ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Söğütlü Camiinin Önü Açılırken...

Vahap GÜNER Yazdı 

04 Mayıs 2024 07:46
Söğütlü Camiinin Önü Açılırken...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bir kez daha Malatya'daydı.
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yapılan çalışmaları anlatıp, yeni bir öneriniz var mı diye tüm katılımcılara sordu...
-Evet Malatya için hazırlanan projeler ihale ediliyor, sizlerin önerisi varmı, fikriniz ya da eleştiriniz olacak mı? Yahut şunu yaparsanız daha iyi olur diyeceğiniz şeyler var mı? Bütün bunları konuşmak için önce kendi içimizde belediyede teknik bir toplantı yaptık. Şimdi de sizlerle bir araya geliyoruz...
Söz alanlar bireysel taleplerini anlattılar...
Şehircilik İl Müdürlüğünde bazı personellerin tutumlarını şikayet ettiler. 
Benim binam var sağlam rezerv alana giriyor yıkacaklar diyenler oldu, Otelimi yıktılar ne yapacaklar diye dertlenenler de.
Yeniden kurulan Malatya'nın geleceği konusunda tek öneri olmadı.
Çekilemez olan trafikten yakınan da...
Beylerderesi Viyadüğü ihtiyaca cevap vermiyor, Havaalanına bir saatte ulaşamıyoruz diyende çıkmadı.

Hatay'da bin kişilik ekip yeni planlar ve projeler hazırlamış, Malatya'nın planlarını kim hazırladı diyende olmadı.
60 Sivil Toplum kuruluşu adına konuştuğunu söyleyen konuşmacı, Söğütlü Camiinin durumunu sorarak "Hala bir muğlaklık var. Nereye yapılacak bilmiyoruz" diyerek Malatya'nın hafızasının silindiğinden bahisle Söğütlü Caminin durumunu sordu, ardından da çok gereksiz laflar ediverdi...
Bakan Özhaseki "keşke son sözleri söylemeseydiniz de" beni dinleseydiniz diyerek konuya girdi:
-"Söğütlü Cami yerinde yapılacak. Önünde yer alan Kuyumcular Çarşısının bodrum katı yapılmış. Orayı Otopark yaparak Caminin önünü açıyoruz. Cami önünde bulunan yapıları kaldırıyoruz..."


Malatya'da bir Kuyumcular Çarşısı diye tutturdular gidiyor.

Oysa Malatya da öyle bir çarşı yok.
Cumhuriyet Çarşısı var. Orada da her türlü esnaf yer alıyordu. Mal sahibi mülk sahibi hemşerilerimiz bir kaç yıl önce, Malatya Büyükşehir Belediyesine tüm işyerlerini giydirdikten sonra, üzerine de Kuyumcular Çarşısı yazmışlardı, bir de açılış töreni düzenlemişlerdi. Hemde Cumhuriyet Çarşısının adını Kuyumcular Çarşısı olark ilan etmişlerdi.
Bakan Özhaseki ayağa kalkarak projenin görseli üzerinden açıkladı:
-Caminin önünde yer alan işyerlerini yan taraflara kaydırıyoruz. Caminin önü açılacak, şuanda yapılan bodrum inşaatı da Caminin oto parkı olacak, bundan müsterih olun.
Bakanın bu açıklaması alkış aldı.

Ama Kuyumcular hemen hareketlendiler, nasıl olur diyerekten Milletvekillerinin etrafını sardılar "Kuyumcular Çarşısını ne yaptınız?" diye sordular.
Bakan olması gerekeni yapmıştı. Söğütlü Cami bu kez altında hiçbir işyeri olmadan yerde ve yerinde yapılacağını söyleyerek son noktayı koymuştu.
Bakan Özhaseki bir şey daha söyledi:
Şehir merkezinde hazırlanan plan bütünlüğünü bozmamak için rezerv alana giren binaları da yıkıyoruz. Yeni Malatya için bunu yapmak zorundayız. 
Çevre yolu altında yer alan mahalleler içinde projeler hazırlanmış.
Taştepe'den Kaynarca'ya kadar olan bölge rezerv alan ilan edilerek yeni konut projeleri için ihalelerin yapıldığını bildirdi.
Yerinde dönüşümlerle Malatya merkezinde 30 bin konutun yapılacağını açıkladı.
Ve birde serzenişte bulundu:
-Malatya Şehir merkezinin zemini iyi değil 15 aydır zemin güçlendirmesi yapıyoruz. Hala fore kazıklar çakılıyor hala zemini temizlemeye devam ediyoruz.
Mesela Kahramanmaraş’ta şehrin ortasında giden bir cadde var, fay hattı geçiyor. Azerbaycanlı kardeşlerimiz bin tane konut yaptıralım dediler, işe başlayacağız tam 40 milyon dolarlık fore kazık ihalesi yaptık. Aylarca fore kazık çaktık.
Bakan oldukça kararlıydı.
Rezerv alan ilan edilen yerlerde hazırlanan planlar bozulmadan uygulanacak. 
Binanız sağlam da olsa rezerv alanda ise yıkılacak, mağduriyetiniz karşılanacak ama Malatya'da hazırlanan plan ve projelerin bozulmadan uygulanması sağlanacak.
Karar verilmiş, nokta konulmuş.
Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Malatya Milletvekilleri de Bakanın yanında yerlerini almış. 
Yeni Malatya'nın ihaleleri de yapılarak işe de başlanılmış.
Bekleyelim ve görelim...


 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.