ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Yıl 1961... Yeşilyurt'ta Pehlivan Yaşar isyanı

Yeşilyurt Kaymakamlık binasının önü kalabalık. Toplanan kalabalık gözaltına alınan Pehlivan Yaşar'ın serbest bırakılmasını istiyor.  

26 Nisan 2020 21:02
Yıl 1961... Yeşilyurt'ta Pehlivan Yaşar isyanı

Mesut Elibüyük tarafından Çırmığtı-İsmetpaşa Grurbunda  yayınlanan bu resmin hikayesi yapılan yorumlarda anlaşıldı. Bir eğlence yerinde olağanüstü saygı gören Pehlivan Yaşar Aydoğan, aynı yerde eğlenen 27 Mayıs Darbesini arkasında hisseden bir Yüzbaşı ile tartışır. Pehlivan Yaşar'ın tokat attığını söyleyenlerde olur. Yüzvbaşı çileden çıkar ve Pehlivan Yaşar'ı evinde gözaltına alır. İşte o zaman Yeşilyurtlular harekete geçer ve Kaymakamlık önünde toplanır, uyarıları dinlemez Pehlivan YAşar'ın bırakılmasını isterler. Vali'nin Kaymakamlığa geldiğini söyleyenlerde vardır. Dağılmayan kalabalık Ankara'ya bile sesini duyurur. İşte o yorumlarda Pehlivan Bayram isyanı:

Feyzullah Şad: O günü çok iyi hatırlıyorum. Kaymakam vekili bir yüzbaşı vardı, Yaşar Aydoğan (Pat Yaşar) rahmetli İzzet Yenice ile birlikte Malatya'ya gece eğlenceye gidiyorlar. Eğlence yerinde Pehlivan Yaşar'a gösterilen ilgiden Yüzbaşı rahatsız oluyor, dönüşte Pat Yaşarı ile tartışıyorlar. Yüzbaşı, Pat Yaşar'ı evinden aldırıyor. Yaşar'da feryat figan komşulardan yardım istiyor. Başta rahmetli İzzet Yenice olmak üzere Yaşar'ın arkadaşları halkdan yardım istiyorlar. Halk galeyana geliyor, Kaymakamlık önünde o güne kadar görülmemiş biçimde kalabalık oluyor, protesto gösterileri başlıyor.Kalaycı mini Vahap vardı halkı galeyana getiren sözler sarfederek coşkuyu artırıyordu. Vali geldi konuşma yaptı, halk gösteriden vazgeçmedi, çabalar sonuç vermeyince İsmet İnönü'den yardim istendi. İsmet Inönü'nün sukunet ve dağılın çağrısı halka kendi sesinden dinletilince, halk sessizce dağıldı. Pat Yaşar'ı serbest kaldı, daha sonraları Yüzbaşı görevinden alındı. Unutamadığım bir gündü.

Hasan Özdemir: Pehlivan. Yaşar'ın olayı Malatya'da bir Gazinoda başlıyor. Yeşilyurt Karakol Komutanı Yüzbaşı da aynı Gazinoda eğleniyor. Pehlivan Yaşar'a her yerde yapılan saygıdan rahatsız olan Yüzbaşı tartışma çıkarır. Tartışma esnasında Peklivan Yaşar,  Yúzbaşıya bir yumruk atar. Yüzbaşı yumroğu hazmedemez. Askerlerle. Devletin yerkisini kullanarak, Pehlivan Yaşar'ın evini basar, karakola götürür. İşte o zaman Yaşar'ın arkadaşları o zamanın yiğitleri  Abdulah. Õzdemir,  Adnan Karaca, İzet Yenice. Abdulah Tekin toplanır. O  gece. galeyana getirirler, Halk Karakolun önüne yığılır, Pehlivan'ın serbest kalması için. Halk damlara. çıkmışlar, sokaklara, yollara. barikat kurmuşlar. O zaman Üçüncü Ordu Erzurum'daydı. Komutan Ragıp Gümüşpala gelmiş, Eski Belediye Başkanı Ağadayının Babası Mehmet Ağa evinde misafir etmiş. Ordu Komutanı ortalığı sakinleştirmiş. Ölenlere rahmet olsun Kalanlara sağlıklı ömürler dilerim.  

Mustafa Özyavuz:Büyüklerimizden dinlerdim. Halk birlik beraber olmuş, Çırmıktımın güzel insanlarına selam olsun.

Adnan Kamber: Bu kıymetli fotoğraf,Çırmıhtı'nın dayanışma gücünün bir belgesidir. Bende defalarca dinlemiştim yaşayanlardan. Kıymetli fotoğrafı bizlerle paylaşan Mesut Elibüyük beye teşekkür ederim.

Mehmet Toprak: O olayın ben de şahidiyim. Bizim evimiz şimdiki PTT'nin karşısında idi. Olay başlayınca evimizin çatısına çıkarak olayı takip ettim. Saatlerce devam etti. Malatya'dan takviye ekipler gelmesine rağmen halkın infiali zor durduruldu. Bu arada Yaşar abimize saglıklar diliyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.