ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Eski Malatyalı Haceli...

Malatya-Sivas Karayolu 1986 yılına kadar Eskimalatya'dan Kırkgöz köprüsü üzerinden sağlanırdı. Karakaya Barajı su tutunca bu yolda köprüde su altında kaldı. İşte Eskimalatya'da geçen her araç onu Battalgazi ilçesinin surları önünde yolun kenarında ayakta beklerken gördüklerinde hemen dururdu. Çünkü orada Haceli vardı, ve şoförler Haceli'ye para vermeden geçtiklerinde kaza yapacaklarına inanırlardı. O nedenle Haceli efsaneleri şoförlerin dilinden düşmezdi. Haceli uzun zıbını ile hala insanların belleklerin dedir. Eski Malatyanın Battal Gazinin sevilen insanıydı . Yoldan geçen bir çok arabalar durur para verirlerdi . Dualarını alırlardı . Haci Ali. Allah Rahmet eylesin. 

31 Ocak 2020 14:59
Eski Malatyalı Haceli...

Haceli Eski Malatya’da yaşamış Malatya, Arapgir, Arguvan, Hekimhan ilçe ve köylerinde yaşayan her vatandaşın sevdiği bir insandı. Deli olarak düşünülen Haceli, belki de hayatında hiç kimseye bir rahatsızlık vermemiştir. kendi halinde, Malatya dan Arguvan, Arapgir, Hekimhan yolu güzergahında, tren köprüsü ile Battalgazi arasında bulunan söğüt ağaçlarının gölgesinde yol kenarında beklerdi.

 İşte Haceli ile ilgili olarak anlatılanlar:,

"Gelelim 'Aşağışeher' (Eski Malatya) ayakta bekleyen Haceli'ye... 
Üstünde çizgili zıbını ve iri gövdesiyle hep ayakta bekler durumda görünen bu ünlümüz, şoförlerin korkulu rüyası idi. Özellikle köylere toplu taşıma yapan kamyon, otobüs, römorklu traktör şoförleri, Haceli'ye para vermeden geçmeleri mümkün değildi..Haceli konuşmaz, kimseye sataşmaz, kendi halinde, hasta, zavallının biri. Yere yatınca kendiliğinden kalkamadığı söylendiğine göre, belki de aşırı kireçlenmeden ısdırap çeken biriydi. Dedik ya, şoförlerin amacı bu ıssız yolda gece gündüz bekleyen Haceli'ye yardım etmek değil de, kendi yollarını kazasız belasız devam edip, sağ-sağlim varmak için köylerine , biraz para verip kendilerini garantiye almaktı. Oraya gelince, Kemal-i ciddiyetle duran şöfor, Haceli'nin eline biraz para tutuşturmuşsa, oh artık, rahat rahat yola koyulurdu. Bu nedenledir ki, yaşam çizgisi bitmiş olsa da Haceli'nin, hiçbir ekmek ve çaba sarfetmeksizin havadan para kazananlara, geçinip gidenlere "Sen de Haceli şansı var oğlum" demek ya da O kişi için sadece 'Haceli' demek, Malatya'ya özgü bir deyim olmuştu."


 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.