ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Vali Yazıcı MGC'de Malatya'daki Yıkımların Biteceği Tarihi Açıkladı

Malatya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Vali Ersin Yazıcı, Malatya’da yıkımların bitiş tarihini açıkladı. Vali Yazıcı, kent merkezinde 15 gün içerisinde yıkımların sona ereceğini belirtti. Kent merkezinde bitişik nizamlı yapıların yıkımında büyük sorunlar yaşandığını kaydeden Vali Yazıcı, Malatya’da yıkımların yılbaşında biteceğini söyledi 

08 Aralık 2023 08:57
Vali Yazıcı MGC'de Malatya'daki Yıkımların Biteceği Tarihi Açıkladı

6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da 120 bini aşkın konut ve işyeri ağır, acil yıkılacak, orta hasarlı olarak tescillendi. Kent genelinde devam eden yıkım çalışmalarında sona doğru geliniyor.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti ve Yeni Malatya Medya Grubunu ziyaret eden Vali Ersin Yazıcı, Malatya’da yıkımların sona ereceği tarihi açıkladı. Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Vali Ersin Yazıcı, basın konteynırlarında görev yapan basın mensuplarını da ziyaret etti.

"ŞEHİR MERKEZİNDEKİ YIKIMLAR 15 GÜNDE BİTECEK"
Malatya Gazeteciler Cemiyetinde açıklamalarda bulunan Vali Yazıcı, kent merkezinde 15 gün içerisinde, şehir genelinde ise yılbaşına kadar yıkımların biteceğini söyledi. Vali Yazıcı açıklamasında; ”Yıkımlara 50-10 yıkım daha eklenmiş olabilir. Bitişik nizamlar ile ilgili sıkıntılarımız var. Bazılarının yıkımı oldukça zor. İki binanın arasında kalan binayı yıkmak zor. Aynı taşıyıcı üzerine bina yapılmış. Bu gibi durumlar ile karşılaşılıyor. Kültür Varlıkları başta yaklaşık 180 tane var. Bununla ilgili proje yapılması gerekiyor. Merkezde bunun dışında yıkımları kolayladık. 15 güne kadar merkezde çok bir işimiz kalmayacak. Büyük oranda hallettik. Yıkacağımız bitişik nizamlar var. Merkezde inşallah dediğimiz tarihte bitti sayabiliriz. Kültür varlıkları, yürütmeyi durdurmalar, yargı kararlarının dışında yılbaşına kadar yıkımları bitirmiş olacağız. Aralık sonunda merkezde çok bir şey kalacağını zannetmiyoruz. Yüzde 15’ti biz geldiğimizde.” Dedi.

"YIKIM ORANI YÜZDE 70'LERE ULAŞTI"
Yıkımlarda yüzde 70 seviyesine gelindiğini ifade eden Vali Yazıcı; ”Malatya'da yıkımlarımız yüzde 70 seviyesine geldi. Özellikle merkez ağırlıklı olan yaptığımız çalışma inşallah daha önce de ifade ettiğimiz gibi yılbaşına kadar işte davalık olanlar, daha doğrusu yürütmeyi durdurma ve tescilli binalar dışında büyük oranda işimizi tamamlamış olacağız. 15 - 20 gün içerisinde diye değerlendiriyorum Tabii diğer yandan da. Konteyner kentlerde bir takım bakımları yaptık işte çatıları akan yerlere müdahale ettik sularıyla ilgili bir takım ek bakım onarım faaliyetleri yapıldı inşallah. Büyük bir sorun orada da beklemiyoruz. Yapımlarımız da bir kaç gün önce çevre şehircilik bakanımız da şehrimizdeydi. TOKİ’nin yaptıkları ayrıca yine çevre şehircilik Bakanlığının kırsalda yaptığı binalarımız hızla ilerliyor. Yani aralık ocak ayı itibariyle 4 bin civarında TOKİ’yi Doğanşehir Akçadağ efendim Yazıhan ve merkezde olmak üzere teslimatlarında yapacağız. Hızla devam ediyor. İnşaatlarımız 14 bin 300 TOKİ konutlu ihale edilmiş ve çalışmalar devam ediyordu. Duruma göre muhtemelen yeni ihaleler de olacak Şehrin merkezi ticari alan önemli Tabii kalbi noktasındaki alanda da. 6 bin civarında işyeri. İş yeri 3 bine yakın 2.bin’e yakın küsur de konut ihalesi çevre şehir bakanımız tarafından yapıldı. 2 tane firma, 2 büyük firma ihaleyi alan firmalar şehrimizde. Şantiyelerini kurdular çalışmaya başladılar. Bir üçüncü firmada yine bu ticari alanla az önce söylediğim bölgede çalışma yapmak üzere çevremize geldi. O da şantiyesini kuruyor inşallah bir yıl içerisinde. O 6 bine yakın iş yeri ve diğer 2.bin küsur konut tamamlanmış olacak. Tabii bu süreç devam ederken inşaatlar devam ederken arada hukuki problemler çıkabiliyor. Şu ama büyük bir problem olmayacağını değerlendiriyoruz inşallah zaten 3-5 ay içerisinde binalarımız yavaş yavaş yükselmeye başladığında inanıyorum ki şehrimizin de bizim de moralimiz düzelecek. “ ifadelerine yer verdi.
RÖNESANS MALATYA’YA GELİYOR!
Vali Ersin Yazıcı, kent merkezini inşa edecek 2 firmaya ek yeni bir firmanın daha geleceğini söyledi.
Vali Yazıcı açıklamasında; ”Bir yıl gözüküyor. Sahada başka problemler çıkmaması durumunda. İnşallah bir problem çıkmaz. 2 büyük müteahhit var. Üçüncüsü Rönesans geliyor. Müteahhitler güçlü. Bu işlerin altından kalkabilecek müteahhitler.” Dedi.
40 OKUL İÇİN ONAY GELDİ
Okul ve Cami inşasıyla ilgili de son durumu paylaşan Vali Yazıcı; ”Yani şimdi camilerle ilgili henüz sadece yıkımlarla uğraşıyoruz. Biliyorsunuz camilerimizi herhangi bir kurum yapmıyor, insanlarımız vatandaşlarımızı yapıyor Okullarla ilgili yalnız büyük oranda Sezona girmeden birçok güçlendirmeli. Güçlendirmenin hepsini bitirmiştik. Güçlendirme yapılacak olanları yeni yapım ihalelerine başlamıştık. 2 hafta önce de bir 40 civarında okulun tekrar onayı geldi. Bugünlerde yeni okul ihalelerine devam ediyoruz. Şehrimizin değişik yerlerinde okullarımızı büyük oranda halletmiş oluruz. Tabi önümüzdeki eğitim öğretim sezonuna kadar şu an biliyorsunuz. Birçok okulumuzda zaten ikili öğretim var Mecburiyetten camilerle ilgili Söğütlü camisini ve Yeni Cami’si bir Bayram amcamız var. O bir hayırseverimiz yapacak. Ama onun teknik yani söğüttü camisinin daha doğrusu yeni caminin. Tarihi eser olduğu için onun henüz projeleri tamamlanamadı Restorasyon projeleri de yapılacak. Tamamlandığında hızlıca başlayacağız. Söğütlü camisinde. Yıkılacak. Orasında yine bayram bey inşallah 2 camiyi bize hediye edecek. İnşallah camii havadan yere indirilir. Onu Malatya halkımızın takdiri nasıl olursa herhalde öyle olacaktır.” Sözlerini kullandı. 

Haber: Ebubekir Atilla-Yeni Malatya Gazetesi

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.