ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Yeni Öğretmenevini de Orduzu’ya Yapacaklarmış…

Vahap GÜNER Yazdı 

31 Mayıs 2024 12:56
Yeni Öğretmenevini de Orduzu’ya Yapacaklarmış…

Eski Bakanımız müjde verir gibi açıklamış…

Depremde yıkılan Malatya Öğretmenevi Orduzu Pınarbaşı’na Turizm Meslek Lisesinin yanına yapılacakmış…

Ardından eklemiş:

“Çok yakında ihalesi yapılacak 200 yataklı, tam teşekküllü yeni öğretmenevi Orduzu’da yapılacak. Bakanımıza kabulleri ve Malatya’mıza yakın ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Anlaşılan Öğretmenevinin yerini de kendisi önermiştir.

-Ulaşım planı var mıdır?

-Şehir Planına uygun mudur?

-Trafiği nasıl etkileyecektir?

Diye düşünmeden planlama yapmadan küt diye Öğretmenevini de Orduzu Pınarbaşı’na konduruverdiler. Karşısında bilmem kaç yataklı Polis evi, yanında özel yurtlar, Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtları, sayısını bilmediğimiz düğün salonları, Hayvanat Bahçesi, Yeni Malatyaspor Tesisleri, Orduzu Pınarbaşı mesire alanı, Fuar alanları, Lunapark ve okullar, Okullar, okullar…

Elazığ yönüne doğru ilerleyelim…

Çöp toplama merkezi, Malet, Yurtlar, Villalar, Yan tarafta Bulgurlu köyü, hemen yanında binlerce polisin eğitim göreceği Özel Polis Harekat Merkezi… Sağlı sollu villalar ve pansiyonlar…

İnönü Üniversitesini de her halde bilirsiniz.. Turgut Özal Tıp Merkezi, Üniversite kampüsü, Orayı da geçin Bilkent Okullarına tahsis edilen yerleşke alanı… Eski adıyla Mamerek Beydağı köyü, Üzümlü, Fırıncı de diğer köyler…

Tüm bunlara ulaşım nereden sağlanacak beylerimiz, Vekillerimiz, Bakanlarımız?

Tüm bu bölgeye ulaşım Malatya-Elazığ karayolu üzerinden sağlanıyor.

Başka bir ulaşım yolunuz var mı?

Kafanızı sağa sola sallamayın yok işte yok…

Malatya olarak gururumuz Profesör Dr.Sezai Yılmaz anlattı;

Üniversiteden Havaalanına bir saat 10 dakikada gidebildim, uçağa zor yetiştim..”

Denemesi bedava akşam saatlerinde İnönü Üniversitesinden binin aracınıza Havaalanına kaç dakikada varacaksınız bir deneyiniz.

Ulaşımı problem olan, trafiği aksatacağı belli olan Orduzu Pınarbaşı’na birde Öğretmenevini yaparak yeni trafik yükü yüklemenin anlamı yoktur.

Selahattin Gürkan Malatya Büyükşehir Başkanıydı, Bilkent Okullarını Malatya’ya getirmek için uğraşmış o da müjdeler veriyordu. Ancak okulun yapılacağı yere bir Mimar dostumuz eleştiri getirmişti.

Bakın Mimar dostumuz 2021 yılında hangi uyarılarda bulunuyor:

Bilkent Üniversitesinin Malatya’da yatırım yapacağını duyunca çok sevindim, gururlandım, Malatya işte yatırım çekiyor dedim.  Ancak Fırıncılar köyündeki yeri doğru bulmadım. Bilkent’e Malatya’nın en iyi yerinde yer tahsisi yapmalıyız. Fırıncılar köyünde yapılırsa, yapılacak olan okula başarılı olan burslular ve gelir seviyesi iyi olanlar bu okula kayıt yapacaklarını şimdiden görüyorum. Orada Üniversitemiz var, Turgut Özal Tıp Merkezimiz var, Özel Hareket Bölge Merkezi geliyor, özel TED Koleji var. Ama ulaşım için sadece Elazığ karayolu ile ulaşım sağlanıyor ve trafik büyük bir sorun oluyor.

Bilkent eğitime başlarsa Beylerderesi’nden başlayarak tüm yerleşim birimlerinde oturanların çocukları her gün 20 kilometre yol gidecek. Bu nedenle tahsis edilen araziyi doğru bulmuyorum. Bunun yerine Beylerderesi civarında ya da öte yakasında neresi olur bilmem ama bir arazi tahsisi daha doğru olur. Burada olursa bu yöne gelecek ulaşım çok az olacaktır. Ya da arazi tahsisi Şehrin Güney ve Kuzey tarafından bir tarafa da yapılırsa bu da olumlu olur. Bu nedenle kamuoyu olarak bu yer tahsisi konusunu Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimiz bir araya gelerek en uygun yeri tahsis etmeleri daha yararlı olacaktır.”

İşte bu öneriyi yapan mimarın adı, bugün Yeşilyurt Belediyesi İmar Müdürü Hasan Atay’dır. 2021 Yılında köşemde yazdığımız uyarıyı dikkate bile değer bulmadı eski Başkan….

Yeni bir Öğretmenevi yapılması Malatya için memnuniyet vericidir, elbette yapılmalıdır.

Ancak yeri Orduzu Pınarbaşı olmamalıdır.

Beydağları yamaçlarında yer beğenebilirsiniz…

Çevre Yolu altında bir bölgeye yapabilirsiniz.

Neden hep Doğudan başlayarak Batı’ya doğru bir çizgi gibi kamu binalarını bu alanlara yaparak trafiği keşmekeş hale getiriyorsunuz.

Düne kadar Beylerderesi’nden, İnönü Üniversitesine kadar uzayan Malatya’dan bahsederdik. Şimdi Elemendik’den, Cafana’dan başlayan İkizce’yi dolaşan ve İnönü Üniversitesine ulaşan bir Malatya’dan bahsediyoruz.

Ulaşım ortası çöken bir viyadük ve uzayıp giden Elazığ karayolu ile sağlanıyor Tüm kamu binaları bu yol güzergahında. Haa Kuzey Çevre yolu yapılıyor diye düşünebilirsiniz ama onun bu yolla bir ilgisi de yok bilesiniz.

Başka bir yer bilmez misiniz…

Dünyayı dolaştınız, çok şehirler gördünüz, Öğretmenevi için yer öngörünüz bu mudur?

Bakın Beydağından Çarmuzu’ya kadar Güney ve Kuzey ekseninde çok da güzel yerler var.

Buyurun yapınız Öğretmenevini istediğiniz yere…

Ama artık Malatya-Elazığ karayolunu daha da riske edecek yatırımlardan uzak durun. Varın müjdenizi Beydağları yamaçlarından verin, Çevre yolu altındaki mahallelerin birinden verin.

Artık Malatyanın bir Çevre düzeni planı olmalıdır.

Yıkılan Malatya’da yine plansızlık almış başını gidiyor.

Yapmayın beyler, yazık ediyorsunuz…

Birde bunun için alkış beklemeyin…

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.