ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Minyatür Ağaç Sergisi Sanatseverlerin Ziyaretine Açıldı

İnönü Üniversitesi Yaşam Merkezi’nde Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla Minyatür Ağaç Sanatı-Bonsai sergisi açıldı. 

03 Kasım 2023 00:38
Minyatür Ağaç Sergisi Sanatseverlerin Ziyaretine Açıldı

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özmen tarafından yetiştirilen minyatür ağaçlar sanatseverlerle buluştu.

Sergi açılışına katılan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, sergiyi gezerek Prof. Dr. Murat Özmen’den ağaçlarla ilgili bilgi aldı.

İNÜHABER’e değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murat Özmen, Minyatür Ağaç Sanatı-Bonsai hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Minyatür ağaç sanatının geçmişten günümüze tarihine değinen Prof. Dr. Özmen şunları söyledi:

“Kökeni Japoncada ‘BON’ (tabak/tepsi) ve ‘SAİ’ (ağaç) anlamına gelen kelimelerden türemiş olan ‘BONSAİ’ minyatür ağaç ve çalı yetiştirme sanatıdır. Bonsai yapmak için ağaç ve çalıların emek ve uzun yıllar süren sabırla özel bahçıvanlık yöntemleri kullanılarak doğadaki aslını taklit eden minyatür bir ağaç haline dönüştürülmesi hedeflenir. Bu süreç ağacın türüne ve başlangıç yaşına göre en az 5-10 yılı, çoğu zaman onlarca yılı gerektirir. Bonsai uğraşısının temeli yaklaşık 3000 yıl öncesine dayanır ve Çin’de Yin ve Zhou hanedanlarından bu yana insanlar, bahçelerdeki doğal manzarayı taklit etmek için ağaçların doğal formlarını oluşturarak uzun yıllardır tabaklarda yetiştirmektedir.”

Minyatür ağaç sanatının köken olarak Çinlilerden geldiğini belirten Prof. Dr. Özmen “Çin’de kök salmış olsa da, sonraları Japonya’da yaygınlaşan bir uğraşı haline gelmiştir. Dünyada da giderek yaygınlaşan bir sanat. Ağaçların küçük tabaklar ya da sığ saksılar içerisinde uzun yıllar yaşatılarak, sanatsal görüntülerinin sergilendiği, nesilden nesile miras bırakılan bir sanat. Yaklaşık 10 yıldır devam ettirdiğim bir hobidir. Aynı zamanda çoğunun saksılarını da kendim yapıyorum.” dedi.

Sergi, 1-3 Kasım tarihleri arasında 10.30-15.00 saatleri içerisinde Yaşam Merkezi Sergi Salonu’nda ziyarete açık olacak.

Haber: Sümeyya Şahin

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.