğini, hatta Vagon Onarım Fabrikasında paletli tank üretimini de düşündüğünü anlatırlar.

1980 Yılına geldiğimizde 12 Eylül Darbesi yapıldığında Erbakan'ın dile getirdiği, Bülent Ecevit'in tam destek verdiği projeler adeta rafa kaldırıldı.

Bürokratlar ve siyasiler savunmaya geçtiler.

Vagon Onarım gereksiz yatırım oldu. Tank ve Palet Fabrikasından bahseden dahi olmadı. Motor üretmek mi  "hadi canım sende" diyerek geçin bunları dediler.

Darende Çimento Fabrikası için üretilen gerekçe ise çok ilginçti:

Yeterli rezerv yok… Buraya Çimento Fabrikası yapılamaz deyip kestirip attılar.

Yeri dahi belirlenen Çimento Fabrikasının yerine tekstil fabrikası önerdiler, açtılar ama çalışmadan kapandı.

Erbakan'ı rezerv olmayan Darende'ye Çimento Fabrikası kurmakla dahi suçladılar.

Bir daha da Darende'de Çimento Fabrikasından bahseden olmadı.

Unutuldu gitti.

Bizlerde unuttuk…

Ama okuduğumuz bir haber  Erbakan'ın adeta hayalim dediği Darende Çimento Fabrikasının nasıl bir yalana kurban gittiğini gördük.

Aslında haber 2009 Yılında yayınlanmış.

Malatya'nın neresinde hangi maden rezervi  var diye MTA açıklama yapmış.

Haber aynen şöyle:

"Maden Tetkik Arama (MTA) Orta Anadolu 4. Bölge Müdürü Yunus Ay, Malatya'da birkaç çimento fabrikasını besleyecek çimento hammaddesi rezervinin bulunduğunu bildirdi. Ay, yaptığı açıklamada, çimento ham maddelerinin özellikle Hekimhan ve Darende ilçelerinde yaygın olduğunu söyledi. Çimento sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarının bu bölgelerde çalışma yapmasında fayda olacağını anlatan Ay, ''Çimento ve alçı taşı Hekimhan'da ve Darende'de yaygın. Birkaç çimento fabrikasını besleyecek çimento rezervi var'' dedi."

Erbakan'ı hayalcilikle suçlayanlar, rezerv olmayan Darende'ye Çimento Fabrikası yapmakla suçlayan dönemin bürokrat ve siyasileri bu açıklama karşısında ne yaparlar bilmem ama Malatya'ya ve Darende'ye büyük bir kötülük yaptıkları bir gerçek.

Yazık oldu Darende Çimento Fabrikasına… Hem de bir değil birkaç çimento fabrikasına yeter rezerv varmış. Hekimhan'a dahi Çimento Fabrikası yapılabilirmiş…

İstihdam yaratacak, ekonomiye destek olacak, Malatya'yı kalkındıracak bir projeyi yalan ve dolanla imha ettiler.

Olan Malatya'ya oldu.

Maden Tetkik Arama (MTA) Orta Anadolu 4. Bölge Müdürü Yunus Ay, diğer maden rezervlerine de 2009'daki açıklamasında yer vermiş ve bölgeleri göstermiş:

"Hekimhan, Arguvan, Arapgir ve Kuluncak bölgelerinde de metal aramalarının devam ettiğini ifade eden Ay, ''Geçen sene yaptığımız çalışmalarda özellikle bakır, kurşun, molibden, nikel, kobalt, gümüş ve altın açısından önemli veriler bulduk. Bu yıl daha detay çalışmalar yaparak sondaj çalışmaları düşünüyoruz. Hekimhan, Kuluncak, Doğanşehir ve Pütürge'de seramik sanayi ham maddeleri olan kaolen (kil), feldistat ve çeşitli endüstriyel ham maddeleri araştırmaları yapacağız.

Önümüzdeki yıl yeni bir proje olarak kuşak bazında Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ı da içine alacak şekilde bunları projelendirmeyi düşünüyoruz. Bölgemizde bu tür ham maddelerin bulunması önemlidir. Bölgemizde kaolen dediğimiz seramikte kullanılan profilit Pütürge'de çıkıyor. Bu madde seramiğin ham maddesidir. Fellistat da Pütürge, Hekimhan ve Kuluncak bölgelerinde bulunmakta. Bunların standartlara uygun olup olmadığını araştırmak amacıyla rezervlerine yönelik çalışmaları önümüzdeki yıllarda yapacağız. Bu yıl ve geçen yıl bazı belirlenmiş noktalardan numuneler alınarak analiz ettirildi. Bunların da bu açıdan ümit verici olduğunu görüyoruz."

MTA'ya göre Malatya topraklarının üstü gibi altı da oldukça zenginmiş.

Altın, Gümüş, bakır ve kurşun bölgesiymiş. Çimento'ya kim bakar.

O nedenle de Hekimhan'da, Arguvan'da Arapgir'de, Erzincan Kemaliye de oldukça derin sondajlar vuruluyor. Şirketler kömür falan aramıyor, onlar değerli madenlerin peşindeler.

İşte derinlere inilerek yapılan sondajların amacı buymuş.

MTA Maden sahalarını 'sır' demeden, kamu yararını düşünmeden, açıkça 2009'da ilan etmiş maden sahalarını. Nerede hangi maden var diye zaten açıklamış… Yıllarca Devletin emek verdiği MTA maden araştırmalarını açıklamakla, ilçe ilçe yerlerini göstermiştir.

Gerisi maden arayan şirketlere kalmış. Maden yasasının verdiği yetkiyle sondajlara devam ediyorlar.

Bölge halkı istemiyoruz dese de dinleyen kim?

Ülke çıkarları gözetilerek bu sondajlara son verilmelidir.

---------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.malatyagazetecilercemiyeti.org/darende-cimento-fabrikasina-nasil-engel-oldular-_m220.html

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.