ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'da İlle de ‘Galeri’ Sistemli Altyapı

Vahap GÜNER Yazdı 

21 Aralık 2023 08:27
Malatya'da İlle de ‘Galeri’ Sistemli Altyapı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teknik Alt Yapıyı şöyle açıklıyor:
Yerleşim alanlarındaki;  İçme ve kullanma suyu, Elektrik, Doğal gaz, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon, Haberleşme,  Isıtma,  Ulaştırma vb. hizmetlerini sağlayan sistemlerin genel adıdır.
Kocaeli İMES Organize Sanayi Bölgesinde,  3 Milyon m2 alanda 22 km. uzunluğunda Galeri sistemli alt yapı yapılmıştır.  Proje alanı; 2 kısımdan oluşmaktadır. Galeri; yağmursuyu hattı, elektrik hattı, haberleşme hattı, temiz su hattı, isale hattı ve doğalgaz hattı (kanalizasyon hariç bütün altyapı bu galeriden geçirilmiş.) 
Galeri ölçüleri; eni, 2.5 m yüksekliği; 2.5 m perde beton (box sistem),  25 adet DM (Dağıtım Merkezi), 50 m.aralıklarla menhol (müdahele bacası) imalatı bulunuyor.
Kocaeli Organize Sanayi Bölgesinde alt yapı galeri sistemle yapıldığına göre, Malatya'da hatta deprem bölgelerinde Galeri sistemli alt yapılar en uygun olanıdır.
Malatya'nında Galeri sistemli Teknik alt yapıya ihtiyacı var.
6 Şubat depremleri Malatya'nın altını da üstünü de yerle bir etti.
Alt yapı baştan sona kadar yenilenecek.
Ama nasıl diye sordum Malatya'yı yönetenlerden ses dahi çıkmadı. Ama duyarlı Malatyalılar işte alt yapı böyle olmalıdır diyerek Galeri Sistemli Alt yapıları incelemeye ve konuşmaya başladılar.
Madem Malatya'nın alt yapısı yenilenecek, en az 200-300 yıl ilerisi düşünülerek son teknolojinin gerekleri de kullanılarak Galeri Sistemli Teknik Altyapıya Malatya'dan başlanmalıdır diyoruz.
Neden olmasın?
4 Milyar liralık hibe kredi desteği gelmiş...
Belediye kaynakları da kullanılarak, yeni destekler sağlanarak Malatya'nın alt yapısı Galeri sistemle işe başlanmalıdır.
1960 Yılından başlanarak alt yapıyı yeniliyoruz diyerek şehrin ana cadde ve sokaklarını defalarca kazarak, toprakları yığarak, caddeleri kapatarak cadde ve sokakların ortasına boru döşemek alt yapı yapmak değildir.
Göz boyamaktır göz.
Malatya'da tam bir afet yaşanmaktadır, yıkımların faturası ağırdır. Ama bir şehir yeniden kurulurken, işe alt yapıdan başlanır. Malatya yıkıldığına göre bu da talihsiz bir fırsattır ve iyi değerlendirilmelidir.
Elbette her sokakta ve caddede alt yapının galeri sistemli olması düşünülemez. Ama ana alterler, ana caddelerde Galeri sistemi modern şehirlerin de gereğidir.
Malatya Doğudan,Batıya doğru bir çizgi gibi uzanan 3 ana hattan oluşur. Ortadan geçen ana cadde dediğimiz İstasyon-İnönü Caddesi-Kışla Caddesi-Çöşnük hattı şehrin ana omurgasıdır.
İşte burada Galeri sistemli Teknik Alt yapı yeniden inşa edilmelidir.
Malatya'nın alt yapısından sorumlu MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Galeri sistemli alt yapıyı masaya yatırmalıdır.
Malatya'nın alt yapısı yenilenecekse mutlaka galeri sistem ele alınmalıdır.
Yoksa şehrin üstünü ve altını sürekli kazarak alt yapı sorununu bilmem kaç yıllığına çözdük masallarına da gerek yoktur.
Galeri sistemleri yeni yerleşim alanlarında da düşünülmelidir.
Yeşilyurt'un İkizce bölgesine 30 bin konut yapılacağından bahsedilmesine rağmen alt yapıyı bina bittikten sonra ihale edilmesini seyretmekle, yapılan konutlara suyu sondaj kuyularından, kanalizasyon ve atık sular içinde Foseptik çukur yaparak çözmeye kalkışmak Malatya'ya yakıştı mı?
Şimdi alt yapı ihalesini alan firmanın nerede ise 25-30 kilometre boru ve kanalizasyon şebekesi döşemesinin bitmesini bekliyoruz.
Bir yer imara açılıyorsa, bir alan rezerv alan ilan edilip konut yapılmasına başlanıyorsa, bina işine başlamadan alt yapı hizmetlerinin o bölgelerde başlaması gerekir.
Ve bu işler MASKİ'nin asli gerevidir.
Maliyeti gerekçe göstererek alt yapı işinin nasıl ve ne tür yapıldığını dahi bilmeden diğer kurumlara bırakmanın acısını Malatya çok çekti.
Beydağlarındaki TOKİ konutlarını alt yapısı bunların en güzel örneğidir. İkizce'de yaşananlardan çok ders alınmalıdır.
Alt yapıya başlanmasıyla birlikte, bu kez üst yapıyı ele alacağız.
Toplu taşımayı konuşmalıyız, tartışmalıyız.
Hafif Raylı sistemleri, Tramvayı, hatta Metroyu da Malatya'da konuşmalıyız.
İlle de Galeri sistemli alt yapı diyoruz.
Çünkü Malatya bunu hak ediyor.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.