ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Prof.Dr. Önal: Malatya’da İmar’ı durdurun raporumu Belediye Kabul Etmedi

Malatya İnönü Üniversitesinde görev yaparken kendisinden Malatya’nın Zemini ile ilgili bir rapor istenmesi üzerine 2015 Yılında yaptığı çalışmanın Malatya Belediyesi tarafından kabul edilmediğini ifade eden Prof.Dr. Mehmet Önal “Raporumda Şehir merkezindeki imarın hemen durdurulmasını istedim. Belediye kabul etmedi ve yeni bir rapor hazırlatarak imara devam ettiler” dedi. 

07 Şubat 2024 23:57
Prof.Dr. Önal: Malatya’da İmar’ı durdurun  raporumu Belediye Kabul Etmedi

Prof.Dr. Mehmet Önal BİLSAM’da verdiği konferansta Malatya şehir merkezinin zemini hakkında bilgiler verdi. 2015 Yılında Malatya İnönü Üniversitesinde görevde iken dönemin Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik’in kendisinden Malatya’nın zemini ve depremselliği hakkında bir rapor istediğini açıklayarak “Arkadaşlarımızla birlikte çalıştık ve Malatya’nın zemini ve depremselliği hakkında bir rapor hazırlayıp Malatya Belediyesine sunduk. Ancak raporumuz kabul edilmedi. Raporumuzda Malatya Şehir merkezinde imarın hemen durdurulmasını zemini sağlam yârlere yapıların yapılmasını, ya da zeminin güçlendirildikten sonra imar izni verilmesini yazmıştık ve uyarılarda bulunduk. Bizim raporumuzu kabul etmeyen Malatya Belediyesi bir başka Profesöre bir rapor hazırlattı ve bizim uyardığımız bölgeleri adeta temize çıkartarak şehir merkezinde tüm imarlara izin verdiler. Bu çok büyük bir yanlıştı” diye konuştu.

KERNEK SU KAYNAĞINI KAPATTILAR

FUZULİ CADDESİNİ SU BASTI

Fransa’da yeraltı suyu konusunda doktora yapan bir jeologla birlikte Malatya zeminini inceleyen Prof. Dr. Mehmet Önal,  Malatya merkezinin zeminin su dolu olmasının sebebini de açıkladı.

Yer Bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal’ın açıklamaları dikkat çekiciydi: “Fransa yeraltı suyu konusunda doktora yapan bir meslektaşımı buraya getirdim. Malatya'nın zemini çok kötü, çok bol su içeriyor, gelin birlikte çalışalım. Birlikte çalıştık bir yayın yaptık. Malatya'nın merkezinde bol su olmasının nedeni Beydağlarından doğu batı yönlü uzanan faylar yağmur sularını taşır. Malatya'nın merkezini besliyor arkadaşlar üzülerek bir şey söylemek istiyorum.

Bir Belediye Başkanı Kernek Parkı'nda 40 litre saniye olan bir fay kaynağını betonla kapattı, kapatınca Fuzuli Caddesinde Malatya merkezinde bütün binaların zeminini su bastı. Başka bir Belediye Başkanı onu kırdı tekrar çıkardı. Çevre yolunda alt geçitler yapıldı, bitişik nizam fore kazıklar çakıldı, önüne beton perdeler yapıldı. Hidrojeolojik yani yeraltı suyu çalışması haritası yapmıştım. Malatya'nın yeraltı suyu güneyden kuzeye doğru akıyor ve biz Çevre yolunda alt geçitlerle suyun önünü kestik, önünü kesince su şişti, şimdi Bakırcılar Çarşısı’nın temeli kazıldı, su şişti. Malatya’nın altı suyla kaplı. Bir bilene neden sorulmadı.

“UZUN DÖNEMDE SU HERŞEYİ ÇÜRÜTÜR”

Bakın o tür suları Afyon civarında bataklık kurutma projesinde de çalıştım, yardımcı araştırmacı olarak. Sondaj yaparsınız yeraltı gözenekli geçirimli formasyon bulunca suyu oraya aktarırsınız gider. Afyon'unki öyle bir projeydi.  4-5 metre kanalla da suyu akıtırsınız. Uzun dönemde 10-15 yıl sonra su, her şeyi çürütür; fore kazık da kâr etmez. Güneyde Doğu Anadolu fayımız ve Güney Doğu Anadolu ters fayımız bulunuyor. Ben fayları çizen yer altı yapısını ortaya çıkaran bir uzmanım, uzmanı olmadığım yerlerde uzmanı getirerek beraber çalıştım.”


Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.