ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Arguvan Kültürü Kitaplaştırıldı

Malatya’nın zengin kültürüne sahip Arguvan ilçesi, "Mekansal ve Sosyo-Külütrel Yapısıyla" ele alınarak kitap haline getirildi. 

17 Kasım 2023 23:29
Arguvan Kültürü Kitaplaştırıldı

İnönü Üniversitesi ve Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle Arguvan ilçesinde bulunan mahallelerin tarihleri ve ilçenin kültürel yapısı “Mekansal  ve Sosyo-Kültürel Yapısıyla Arguvan” isimli eserde toplandı.
İnönü Üniversitesi Yayınevi tarafından basılan kitap Prof. Dr. Kübra Cihangir Çamur’un editörlüğünde Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın yayına hazırlığında, Mete Gürbüz Fehim’in Grafik ve Sayfa düzeni, Canan Aycan’ın kapak tasarımı ile ölümsüzleştirildi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner’i ziyaret eden Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu ve yönetimi yayımlanan kitabı Güner’e hediye etti.
Eserin amacını ve Derneklerinin bu konudaki rolünü anlatan Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu ise şu ifadelere yer verdi; ”Yüzölçümü ve nüfus bakımından küçük ama kültür etkisi çok büyük olan Arguvan'ı, Arguvan kültürünü ve Arguvanlıyı tanıtmak amacında ve bu konudaki sorumluluğunun farkında olan Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, kurulduğu 1992 yılından beri bu amaç doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir. Bugüne kadar bu amaç doğrultusunda derneğimiz tarafından gerçekleştirilen etkinlikler arasında yöresel yemek günleri, Ulusal Arguvan Sempozyumları, Çalıştaylar, paneller, türkü geceleri, "Bir Nefeste Arguvan" klip çalışmaları, Arguvanlı Ozanları anma etkinlikleri, Arguvanlı ozanlar kitapları ve "Gelin Gelin" albümü sayılabilir.
Arguvan kültürünün daha detaylı araştırılması hususunda Kültür Bakanlığı ve İnönü Üniversitesi ile işbirliği içerisine giren derneğimiz, hem saha araştırılmalarının yapılmasına katkı vermiş hem de bu araştırmaların yazılı olarak basılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Son olarak İnönü Üniversitesi ile birlikte hazırladığımız ve Arguvan kültürünün müzik, inanç, tarih, askerlik geleneği, halk hekimliği, evlenme, ölüm, bayramlar, şenlikler, ozanlık, el sanatları, ve mutfak gibi alt alanlarını detaylı olarak inceleyen "Deryadan Damlalar Arguvan" isimli kitabımız 2022 yılı başında yayınlanmış ve tüm Arguvanlıların ve Arguvan sevdalılarının dikkatine sunulmuştur.
Bu kitapda da Arguvan'ın tarihini, sosyal yapısını ve mekansal yapısını inceleyeceğiz. Bu çalışma ile birlikte Arguvan kültürünün bütün yönleriyle ele alındığını ve bir önceki "Deryadan Damlalar Arguvan" kitabımız ile birlikte bu alandaki önemli başvuru kaynaklarından birisi olacağını söyleyebiliriz.
Kendi uzmanlık alanları doğrultusunda hazırladıkları yazılarla kitabımızın zenginleşmesine katkı sunan tüm metin yazarlarına, tüm bu çalışmaların öncesinde fikirleriyle yolumuzu aydınlatan, kitabımızın hazırlık sürecinde ise özverili bir çalışma sergileyen, bundan sonraki çalışmalarımızda da bize destek olacağına inandığım Editörümüz Prof. Dr. Kübra CİHANGİR Çamur'a teşekkür ederim.
Bu çalışmanın ortaya çıkarılmasında ve sizlere sunulmasında emeği geçen Sn. Prof. Dr. Ahmet Kızılay nezdinde İnönü Üniversitesine, kitabı hazırlayan İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Bülent Yılmaz'a, Sn. Prof. Dr. Yalçın Karatepe'ye, İstanbul'da yaşayan hemşehrimiz Sn. Ali Kılıç'a, Sn.Hüseyin Kahraman'a, Sn. Ahmet Aydoğan'a, Sn. Hasan Hüseyin Özdemir'e ve İdeasol Reklam sahibi Sn. Haydar Öztürk'e, grafik Tasarımcı Sn. Canan Aycan'a, Etimesgut İlçe Nüfus Müdürü Sn. Hüseyin Rahmi Yedekçi'ye, Sn. Hüseyin Doğan ve Sn. Celal Tunçer başta olmak üzere Danışma Kurulu üyelerine, Gençlik Kolu Başkanı Sn.Tuğba Yıldırım, üyeler Sn. Ayşegül Kılıç, Sn. Esin Orhan, Sn. Eylem Canan Yıldırım, başta olmak üzere tüm Gençlik Kolu üyelerine, Kadınlar Kolu Başkanı Sn. Mukaddes Kaplan başta olmak üzere kadınlar kolu üyelerine, yine bu kitabın çıkmasında büyük çabaları ile yanımızda olan, Dernek Başkan Yardımcısı Sn. İbrahim Özgür Bektaş, Sayman Sn. Ali Askar Şahin, Genel Sekreter Sn. Nazlı Yıldırım, Denetim Kurulu Üyesi Sn. Seydihan Çamur başta olmak üzere bütün faaliyetlerde olduğu gibi kitap çalışmasında da beni yalnız bırakmayıp desteklerini hep yanımda hissettiğim Yönetim- Denetim Kurulu asil-yedek üyelerine teşekkür ederim.
Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak bundan sonra da Arguvan kültürünün tanıtılması, korunması ve yaşatılması için çalışmalarımız sürdürüleceğimizi ve bu alanda yapılacak olan diğer çalışmalara elimizden gelen bütün desteği vereceğimizi tekrar belirtmek isteriz.” 
KÜLTÜRLERİN ÖLÜMSÜZLEŞMESİ ESERLERE BAĞLIDIR
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ise, basılan bu eserin Arguvan kültürünü ölümsüzleştirmek için başyapıt olduğunu belirterek, kültürlerin ölümsüzleşmesinin eserlere bağlı olduğunu söyledi.
Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin İnönü Üniversitesi işbirliği ile yürüttüğü bu projenin diğer ilçelerde de uygulanması gerektiğini kaydeden Güner, bu konuda destekleri için İnönü Üniversitesinin çalışmalarını takdir ettiklerini vurguladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.