ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar İktisat Politikalarını Anlattı

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF) Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar tarafından “Geç Osmanlı’dan Erken Cumhuriyete İktisat Politikaları” konulu konferans gerçekleştirildi. 

28 Ekim 2024 08:40
Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar İktisat Politikalarını Anlattı

Konferansa; Malatya Valisi Seddar Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Tolunay Başer, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılım sağladı.  

Cumhuriyetin kuruluşunun yıl dönümü münasebetiyle gerçekleştirilen konferans, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Türk tarihinin en zor yıllarının 1880-1940 arasında yaşandığına ve bu sürecin Osmanlı İmparatorluğu'nun meşruti monarşiye dönmesi ve Cumhuriyet’e giden yolun açılmasıyla başladığına değinen Prof. Dr. Sayar, Cumhuriyet'in 100 yıllık hikâyesini, halkın iradesiyle siyasi otoriteyi belirlediği bir süreç olarak tanımladı. 

Ardından Türk devlet geleneğinden bahseden Prof. Dr. Sayar, şunları söyledi: “Bir devletin kuruluş ve idaresi kolay değildir. Türk devlet geleneğinde hem irrasyonel (akıl dışı) hem de rasyonel faktörlerin bir arada bulunması gerekiyor. Türk devlet geleneği içerisinde bir irrasyonel bir de rasyonel faktöre ihtiyaç vardır. İrrasyonel faktör: aşk, sevgi, imandır. Neye âşık olacaksın? Neyi seveceksin? Neyin varlığına iman edeceksin? Türk devletinin, Türk milletinin varlığına iman edeceksin. İrrasyonel düşüncenin yanına mutlaka rasyonel bir düşünce gelmesi lazım. Rasyonel faktör ise ekonomidir. Bu iki faktörün birleşimiyle de bir devlet ortaya çıkar.” Prof. Dr. Sayar, son olarak 24 Nisan 1920'de Meclis’in toplandığını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis başkanı olduğunu hatırlatarak, Meclis’in aldığı ilk kararın hükümetlere para basma yetkisi vermek olduğunu dile getirdi. Sayar, buna rağmen savaş sırasında para basılmadığını ve bunun ekonomik açıdan mantıklı bir izahının yapılamadığını belirtti. Savaşın uzamasıyla enflasyonun tetiklenebileceğini, ancak bu sürecin bir muamma değil, bir mucize olarak anlaşılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sayar “Muamma akılla çözülür, mucize ancak inanma ile anlaşılır.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Konferans çiçek ve plaket takdimi ile son buldu.

Haber: Zeynel Kaya – Rümeysa Cihan 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.