ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Yoncalı Barajı İsale tünelinde kazıya başlandı

Arguvan Ovasına hayat verecek Yoncalı Barajının isale hattını oluşturan 9 km. tünelde özellikleri bulunan TBM ile kazı çalışmalarına başlandı.  

25 Eylul 2020 00:45
Yoncalı Barajı İsale tünelinde kazıya başlandı

DSİ 92. Şube Müdürü Arif Tüfenkci, Yoncalı Barajının gövde inşaatının tamamlandığını, işin ikinci kısmını oluşturan 9 km. uzunluğundaki isale tünelinde de TBM ile kazı çalışmalarının  başladığını, tünelin ucu görünene kadar çalışmaların aralıksız olarak devam edeceği öğrenildi. 50 Milyon liraya mal olacak Tünelin açılması için sağlanan ödeneğin geldiği ve çalışmalara hemen başlandığı bildirildi. 

Arguvan İlçesinde Yoncalı Barajında depolanacak olan 114 milyon metreküp su ile 174 bin 90 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilen Yoncalı Barajında gövde dolgusu ve dolu savak imalatları tamamlandı.  Yoncalı Sulaması kapsamında yapımı devam eden 9.040 metre uzunluğun ki Yoncalı Sulaması İsale Tüneli tamamlandığında Arguvan ovası sulanmaya başlayacak. Temelden 98 metre yüksekliğinde, 114 milyon metreküp su biriktirme hacminde ve 2,25 milyon metreküp gövde dolgu hacmine sahip Yoncalı Barajının ve diğer bileşenlerinin tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarımın ile birlikte hem tarladaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacak. Bununla birlikte projenin tamamlanması ile bölgede tarımsal istihdama katkı sağlanacak ve yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 154 milyon TL gelir artışının sağlanması hedefleniyor. 

Yoncalı Barajı’nın tamamlanması ile Akören, Alhasuşağı, Armutlu, Asmaca, Aşağısülmenli, Bozan, Çavuş, Çevreli, Ermişli, Eymir, Gökağaç, Gümüşlü, Güngören, İsaköy, Karahöyük, Kızık, Kömürlük, Kuyudere, Morhamam, Tarlacık, Tatkınık, Yeniköy ve Yukarısürmenli köylerinde binlerce dönüm arazi suyla buluşacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.