ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Yıl 1953... Malatya Karması Suriye'de

Malatya Karması 1953 Yılında Suriye'de Ordu takımıyla karşılaştı. Maçın sonucu ne oldu? Erdal Karabağ Yazdı 

09 Kasım 2023 02:29
Yıl 1953... Malatya Karması Suriye'de

TARİHTEN BİR YAPRAK

Malatya karmasının 1953 yılında Suriyede oynadığı maçlar.

1953 yılı Malatya'da futbolun atılım yılı olarak bilinir. Malatya karmasının ilk dış teması için o günkü Beden terbiyesi bölge müdürü rahmetli Osman çağlı girişimde bulunur. Osman Çağlı'nın çabaları sonuç verir.  Mart ayında formaliteler tamamlanır ve Suriye'ye yapılacak yolculuğun otobüsle yapılmasına karar verilir.

Malatya karmasına çağrılan futbolcular:

Mersin'den Halil. Antakyadan Nazım Koka. Kayseriden kaleci Kazım. Mehmet. Naci. Sabahattin.

Rıfat. Adafıdan Aziz Ovagül. Kerim. Demirspordan Cici Necdet. Sümerspordan Şehmuz.

Bundan sonrasını rahmetli Aziz Ovagül anlatıyor.

"Otobüsle yola çıktık.Azez kentine kadar otobüsle geldik.Daha sonra ticari taksilerle Halep'e ulaştık. İki gün dinlendikten sonra, 29.mart.1953 tarihinde Suriye ordu takımıyla karşılaştık .5000 seyirci önünde oynadık ve 0-0 berabere kaldık. Bir gün dinlendikten sonra, maçın rövanşını oynamak için Şam'a hareket ettik. O dönem Suriyede yönetim değişikliği olduğundan sıkı yönetim var. Bu nedenle sivil takımlarla oynamak yasak. Suriye ordu takımıyla yaptığımız ikinci maçı 0-2 kaybettik. Gerçek bir dostluk maçı olmuştu. Şam da bir hafta kaldık. Kentin tarihi yerlerini gezdik ve Osman Çağlı'nın başkanlığında kafile Türkiye'ye dönmek üzere yola çıktı."

Bir amatör takımın 50 li yıllarda yurt dışında maç yapması imkansız gibi görülüyor. Ancak O gün Malatya'da futbolu yönetenler bunu yapabiliyor. Dış temaslar 60' lı yıllarda da devam etti ve Malatya karması Kıbrısta ve İran'da ozel.maçlar oynadı. Fotoğraf. 29 Mart 1953 tarinde oynanan Malatya karması ile Suriye ordu takımıyla yapılan maça aittir. Ortadaki futbolcu rahmetli Aziz Ovagül...

Erdal Karabağ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.