ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Belediyeler Reklam Araçlarını İhale Etmeli

Vahap GÜNER Yazdı 

07 Haziran 2024 12:10
Belediyeler Reklam Araçlarını İhale Etmeli

Öncelikle Malatya’nın her yerine resim ve afişlerini astırmayarak görüntü kirliliğini önleyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er’e, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz.

Malatya’nın cadde ve sokaklarında Başkanların resimlerini seçimden bu yana görmüyoruz.

Çok da iyi yaptılar.

Neydi o Allah Aşkına, devasa afişler, hayırlı olsun temennileri, hizmet yağmuru listeleri ve o çirkin resimler.

Sanırsınız ki Malatya’yı ihya etmişler. Her yer güllük gülistanlık, neler yapılmamış ki…

Ve tüm bunlar için harcanan milyonlar bir anda toplanıp çöpe gitti.

Malatya’nın durumu ortada…

Bereket yaptık, ettik, geldik, geliyoruz diyen de kalmadı.

Bu arada şunu da öğrendik ki, tüm bu gereksiz işlere milyonlar ödeniyormuş…

Hele seçim süreçlerinde ise rakamlar daha da büyüyormuş…

Sadece şehrin belirli yerlerine yerleştirilen afiş ve reklamlar için 100 milyon liraya kadar harcama yapıldığını söyleyenler oldu.

Billboardların dakikası bile para basıyor diye anlattılar…

Afişler, Işıklı reklamlar, Duvar reklamları, Çatı ve cephe reklamları, Durak, iskele, istasyon reklamları, Billboard, Eskavizyon, Stadyum reklamları, Mobil reklamlar, Totem reklamların yapıldığı yerler ve reklam panoları reklam alanları.

Açık Hava Reklamlarından bir olan Megalight’larda gözde reklam yerleri arasında bulunuyor.

Tabi tüm bu reklam araçları da Büyükşehir Belediyesi ile Battalgazi Belediyelerimize ait. Yeşilyurt Belediyesinin reklam araçları varmış ama onu geçmiş yıllarda Büyükşehir Belediyesi yerinden kaldırmış, bu nedenle Yeşilyurt Belediyesinin bu konuda bir derdi yok.

Bunun yanında Malatya’da gelişen bir reklam sektörümüzde bulunuyor.

10’a yakın reklam şirketleri, her ne kadar gazetecilikle ilgileri olmasa da, birazda gazetecilik havası basarak bu reklam araçlarına talip oluyorlar, bu araçları işletmek istiyorlar.

Ancak bu reklam araçlarına, Belediye Başkanlarının yandaş ve candaş tabir edilen kişilerin şahsi hırsları yüzünden ulaşamadıklarını, hele hele açık bir ihale yapılmadığını, çağrılan yandaşa bu reklam araçlarının nerede ise parasız sayılacak ücretlere verildiğini ve bu araçları bu kişilerden yüksek paralar vererek reklamlarını yayınlattıklarını söylediler.

Malatya da faaliyet gösteren bir reklam şirketi, Battalgazi Belediyesine ait 96 adet Billboardın; bilindik bir yöntemle, Devletin malını yakın siyasi çevresini de kullanarak, reklam sektörüyle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir şahsiyete verilmek istendiğini, bu kişinin de kendisine yakın iki isim adına bu reklam araçlarını almak için çaba sarf ettiğini bildirdiler.

Bazı reklam şirketlerini de aradım, Belediyelerin bu işi nasıl yaptığını anlattılar. Asla bir ihale yapılmadığını söylediler. Nerede ise 100 milyonluk bir reklam pastasının aracı olan reklam araçları yok pahasına veriliyormuş.

Malatya’daki reklam pastası seçim sürecinde daha da artıyormuş…

Buna rağmen Belediyeler reklam araçlarını ihaleyle vermemişler. Bireysel ilişkiler ağır basmış, hatta birilerine yardım adı altında peşkeş çekenler de olmuş.

Gazetecinin reklamla ve araçlarıyla da bir işi olamaz. Ne yazık ki, bu tür ahlaksızlığı normal gören menfaatçi ve çıkarcılar da, gazetecilerin arasında da mevcuttur. Böyle talepler gelmiş de olabilir ama bunlara asla fırsat verilmemelidir. Kamu malı birilerinin hesaplarına peşkeş çekilmemelidir.

Kamu kurumları içinde önemli bir gelir kapısı olan reklam araçlarını en iyi şekilde değerlendirmek Belediye Başkan ve Meclislerinin de görevleridir.

Çıkarsınız şeffaf bir açık ihale yaparsınız…

Reklam araçlarına bir bedel koyarsınız.

Reklam Şirketleri ihaleye katılır tekliflerini sunar.

Bir ihale süreci yaşanır

İhale Komisyonu toplanır en uygun fiyatı verene reklam araçlarını bir yıl veya 3 yıl süreyle verir.

Herkesin istediği olur…

Kimse kimseyi suçlayamaz…

Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er’den ve Battalgazi Belediye Başkanımız Bayram Taşkın’dan basın kuruluşları adına talebimiz şudur:

-Her türlü reklam araçlarını açık ihale ile şeffaf bir şekilde ihale ye çıkartınız. Tüm Reklam şirketleri bu ihaleye katılsın. İhaleye girme şartları olan, Reklam Şirketleri bu ihaleye katılsınlar. Basın kuruluşlarının reklam şirketleri de bu ihaleye katılsınlar. İhalenin gereklerini yerine getirenlere bu reklam araçları ihale edilsin. Belediyeler de kazansın, reklam firmaları da. Belediyeler reklam şirketlerinin önünü açsınlar…

100 Milyonluk bir reklam pastasının en önemli araçları yok pahasına birilerine peşkeş çekilmesin.

Yandaş da olmasın, candaş da.

Yıkılan Malatya’da reklam işi yapanların taleplerine kulak verilmesini bekliyoruz…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.