ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

AĞBABA: ŞİMDİ DE HAK SAHİPLİĞİ ÇİLESİ BAŞLADI

Malatya’da hak sahipliği çilesi başladığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, orta hasarlı bina sahiplerinin kışı dışarıda geçireceğini, yerinde dönüşüm konusunda kaos yaşandığını, barınma sorununun katlanarak devam etiğini kaydetti. 

27 Ekim 2023 09:16
AĞBABA: ŞİMDİ DE HAK SAHİPLİĞİ ÇİLESİ BAŞLADI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın deprem sonrası yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Ağbaba TBMM'deki konuşmasında şunları söyledi:

"Malatya depremi en ağır yaşayan 4 ilden biri. Ölü sayımız az olduğu için kamuoyunda maalesef sanki Malatya’da deprem olmamış gibi hava esti ama Hatay kadar, Adıyaman kadar, Maraş kadar Malatya da yerle bir oldu. Malatya’ya gelenler Malatya'nın ne hale geldiğini görüyor. Malatya merkez diye bir şey kalmadı. Malatya’da bizim kapalı çarşı dediğimiz , “Teze Cami” dediğimiz, Söğütlü Cami dediğimiz, Akpınar dediğimiz, Niyazi Mısri dediğimiz yerler, komple şehir yok olmuş durumda. Maalesef, hâlâ mağduriyetimiz devam ediyor. Hak sahipliği çilesi başladı. Maalesef, kurtarılma becerilemedi, yıkım becerilemiyor, enkaz kaldırılma becerilemiyor. Sekiz ay geçmiş, maalesef, Malatya'da yıkılacak 4 binadan 1’i yıkılabilmiş daha.

ORTA HASARLI BİNADA OTURANLAR KIŞI DIŞARIDA GEÇİRECEK

Hak sahipliği sorununu Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerimizin dikkatine sunmak istiyorum. Maalesef Yeşilyurt, Battalgazi, Akçadağ'da ki hak sahipliği açıklamasına itiraz süreci başladı. Bu ne kadar zor bir durum bilemezsiniz. Ayrıca, dokuz ay geçti, orta hasarlı binalara ne olacağı hâlâ tartışılıyor. Belediyelere verilen sınırlı yetkinin, sınırlı sayıdaki ruhsatın tekrar iptal edildiği konuşuluyor. Bu şartlarda orta hasarlı binaların sahipleri kışı dışarıda geçirmeye devam edecekler. Bu insanlar devletten de bir şey istemiyor, kendimiz yapalım diyorlar ama maalesef hâlâ bir adım atılabilmiş değil.

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE KAOS YAŞANIYOR

Aynı belirsizlik ve kaos yerinde dönüşüm için de geçerli. 750 bin TL hibe, 750 bin TL krediyle 100 metrekarelik bir evin yapılması mümkün değil, bu rakamın da tekrar artırılması lazım, evlerin en az maliyeti 2 buçuk milyon. Hele deprem bölgesinde fiyatlar almış başını gidiyor; Elazığ'da betonun metre küpü 1.200 lira, Malatya’da 2.500 lira.

KATLANARAK BÜYÜYEN BARINMA SORUNU

Malatya'da depremden önce de vardı ama depremden sonra katlanarak büyüyen bir barınma sorunuyla karşı karşıyayız. Maalesef, kiralar çok yüksek durumda. Kiracılar zor durumda, 12 - 13 bin liraya kiralık ev bulmak da mümkün değil; maalesef, olsa da kiracılara verilmiyor. Kiracıların durumu çok kötü.

YONCALI BARAJI 27 YILDIR BİTİRİLMEYİ BEKLİYOR

Yoncalı Barajımız var, yirmi yedi yıldan beri devam eden baraj. Barajın tamamlanması yüzde 98’e geldi ama maalesef kanal ihalesi yapılabilmiş değil. Geçmişte hem Boztepe Barajı’nda hem Kapıkaya Barajı’nda aynı şey geçerliydi. Baraj yapılıyor, üç beş sene sonra da kanallar yapılıyor. Yoncalı Barajı yirmi yedi yıldan beri beklemeye devam ediyor."

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.