reklam
ALTIN
 
DOLAR
 
STERLİN
EURO
 
reklam

Malatya Basını Van’da Çalıştaya Katıldı

Malatya’daki basın mensupları, Van’da UNICEF destekli çalıştayda çocuk hakları odaklı etik medya eğitimi aldı. 

09 Kasım 2025 19:18
Malatya Basını Van’da Çalıştaya Katıldı

UNICEF’in Avrupa Birliği eş-finansmanı ile hayata geçirdiği ACAR Programı kapsamında düzenlenen medya çalıştayı, gazeteciler ve dijital içerik üreticilerinin katılımıyla 6-8 Kasım tarihlerinde Van Elite World Hotel’de başarıyla gerçekleştirildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin desteğiyle düzenlenen çalıştayda, çocuk hakları ekseninde medya üretimi ve etik gazetecilik uygulamaları ele alındı. Malatya’dan birçok basın temsilcisi de etkinlikte yer aldı.

Çalıştayın ilk günü, oryantasyon ve “Çocuk Haklarına Giriş” başlıklı oturumlarla başladı. Bu oturumda çocuk hakları, etik iletişim ilkeleri ve BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin temel ilkeleri katılımcılarla paylaşıldı. “Uluslararası Belgeler ve Ağ Kurma” başlıklı oturumda ise AİHM ve BM rehberleri ışığında profesyonel dayanışmanın önemi vurgulandı.

“Dijital ve Yeni Medya Ekosisteminde Çocuk” oturumunda algoritmik önyargılar, “incel” kültürü ve performatif empati gibi güncel dijital medya pratiklerinin çocuk haklarıyla ilişkisi tartışıldı. Öğleden sonra gerçekleştirilen “Haberlerde Çocukların Temsili”, “Ulusal Hukuki Çerçeve ve Etik Standartlar” ve “Çocukluk Sosyolojisi ve Vaka Analizleri” oturumları, Türk medyasındaki örnekler ve etik ikilemlerle desteklendi.

Çalıştayın ikinci gününde, “Çocuklar ve Sosyal Medya” ile “Influencer Gazetecilik ve Yeni Medya Aktörleri” başlıkları altında, sosyal medya platformlarında çocuklara yönelik içerik üretiminde dikkat edilmesi gereken etik ilkeler masaya yatırıldı. Takip eden “Yaratıcı Medya Atölyesi 1 ve 2” oturumlarında, katılımcılar çocuk hassasiyetine duyarlı medya ürünleri (haber, sosyal medya gönderisi, kısa video) geliştirdi. Program, grup sunumları, akran geri bildirimleri ve genel değerlendirme ile sona erdi.

Bu eğitim programı, gazeteciler ve dijital içerik üreticileri için çocuk hakları merkezli bir medya üretim anlayışı geliştirmeyi hedefledi. Etkinlik boyunca ele alınan etik ikilemler, hukuki düzenlemeler ve yaratıcı medya pratikleri, katılımcıların sahadaki üretim süreçlerine doğrudan katkı sunmayı amaçladı.

UNICEF’in küresel çocuk hakları savunuculuğu deneyimi, Avrupa Birliği’nin finansal desteği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin akademik rehberliği sayesinde gerçekleşen bu çalıştay, medya alanında etik dönüşüm ve çocuk duyarlılığı konusunda önemli bir örnek oluşturdu. Malatya basınının etkinliğe katılımı, yerel medya temsilcilerinin de çocuk hakları odaklı etik medya üretimi konusunda farkındalık kazanmasına katkı sağladı.

Haber: Malatya Sonsöz Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.