ALTIN
 3.714,14
DOLAR
 38,0208
STERLİN
50,0889
EURO
 42,0049

Çakır: Malatya Daha Planlı Olarak İnşa Edilebilirdi

Malatya'da 2 Dönem Belediye Başkanlığı ve bir dönem Milletvekilliği görevinde bulunan Malatya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Çakır, depremler sonrasında yeniden inşa edilen Malatya'da yapılan çalışmaları değerlendirerek "Yeni Malatya için 40 milyar lira harcandı ama istenilen düzeyde bir planlı şehir yapılamadı, daha planlı bir şehir çıkabilirdi. Yeni Malatya daha güzel olabilirdi" dedi. 

11 Mayıs 2025 19:15
Çakır: Malatya Daha Planlı Olarak İnşa Edilebilirdi

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından düzenlenen 'BİLSAM Şehir Söyleşileri' çerçevesinde Malatya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Ahmet Çakır, "Deprem Sonrası Malatya 'Fırsatlar ve Riskler'" adlı söyleşide konuşmacı olarak yerini aldı. Çakır, deprem sonrası Malatya'nın yeniden inşa süreci hakkında önemli değerlendirmelerde bulunarak bazı önerilerde bulundu.

"MALATYA'NIN DEĞERLERİNİ KORUMAK GEREKİR"

Malatya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Ahmet Çakır, gördüğü sorunlarla ilgili olarak "6 Şubat depremleri, Malatya'yı hem ekonomik hem de ticari açıdan derinden etkiledi. Ancak bu depremlerle birlikte şehrin yeniden inşası için fırsatlar da oluşuyor. Yerel yönetimlerin ciddi planlamalar yapması elzem. Fakat bu planları yalnızca kendi kadrolarımızla yapmak mümkün değil. Kentsel dönüşüm ve şehir planlaması konularında Avrupa, Türkiye ve Asya gibi bölgelerde deneyimi bulunan şehir plancılarıyla çalışılmalı ve şehrimizin değerleri göz önünde bulundurularak bir yapı oluşturulmalı. Bu tür ön hazırlıkların bakanlar ve yetkililere sunulması önemliydi. Belediye başkanımıza bu konuda bir eleştirim yok ancak o dönemde bu çalışmalar yapılabilirdi. Bu işler siyasilerin değil, dışarıdan uzmanların desteğiyle gerçekleştirilmeliydi. Üniversitelerden, mimarlar odasından veya diğer belediyelerden destek alınabilirdi. Eğer böyle bir hazırlık yapılmış olsaydı, şu anki eleştirilerin pek çoğu olmayacaktı. Yapılan olumlu işler mevcut ama yalnızca eleştiri odaklı olmak haksızlık olur. Şehrimiz daha düzenli olabilirdi. Altyapıda daha geniş bakış açısına sahip olabilir, kamulaştırmalar gerçekleştirilebilirdi. 5 kat yerine, iş yerinin üzerinde 2 katla sınırlı bir yapı yaratılırsa daha estetik bir şehir elde edilebilirdi. Yeni şehir, mevcut yapıların korunarak, fırsat yaratılarak ve zamanla dönüştürülmeliydi. Başaramadığımız nokta işte buydu, daha güzel bir Malatya inşa edebilirdik." dedi.

"YENİ MALATYA İÇİN 40 MİLYAR HARCANDI"

TOKİ'nin Malatya'yı yeniden ayağa kaldırmak için 40 milyar lira harcadığını belirten Başkan Çakır şöyle devam etti:

"TOKİ, deprem sonrasında bu bölgeye 40 milyar TL gibi büyük bir bütçe ayırdı. Bu fonlar, şehirdeki mağduriyetin giderilmesi için kullanıldı. İnsanlar şehir dışında, iş yerlerini açamıyor ve evlerine ekmek götüremiyor. Nitelikli göç veriyoruz. Durum aciliyet gerektiriyor. Bakanlık, kaynak ayırarak gece gündüz bu kentin yaralarını iyileştirmek için çalışıyor. Ancak hazırlıkların yalnızca Ankara ve bakanlıkla yapılması yeterli değil. Yerel dinamikler de harekete geçirilmeliydi."

"MALATYA'NIN YENİ ALT MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI"

Yeniden kurulan Malatya'nın şehir planlamasının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Çakır, "Malatya depremler öncesinde tek merkezliydi, şimdi yeni alt merkezler oluşturulmalı. Bu konuda çalışmaların devam ettiğini görüyoruz. Şehirler belirli bir nüfusu aştıktan sonra yeni merkezler gereklidir. Yeni merkezler için ciddi çalışmalar yapıldı ve belediye başkanlarının sorumluluğu iki-üç kat arttı. Ulaşım konusuyla ilgili yeni planlamalar yapılacak ve şehir analiz edilirken avantajlar ve dezavantajlar detaylandırılacak. Böylece şehir ve depremin getirdiği ekonomik durgunluk ve zayıflama canlandırılabilir. Malatya'da turizm, lojistik ve organize sanayiler gibi farklı sektörlerin gelişmesi için teşvikler uygulanmalı ve bu konular masaya yatırılmalıdır. Ancak TOKİ konutları nedeniyle bölgelerde nüfus hareketliliği değişiyor. Nüfus yapısındaki çeşitlilikler gözlemlenecek. Çok sayıda konut inşa edildi ve bu durum, kiraların düşmesine, konut fiyatlarının daha ulaşılabilir olmasına ve bölgenin cazibesinin artmasına yol açacak. Ancak kültürel yapının korunması büyük önem taşıyor. Sosyal değişiklikler olacak ve bu değişiklikler projelerle desteklenmeli. Depremden kaynaklanan dezavantajlar önlenmeli, özel sektörün inşaat yapabileceği alanlar ve yeni bölgelerin açılması düşünülmeli ve sektördeki büyüme desteklenmelidir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.