ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Bakanlık sonunda Malatya’yı tanıdı!

Malatya’da Halk Oyunları Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Kemal Deniz ve ekibinin çabaları sonuç buldu. Malatya Halk Oyunları kültürü artık Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından modül ve kurslarda öğrenilebilecek 

08 Kasım 2023 05:28
Bakanlık sonunda Malatya’yı tanıdı!

Malatya’da daha önce şehrin kültürünün en değerli parçalarından olan Halk Oyunları için Halk Eğitim Merkezlerinde “Malatya Halk Oyunları” şeklinde kurs açılamıyordu. Malatya’da Halk Oyunları Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Kemal Deniz ve ekibinin girişimleri sonucu artık Halk Eğitim Merkezlerinde bu isimler modül ve kurslar açılabilecek.

Konu ile ilgili basın açıklamasında bulunan Halk Oyunları Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Kemal Deniz, bu kararın şehir için önemli olduğunu vurguladı. Deniz açıklamasında; ”Malatya’ ve diğer 10 ilimiz bir deprem yaşadı. 6 Şubat depreminden sonra zorunlu olarak ara verilen kültür çalışılmalarından birini sunacağız. Malatya kendi özünü oluşturan gelenekleri ile ayaktadır. Depremin etkilerini üzerimizden attıktan sonra sosyal etkinliklerle de kendimizi ortaya koyuyoruz. Bu güne kadar Malatya adına açılan modül ve kurslar ile Malatya’daki kültürel etkinlikler yeniden ayağa kalkıyor. Malatya Halk oyunları konusunda bir çalışma yaptık. Bunu sizlerle paylaşmak istedik. Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından açılan kurslarda alınan eğitimle oyuncularımız başka şehirlerde gösterilere çıkmaktaydılar. Milli Eğitim Bakanlığının Hayat Boyu Öğrenme Modülleri arasında Malatya Halkoyunları olmadığı için başka illerin adıyla kurs açılıp Malatya oyunları öğretiliyordu. Bizim yaptığımız modül çalışması ile, Hayat Boyu Genel Müdürlüğü tarafından Malatya adı altında çalışma yapılabilecektir. Bu nedenle mutluluğumuzu sizinle paylaşmak istedik” ifadelerini kullandı.

Halkoyunları Antrenörü Mahmut Kılıç ise; “2008-2018 yılları arasında Hekimhan ilçesinde Halkoyunları çalıştırıcılığı yaptım. Ekip arkadaşlarımla beraber saha çalışması yaparak 40’a yakın oyunumuzu ve sandıklarda kalmış geleneksel kıyafetlerimizi gün yüzüne çıkardık. Zaman zaman il içi ve il dışında sahne alarak gösteriler sunduk. Bu oyunlarımız içinde, Düz Halaylar, Seçmeli Oyunlar içinde, Habudiyar, Meyrik, Karpuz, Dut Ağacı, Halaylım gibi düz halaylar tarzında oyunlarımız var. Toris, Sinsi ve Kartal dediğimiz erkek oyunumuz var. Kadın halayımız lave var. Bu şekilde oyunlarımızı Malatya’mıza kazandırmaya çalıştık. Bizlerin bu bilgiyi gelecek nesillere aktarmak için 7’den 77’ ye yardımcı olan Hekimhan halkımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmamızı 27 köyümüzde yaptık. Sandıklardan kıyafetler çıkarılarak Kaymakamlık desteğiyle yeniden bu kıyafetler yapıldı. Oyunlar Ceviz festivalinde yarışma şeklinde sunuldu. Bütün oyunlar jüri tarafından birinci ilan edildi. Bu vesile ile Oyunlarımızı Malatya’mıza kazandırdık.” Sözlerini kullandı.

Haber: Yeni Malatya Gazetesi

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.