ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Vatandaşın Derdi, Vekillerimizin Bültenleri...

Vahap GÜNER Yazdı 

29 Nisan 2024 06:37
Vatandaşın Derdi, Vekillerimizin Bültenleri...

6 Şubat depremleri Malatya'yı yıktı geçti.

130 bin konut, 25 bin işyeri, 150 okul, 200'e yakın Cami, Üniversite de Fakülte binaları, çok sayıda resmi bina, Adliye, Cezaevi, Öğretmenevi, Polis Evi, Cezaevi, onlarca Kültür varlıkları, Orduevi binası, Hükümet Konakları, Belediye binaları resmi binalar yıkıldı ya da hasar aldı yıkılacak...

200 Bin kişi baraka türü konteynırlarda yaşıyor.

Yaklaşık 300 bin kişi Malatya'yı terk etmiş.

Yıkım büyük…

Enkazlar nerede ise 1.5 yıldır kaldırılıyor.

Daha yıkılacak binalar var.

Evet depremin bilançosu çok ağır, yaraların sarılması oldukça zaman alacak.

Malatya'nın kısa sürede toparlanması oldukça zor.

Ancak depremi fırsata çevirmenin şartları da var.

Malatya'da sağlam zeminlerde, depremlere dirençli evler ve işyerleri yapmak mümkündür.

Yapılan konut sayısında geride kaldığımız bir gerçektir. Bunun sebebi de İl yöneticileri, Belediye Başkanları ve siyasetçilerimizdir.

TOKİ’nin yapması için yeterli miktarda rezerv konut alanlarının zamanında sunamadılar. Gelinciktepesi ve çok tartışılan İkizce’den başka rezerv alan hala bulunmuş değil.

Bunun başka bir adı yoktur. İhmaldir, öngörememektir, Elazığ depreminden ders alamamaktır. 

Binlerce depremzede konut bekliyor, yerinde dönüşüm için başvuranların sayısı 30 binlerde. Birde teslim edilen konutlar var...

Depremzedeye kuradan konut çıkmış, koşa koşa gidiyor, eve bakıyor 84 metrekare. Taşınsa bir türlü taşınmasa bir başka türlü. Konutu alsa yerinde dönüşümden yararlanamayacak. Konuta taşınsa sığması mümkün değil.

Çaresiz evi bırakıp yerinde dönüşüme başvuruyor.

Kuradan konut çıkan depremzedelerden konutları iade edenlerin sayısının ise  oldukça fazla olmaya başladığı bildiriliyor.

Aldığı deprem konutunu iade edenlere soruyorum; Neden?

"Deprem konutları 2+1 büyüklüğünde 80 metre kare civarında. Neden bu konutları 3+1 yani 100 metrekare olarak yapmazlar. Evimizden olduk, canımızdan olduk, arkadaşlarımızı ve akrabalarımızı kaybettik. Bu küçük evleri almaktansa yerinde dönüşümü tercih etmek zorunda kaldık."

Oysa ortalama konut m2'si 90 ve 100 m2'den az olmamalıydı. 

Bakıyorum Sayın Vekillerimiz Deprem konutlarını gezdikten sonra, haritalara ve projelere bakarak pozlarda veriyorlar. Versinler, bilgi de versinler, sık sık da ziyaret etsinler..

Ancak...

Sayın Vekiller konutlar yapıldığından bu yana defalarca gezdiniz bu konutları. Bu konutları niye 84 m2. olarak neden yapıyorsunuz demediniz. 3+1 Konut yani 100 m2.lik konutlar Malatya'ya neden çok görüldü. Bunu hiç sormaz mısınız. Bakın çok sayıda konut küçük görüldüğünden depremzedeler tarafından iade edilmiş. Yerinden dönüşüm için sıraya girmişler.

Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay'da konutların büyüklüğüne ve m2'sine bakar mısınız? Depremin fazla hasar vermediği illerde yapılan konutların m2'sini hiç merak etmediniz mi?

Bu nedenle bundan sonra deprem konutlarını inceledikten sonra bültenlerinize konutların m2'sinide yazınız. Gördüğünüz konutlar kaç m2 diye de sorunuz. Hatta bu konutların m2'sini 100 m2'nin üzerine çıkartınız, ondan sonra aslanlar gibi  açıklamanızı yapınız. Evet TOKİ Deprem konutlarını sağlam yapıyor, sizlerin ziyaret etmesenizde bu konutlar yapılacak.  Ama 2+1 ayarında olan deprem konutlarını 3+1'e çıkartmak için yapacağınız her girişim ve açıklama son derece önemli olacaktır.

Yapılan yapıldı, bari bundan sonra yapılacak konutların 3+1 yani 100 m2. üzerinde yapılması için siyasetçiler olarak girişlerde bulununuz.

Bunu yapma iradeniz ve gücünüz yoksa 84 m2'lik konutları inceleyen bültenlerinizle vatandaşın derdine çare olamadığınızı bilmenizi isteriz.

Bir vekilimiz ise bülten göndermiş...

Arslantepe Kazıları başlayacakmış... Açıklamayı Vekilin kendisi yapıyor.

Sanki Kültür ve Turizm Müdürü beyfendi Adana Portokal Çiçeği Karnavalından daha dönmemiş. Yıllardır Arslantepe'de kazı yapan İtalyan'ların çalışmalarını takip ederiz. Bu yıl bir ilki yaşadık, İtalyanların ne zaman kazıya başlayacaklarını bir vekilimizin bülteninden öğrendik.

Vekiller bundan böyle ziyaret ettikleri kurumlardan aldıkları bilgileri bültenlerle duyurmaya başladılar. Tabi bu işler Malatya da ilk kez oluyor.

Vatandaş "neden bu konutları kiprit kutusu kadar yaptınız"  diye sorarken, ses vermeyenlerin 15 Temmuz'da başlayacak Arslantepe kazılarını bültenle duyurmaları oldukça önemli bir şey olsa gerek!

Konut sorunu vatandaşın derdi.

Vekilin derdi, Arslantepe Kazılarının başlamasıymış.

Kazılar başlasa ne olacak, bu yıl kazma vurulmasa ne olur?

Demek ki, Arslantepe kazıları daha önemliymiş...

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.