ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Gazeteciler Cemiyeti Malatya Semineri Sona Erdi

Gazeteciler Cemiyeti'nin deprem bölgesindeki gazetecilerle dayanışmak için başlattığı projede ilk durak Malatya oldu. Malatya'da kentin ve çevre illerin yerel basın mensupları ve öğrencilerle buluşan cemiyet heyeti, depremden olumsuz etkilenen gazeteciler için mesleki eğitimlerin yanı sıra ayni ve ekipman desteği sağlayacak. 

17 Ocak 2024 19:40
Gazeteciler Cemiyeti Malatya Semineri Sona Erdi

Ahmet Çağatay Bayraktar

Gazeteciler Cemiyeti, 6 Şubat depremlerinden olumsuz etkilenen gazetecilerle Malatya’da bir araya geldi. "Bölgesel Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı" kapsamında Malatya ve Adıyaman'dan yerel basın mensuplarının yanı sıra iletişim fakültesi öğrencilerinin de yoğun katılım gösterdiği etkinlikte deprem sonrası yerel basının durumu, Gazeteciler Cemiyeti'nin deprem bölgesindeki basın meslek örgütlerini kapsayan dayanışma çalışmaları ile Türkiye çapında her gazetecinin katılabileceği eğitim programları konuşuldu. 

Whatsapp Image 2024 01 15 At 11.50.34Malatya ve Adıyaman gazetecileri etkinlikte yer aldı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Genel Sekreter Kenan Şener ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı'nın katıldığı buluşmada Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya yer aldı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin deprem bölgesindeki gazetecilerin mesleki ve teknik gelişimini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen bölgesel eğitim ve değerlendirme toplantısı kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Malatya’nın eski günlerine döneceğine olan inancını vurgulayarak, Malatya’nın güçlü kültürel mirası ile bu durumu sağlayabileceğini söyledi. Türkiye’de gazeteciliğin günümüzde cumhuriyet tarihinden beri en az güvenilir mesleklerden biri haline geldiğini söyleyen Bilgin, güncel siyasette de bu durumun yansıması olarak şu örneği verdi:

“Eskişehir belediye başkanı adayı bir siyasi, ‘Yerel gazetelerin durumu kötü eğer ben kazanırsam gazetecilere maaş vereceğim’ dedi. Asıl üzücü olan o ortamda bulunan gazetecilerin bu duruma tepki göstermemesidir. Gazetecilik için tek tarif, ‘doğru gazetecilik’ olabilir, onun dışında yandaş gibi tabirler mesleğimize yakışmayacak tanımlamalar olur. Ama şu anki durum tam tersini gösteriyor. Bu durumu aşmak için sendikalı ve örgütlü bir meslek dalı haline gelmemiz gerekiyor.”

Whatsapp Image 2024 01 15 At 10.52.20Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin

Mesleğe yeni başlayan gazetecilerin yandaş ve muhalif gazetecilik tanımına sıkıştığını belirten Bilgin, “Yeni nesle bu durumun yanlış olduğunu anlatmamız gerekiyor. Çünkü gazetecilik yandaş veya muhalif tanımlarının ötesinde bilgi ve vicdana dayalı olarak yapılan bir meslektir. Belirli, dar kalıplarla mesleğimizin sıkıştırılması haberciliği dar bir kalıba sokma çabasında ibaret kalır. Bu da uygulanmasını istediğimiz etik değerleri ve gerçek haberciliğe ulaşmamızı engeller. Tüm bu nedenlerle cemiyet olarak yaptığımız projelerle mesleğe yeni atılan gazetecilere özel bir önem veriyoruz” dedi. Bilgin, deprem bölgesindeki basın çalışanlarıyla dayanışmanın devam edeceğini vurgulayarak örgütlenmenin bu gibi dönemlerde önemli olduğunun altını çizdi. 

Bölgeden yerel basın mensuplarının yanı sıra iletişim fakültesi öğrencilerinin de yoğun ilgi gösterdiği programda öğrencilere hitap eden Bilgin, "Gazetecilik zor ama kutsal bir meslektir. Gazeteciliğe başlamadan önce dudaklarınız sizin dudaklarınız, gözleriniz sizin gözleriniz, sesinizse sizin sesinizdir. Ancak siz gazeteci olduktan sonra siz binler adına bakar ve görürsünüz, o binlerin sesini, onların sorunlarını dile getirirsiniz" dedi.

Güner: Dayanışmanın önemini tekrar anladık

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, deprem sonrasında yerel basında yaşanan dayanışmayı anlattı. “6 Şubat sonrasında yerel basın enkaz altında kaldığı için şehir dışından gelen arkadaşlarımızla yayınlarımıza devam ettik” diyen Güner, “Deprem sonrasında valilik arkasında çadırlarda faaliyet gösterdik. Elektrik olmadığı için mobil telefon bataryalarının ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu süreçte mesleki dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu tekrar gördüm” şeklinde konuştu. Yerel gazeteler için resmi ilan ve reklamların önemli gelir kaynakları olduğunu belirten Güner, “Şu anda reklam verecek özel kuruluşlar bulunmuyor, ihale yerine doğrudan temin tercih edildiği için yerel basın ne reklam alabiliyor ne de özel ilan. Şu anda biri basılı olmak üzere beş internet gazetesi hizmet veriyor. Toplamda 5 gazetede 75 kişi çalışıyor. Gazete sahibi arkadaşlarımız gelir az olduğu için her ay en az 100 bin lira zararda yeni aya başlıyor. Bu anlamda internet medyası ve basılı gazetelerin tekrar ayağa kalması için desteklerin artırılarak devam etmesi gerekiyor” dedi. Güner, şehirdeki basın kuruluşlarının bir konteynerde birlikte faaliyet gösterdiklerini belirtti.

Whatsapp Image 2024 01 15 At 11.52.27Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dişkaya, deprem sonrası kentte yaşanan sorunları anlattı

Dişkaya: Halkın neredeyse tamamı hâlâ çadırda

Konuşmasına Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e teşekkürle başlayan Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya depremin Adıyaman’daki gazetecilere etkisini anlattı. Üç gün boyunca ailesiyle enkaz altında kaldıklarını söyleyen Dişkaya, “14 meslektaşımızı ve ailelerini kaybettik. Onları enkaz altından günler sonra çıkarabildik. Maalesef unutulduk. Depremin üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesine rağmen ne yatırımcıları şehrimize çekecek ne de şehrimizi sosyal anlamda ayağa kaldıracak adımları göremedik. Sadece TOKİ konutları konusunda gelişme var. Halkın neredeyse tamamı çadırlarda” dedi.

"Sorumlularla ilgili haber yaptık, gerekli işlem yapılmadı"

Depremin yerel basına etkisine değinen Dişkaya, “Şehrimizde bir bina çatısı altında hizmet veren bir basın kuruluşu yok, hepsi çadırlarda. Cemiyet olarak yine de haberciliğe devam ettik, belediye başkanlığından yıkılan binalarda imzaları bulunan sorumluların isimlerini istedik. Uzun bir süreden sonra aldığımız yanıtları gazetemizde haber yaptık, savcıların masasına koyduk. Fakat hala sorumlu kişi ve kurumlar hakkında işlem yapılmadı. Biz ise hâlâ gerekli işlemin yapılması için elimizde kalemle bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Whatsapp Image 2024 01 15 At 10.59.39Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı

Whatsapp Image 2024 01 15 At 10.59.26 (1)Gazeteciler Cemiyeti'nin çalışmalarını Zeynep Gürcanlı anlattı

Cemiyet bünyesindeki etkinlikler tanıtıldı

Gazeteciler Cemiyeti'nin Malatya'daki etkinliği geniş katılımla son bulduGazeteciler Cemiyeti'nin Malatya'daki etkinliği geniş katılımla son buldu

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı, Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde yapılan çalışmaları anlattı. Yeni mezunlardan deneyimli gazetecilere farklı yaş gruplarına hitap eden 9. Köy Haber Merkezi, Media for Democracy gibi projeleri anlatan Gürcanlı, Cemiyet bünyesinde gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının temel amacının basın mensuplarının mesleki bilgisini güçlendirmek olduğunun altını çizdi.

Whatsapp Image 2024 01 15 At 14.14.59Bilgin ve Güner, iki meslek örgütü arasındaki dayanışmanın devamına vurgu yaptı

Program kapsamında, konteynerde çalışmalarını sürdüren Malatya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Gazeteciler Cemiyeti yönetimi, kentteki gazetecilerle de bir araya geldi. Bu kapsamda Gazeteciler Cemiyeti ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti arasında ekipman ve ofis giderleri için ayni desteği içeren sözleşmeler imzalandı.

Whatsapp Image 2024 01 15 At 14.05.27Ziyaret sonrasında Eğitmen Deniz Ayas, gazetecilere ve iletişim fakültesi öğrencilerine dijital medya yönetimini ve internet haberciliğinin inceliklerini anlattı.

Whatsapp Image 2024 01 15 At 15.52.49İki oturumdan oluşan eğitimin ardından Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener de katılımcılarla etkili haber yazma pratiklerini ve kendi deneyimlerini paylaştı.

Gazeteciler Cemiyeti Bölgesel Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı Programı yarın (16 Ocak) saat 10.00'da Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner’in "Deprem Bölgesinde Yerel Basın Gerçeği: İhtiyaçlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı oturumu ile devam edecek. Oturum sonrasında Gazeteci Erhan Karadağ, video habercilik eğitimi, Kenan Şener ise etkili haber yazma pratikleri üzerine atölye çalışması gerçekleştirecek. Program "Spotlight" film gösterimi ile sona erecek.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.