ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

MASKİ İkizce'nin Alt Yapısını Neden Yapmaz?

Vahap GÜNER Yazdı 

15 Aralık 2023 09:06
MASKİ İkizce'nin Alt Yapısını Neden Yapmaz?

Malatya 6 Şubat'ta büyük bir afet yaşamıştır.
130 bine yakın konut ve 25 bin civarı iş yeri yıkılmış veya ağır hasar almıştır.
Devlet tüm gücüyle, deprem bölgelerine yardıma koştu, önce çadır, sonra konteynır vermeye çalıştı. Ardından da süratle binlerce konutun inşaatına başladı.
Konutlar 10 ayda bitirilme aşamasına geldi.
Konutlar kura çekilmeye bile hazırlandı.
Ama bir iş vardı, defalarca yetkili yetkisiz kişilerce ziyaret edilen deprem konutlarının teslim tarihi bilinmeyen bir nedenle erteleniyordu.
Bir aksilik vardı, bir olumsuzluk hissediliyordu.
Meğer İkizce'de yapılan bin 700 adet konut bitme aşamasına gelmesine rağmen teslim edilemiyordu.
Nedeni konutların altyapısı yokmuş, içme suyu yokmuş...
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba bakın neler söylüyor:
“Tıpkı sulama kanalı olmayan barajlardaki gibi, içme suyu döşemeyi unuttukları deprem konutu yapmışlar. İkizce’deki deprem evlerinin temeli 13 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. İçme suyu yer teslimi ise 13 Kasım’da yapılmış. Temeli atmış, 7 ay sonra içme suyunu döşemeye başlamışlar. İçme suyu ihalesinin temel atıldıktan 7 ay sonra gerçekleşmesinin ardından şimdi de İkizce’deki deprem konutlarının kanalizasyon alt yapısının olmadığı konuşulmaya başlandı. İkizce’de Aralık ayında teslim edileceği açıklanan bin 700 konutun kanalizasyonun paket arıtma yöntemiyle çözülmeye çalışılacağı belirtiliyor. Binlerce kişinin kanalizasyon sorununa buldukları çözüm ‘Paket arıtma’. Peki biriken kanalizasyon nasıl boşaltılacak? Bunun için bir çalışma var mı? Bu sorunun cevabı yok. Görünen o ki depremzedeler hem susuz hem kanalizasyonsuz evlere mahkum edilecek." 
Allah aşkına bu sorumsuzluk ne demektir.
Malatya MASKİ 10 Aydır ne iş yapmaktadır.
MASKİ depremlerde yaşanan yıkımlar nedeniyle 100 binden fazla abonesini kaybetmiştir.
İmara açılan ve rezev konut alanı ilan edilen İkizce bölgesi, Gelincik Tepesi, Çamurlu bölgesi, Battalgazi'nin YİBO ve diğer konutların alt yapı işini yapmak MASKİ'nin temel görevidir.
Bu alanlarda konut inşaatlarına başlanmadan alt yapı çalışmalarınında başlatılarak bitirilmesi gerekiyordu.
Ama MASKİ, "konutu TOKİ yapıyor alt yapısını da yapsın" diyerek asli görevini yapmayarak kış arefesinde binlerce konutun zamanında teslim edilmemesine neden olmuştur.
MASKİ yeni imara açılan konut alanlarının alt yapısını yapmayacaksa, suyu getirmeyecekse, kanalizasyon şebekesini inşa etmeyecekse başka ne iş yapar bu kurum. 
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert asfaltlama konusunda bir hayli başarılı olduğunu biliyoruz.
Ancak, deneyimli bürokratımız Sayın Mert'in bu öngörüsüzlüğünü asla kabul etmeyiz.
Kaynak yoktu diyemezsiniz, zira bu tür projelere hızla kredi verildiğini ve alt yapıların Bakanlık tarafından desteklendiğini görüyor ve biliyoruz.
Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da açıkladı, "Malatya'nın alt yapısının tamamen yenilenmesi için 4 milyar lira gönderildiğini İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ilan etmişti.
Bu nedenle kaynak yoktu bahanesi geçerli değildir.
10 Ay önce başlanan ve bitirilen deprem konutları içmesuyu ve kanalizasyon  yokluğu nedeniyle teslim edilmiyorsa bunun sebebi başta MASKİ ve konuyu takip etmeyen Malatya Büyükşehir Belediyesidir.
Konutlar yapıldığında hemen hemen her ay İkizce'ye giderek bol bol resim çektiren birde ayak üstü projeleri inceleyen Milletvekilleri, konutların su ve kanalizasyonunun olmadığını görememişler midir?
O zaman bu milletvekilleri neyi incelemişlerdir?
Anlaşılan onlar da konudan bihaberlermiş...
Bu durum MASKİ için büyük bir ayıptır.
Şimdi aylarca uğraşın biten konutlara su ve kanalizasyon getirmek için çabalayıp durun.
Orada binlerce konutun yapıldığını bile bile alt yapıya el atmayan MASKİ'yi gelinde anlamaya çalışalım.
Personel sayısı giderek şişirilen MASKİ'yi silkeleyerek uyandırmak gerekiyor.
Ve deprem konutlarının gecikmesinin hesabı da sorulmalıdır.
Bu ayıbı Malatya olarak hak etmiyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.